Snap
  • Mama

Help! De puberteit begint.

En dan veranderd je lieve, mooie en vooral makkelijke dochter in eens in een puberduiveltje.

Het ene moment ben je moeder van een prachtige dochter voor wie je mooie roze jurkjes met frutseltjes en strikjes mag kopen. Die het prachtig vindt om met prinsessenkroontjes op te lopen, het liefst met jouw hoge hakken aan haar kleine voetjes. Die je de allerliefste moeder vindt en voor altijd bij je wil blijven. En het volgende moment heb je een puberdochter in huis.

Weg roze, weg frutseltjes en hallo grijs, zwart en wit.

Openbare genegenheid is uit den boze. Een aai over de bol al helemaal niet toegestaan, want: Mam, mijn haar!”. En in plaats van een vrolijk en blij kind speelt de emotionele flexibiliteit (oftewel instabiliteit) hoogtij.

Waar is mijn prachtige dochter gebleven en waar komt dit duivelsgebroed vandaan. Als je vervolgens volkomen ontredderd je eigen moeder opbelt voor raad, krijg je niets anders te horen dan: “Jij was vroeger geen haar beter”, gevolgd door: “Ach, ik merk zelf helemaal niets aan het lieve kind”. Daar sta je dan hulpeloos en alleen, als moeder van een puberdochter.

Als ze net geboren zijn, dan kun je nog boeken als “Oei, ik groei” lezen. Ook word je dan nog eens in de zoveel tijd op het consultatiebureau verwacht. Hier kunnen ze je precies vertellen hoe de ontwikkeling van je kind moet verlopen. Laat hij of zij een gemiddelde groeicurve zien, hoe is het gedrag en hoe verloopt de ontwikkeling. Alle vragen hierover kunnen op het consultatiebureau beantwoord worden. Dochter- of zoonlief wordt getest op het stapelen van blokjes en het leggen van puzzels. Als moeder ben je reuze trots dat je kind al een toren van vijf blokjes kan maken in plaats van drie. En als je dan doorstroomt naar de basisschoolleeftijd en niet terug hoeft te komen op het consultatiebureau, heb je het gevoel je opvoeddiploma behaald te hebben.

De basisschool verloopt vervolgens redelijk soepel. Hier en daar springt het kind even uit de bocht, maar met hulp van de basisschooldocenten en je eigen opvoedkundige vaardigheid komt alles weer goed. In de verte weet je dat de pubertijd er aan zit te komen, maar goed; hoe erg kan het zijn. Jouw kind is immers perfect.

Waarop het eerste jaar op het voortgezet onderwijs volgt. Tot halverwege het jaar geen vuiltje aan de lucht en dan boem… weg perfect kind en puberdochter is gearriveerd. Discussies over wel of niet een jurkje aan naar school, worden vervangen door wel of niet een piercing in haar neus. Vriendinnetjes worden vriendjes en op het mooie lelieblanke huidje prijkt ineens make-up.

Welkom in de wereld die pubertijd heet!