Snap
  • Mama
  • baby
  • groot
  • help
  • babyfacts
  • grote

Help, mijn baby is te groot!!!

10 facts over te grote baby’s

Vandaag plaatsten wij een artikel over een recent onderzoek, waaruit is gebleken dat baby's steeds zwaarder worden bij de geboorte. We vroegen onze lezeressen: hoe zwaar was jouw kindje bij de geboorte?

Maar liefst ruim 500 moeders reageerden op deze vraag en de meest uiteenlopende antwoorden kwamen op onze Facebook pagina voorbij. Het houdt de gemoederen blijkbaar bezig!

Daarom doken wij eens wat dieper in deze materie, hierbij de 10 facts over te grote baby’s.

Fact 1

Het bestaat in de medische wereld! En het heeft zelfs een eigen naam. Pasgeboren baby’s die flink groter zijn dan gemiddeld heten medisch gezien ook wel “Macrosome baby's”, ofwel “foetale macrosomie”. Het zijn baby’s die meer dan 4 kilo wegen bij de geboorte.

Fact 2

Wanneer je veel aankomt door bijvoorbeeld slechte eetgewoonten, in de eerste helft van de zwangerschap krijgen vaker langere baby’s met meer lichaamsvet. Andere oorzaken zijn: overtijd zijn, overgewicht/(zwangerschap)diabetes van de moeder, oudere leeftijd van de moeder, moeder en/of vader waren ook flink bij de geboorte wat genetische wordt doorgegeven.

Fact 3

HELP! Ik wil geen tienponder … Helaas, je kunt het niet volledig sturen. Maar er zijn natuurlijk wel dingen waar je op kunt letten. Het zijn een beetje open deuren maar toch: zorg voor een gezond gewicht voorafgaand aan je zwangerschap, kom tijdens de zwangerschap niet meer aan wat gemiddeld is (vraag aan je verloskundige wat normaal is), eet gezond, drink gezond, blijf bewegen en eventueel wat sporten.

Fact 4

Er wordt vrijwel altijd een inschatting gemaakt of je zult bevallen van wel of geen grote baby. Het is vooraf fijn om te weten of je baby groot is, dan kun je je hierop voorbereiden. Hou wel een slag om de arm, want zo’n voorspelling is nooit nauwkeurig te maken.

Fact 5

Waarom kunnen ze niet precies achterhalen of ik zal bevallen van een grote baby? Bij een echo wordt voor de inschatting van de grootte gekeken naar de hoofdomtrek, lengte van specifieke botten en de buikomtrek. Wat niet te achterhalen valt is hoe zwaar de “massa” van je baby is.

Fact 6

De baby moet er uit, past dat wel? Of het past hangt samen met de baby zelf, de ligging van je baby, de zwaarte van jouw weeën en de vorm van je bekken.

Fact 7

Heb je een te grote baby, dan voorafgaand aan de bevalling al in uitzonderlijke gevallen gekozen worden voor een keizersnede, ter voorkoming van het vast komen te zitten van de baby. Maar ook tijdens de bevalling kan uiteindelijk tot een keizersnede worden overgegaan i.v.m. complicaties. De kans is sowieso aanwezig dat de bevalling lastiger wordt, de bevalling kan langer duren, de baby heeft meer kans om meer klem komt te zitten, ook is er kans op inknippen en uitscheuren en kan de baby meer stress ervaren.

Fact 8

Uit het recente onderzoek is gebleken dat baby’s die te zwaar waren bij hun geboorte, anderhalf keer meer kans maken op overgewicht. Wanneer je kindje op 3 jarige leeftijd nog steeds overgewicht heeft, dan is de kans 90% dat dit ook het geval is latere leeftijd.

Fact 9

Ben je eerder al bevallen van een grote baby, dan is de kans is zelfs 10 keer groter bij de volgende baby!

Fact 10

Te grote baby’s brengen dus risico’s met zich mee, maar elk onderzoekresultaat is weer een gemiddelde, waarop jij als zwangere wellicht weer een uitzondering zal zijn. Zorg dat je je goed laat voorlichten, leef gezond, beweeg, maar maak je vooral niet te dik ;)

Lezi's avatar
6 jaar geleden

Mijn beide kinderen waren groot, de oudste: 4485gr, 55cm en de jongste 4490gr, 53cm. Ik had bij beide zwangerschappen een gezond gewicht, ben niet meer dan 15kg aangekomen, at gezond, sportte, werkte tot 36wk en had geen zwangerschapsuiker. Bij allebei verwachtte de verloskundige niet zo’n groot kind. Bij de jongste heb ik veel echo’s gehad in verband met groeiachterstand. De eerste met vacuüm gekomen, de tweede zonder hulp. Als je ze nu ziet, zie je niet dat zij zo ‘zwaar’ bij de geboorte waren. De oudste is lang en slank, de jongste net geen ondergewicht.

Mommy of Jx2's avatar
6 jaar geleden

M'n oudste met 38.3, 2830/48cm De jongste met 41,3, 3780/52cm.. Geen van de facts aanwezig, twee verschillende maatjes haha..

's avatar
6 jaar geleden

Het genetische aspect wordt wel benoemd maar blijft wel wat onderbelicht. En om nou direct te spreken van overgewicht vind ik ook wel ver gaan. Als het kind zwaarder én langer is, hoeft dat helemaal geen punt te zijn.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.