Heel veel voorbereiden en dan.. de sprong maken!
Na 2 jaar voorbereiding was het zover, we gingen weg uit Nederland.
In mijn eerste blog vertelde ik over ons plan om te gaan verhuizen naar Zwitserland. In deze blog vertel ik hier verder over.
Vanaf 2018 tot en met 2020 zijn we volop bezig geweest ons avontuur, het verhuizen naar Zwitserland voor te bereiden. Daar komt best wel wat bij kijken. Één van de eerste vragen die we ons gesteld hebben was, waar gaan we wonen. Dat was voor ons al vrij snel duidelijk. Kanton Wallis en dan het Duitstalige gedeelte ook wel Oberwallis genoemd. Unterwallis is namelijk het Franse gedeelte. Doordat ik er veel ben geweest, ken ik het Kanton, de twee grote steden die er zijn (Visp en Brig) en de vele dorpen daarom heen. Daarbij is het leren van de Duitse taal een stuk makkelijker voor ons dan het Frans.
Een ander belangrijk punt is werk. En aangezien ik redelijk wat mensen ken in Kanton Wallis en me van te voren ook verdiept had in welke sectoren veel werk te vinden was, was ook op dit punt Kanton Wallis een prima plek om te beginnen. Ja.... je leest het goed, om te beginnen. Je kunt pas echt zeggen of een plek je bevalt op het moment dat je er woont en werkt en je kinderen er naar school gaan. Vanuit Nederland kan iets ideaal lijken maar je moet het echt ervaren in de praktijk.
En zo gingen we stapje voor stapje ons vertrek verder voorbereiden. Eind 2019 besloten we om ons huis in Nederland te verkopen. Ons doel was niet om een jaar in het buitenland te wonen en daarna terug te komen naar Nederland. We wilden echt een nieuw leven op gaan bouwen in Zwitserland. In 2020 kwam ons avontuur in een stroomversnelling terecht. Begin dat jaar ging ons huis de verkoop in en werd bij de eerste bezichtiging verkocht. Een hele grote stap! Onze spullen gingen in de opslag bij een internationaal verhuisbedrijf en wij gingen voor een korte periode, tot aan ons vertrek, gemeubileerd huren. Daarnaast waren we alledrie aan het begin van het jaar gestart met een privé cursus Duits zodat we allemaal een hele goede basis qua taal hadden. Dat is ook verreweg de eerste tip die ik aan mensen geef als ze zelf ook spelen met de gedachte om te gaan emigreren. Leer de taal van het land waar je gaat wonen. Spreek je de taal niet en kun je het ook niet lezen of verstaan, dan ben je verloren. Je hebt namelijk ontzettend veel dingen te regelen als je eenmaal verhuist bent. Denk aan woonruimte met een bijbehorend huur of koopcontract. Bankzaken, verblijfsvergunning, verzekeringen, het verhuizen en het in laten klaren van je spullen bij de douane, de school voor je kinderen, etc.. Al deze zaken gaan in Zwitserland in het Duits, Frans of Italiaans en voor ons dus in het Duits. Ga er niet vanuit dat de inwoners van een ander land, Engels spreken. In Kanton Wallis spreken ze in Oberwallis alleen Duits en soms als je mazzel hebt Frans. In Unterwallis spreken ze alleen Frans. Wij hebben gemerkt dat de mensen veel behulpzamer zijn, wanneer je de taal spreekt en laat zien dat je moeite doet om te integreren.
En toen was het moment daar en kwamen op het punt dat alles geregeld was om de sprong te gaan maken. En dan wordt het ineens toch een beetje spannend en eng. Hoe vaak ik me de laatste week voor ons vertrek niet de vraag heb gesteld:" Doe ik hier wel goed aan? Maak ik samen met de meiden de juiste beslissing? Hoe gaat het straks allemaal lopen?" Maar als ik één ding inmiddels wel geleerd heb, is dat je geen garanties en zekerheden hebt in het leven. "Moed is de bereidwilligheid om bang te zijn, en het toch te doen." En soms moet je de sprong gewoon wagen. Onder het motto: "Wie niet waagt, wie niet wint!" De week voor ons vertrek hadden we afscheidsfeestjes, met vrienden, de meiden op school en met hun vriendjes en vriendinnetjes. En zo kwam het moment dat we eind augustus definitief weg reden uit Nederland, naar Zwitserland, ons nieuwe avontuur tegemoet.
De volgende keer ga ik verder over hoe onze reis ging, en onze eerste weken in Zwitserland.