Snap
  • Mama
  • Relatie
  • dochter
  • moeder
  • bemoeial

Hé waar bemoei jij je mee?!

Je loopt in de drogist samen met je kindje van net 6 weken oud. Ze huilt om haar speentje, maar op dat moment kun je hem even niet vinden. Je kindje huilt dus je trekt de automatisch de aandacht van de mensen om je heen. Opeens staat Miss Bemoeial naast je: “Ze heeft vast honger.” Van schrik kijk je naast je en zie je een vrouw staan de jouw kinderwagen in koekeloert. Van verbazing kun je niks zeggen. Gelukkig vind je op dat moment net het speentje en prop je het snel in de mond van je kindje. Ze is stil en zuigt tevreden. “Zie je wel, ze heeft honger,”zegt de vrouw besluitvast. Je loopt maar weg en in gedachte geef je die vrouw een flinke schop onder haar kont, die bemoeial!

Dit overkwam de 27 jarige Tamara met haar dochter. “Verschrikkelijk die mensen die zich zo kunnen bemoeien. Al helemaal als je diegene niet kent. Ik ken mijn dochter en weet wat ze wilt. Voordat we naar de stad gingen had ik haar nog de borst gegeven. Mijn dochter is een baby en heeft zuigbehoefte! En daarom wilde ze graag haar speentje. Ik begrijp gewoon niet waarom mensen zich soms met een kind van een ander moeten bemoeien.”

En Tamara is vast niet de enige die dit heeft meegemaakt. Overal lopen mensen rond die zich die ene opmerking gewoon niet voor zich kunnen houden. En zich perse met jou kindje moeten bemoeien. Daar zit je als moeder toch helemaal niet op te wachten?

Ook Miron (31 jaar) maakt geregeld een bemoeial mee. “Ik vind het ook ontzettende irritant! Laatst kwam ik een vrouw tegen en zei tegen mijn dochter: “Wat ben jij een grote meid!” Ik vertelde dat mijn dochter juist vrij klein is voor haar leeftijd, ze is bijna 2 jaar. Toen zei de vrouw:”Maak je geen zorgen, ze krijgt vast wel een groeispurt.” Terwijl ik me helemaal nergens druk om maak! Ook maak ik weleens mee dat mensen denken dat mijn dochter een jongetje is. Ze loopt namelijk niet altijd in knalroze of heeft het haar vol met klipjes. Ze is geen baby meer, dan kun je toch wel zien dat ze een meisje is.”

Marlou (28 jaar) kent het probleem. “Ik heb zelfs weleens meegemaakt dat mijn dochter zelfs iets roze aan had en mensen vroeger hoe HIJ heet. Dat geloof je toch niet? Maar het ergste vind ik toch wel dat onbekende ongevraagd aan mijn dochter zitten. Ze pakken dan haar handje of kriebelen aan haar wangetje. Ik vind dat echt niet leuk en probeer zo snel mogelijk weg te komen van die mensen!”

Wat ik zelf vaak vervelend vind, zijn mensen die ongevraagd mijn dochter een volle laag aandacht geven. “Wat zitten je haartjes lief!” “Wat ben jij een leuke meid!” Hartstikke aardig, maar laat mijn kindje met rust! Je voelt je dan eigenlijk een beetje verplicht maar te blijven staan zodat die mensen je kind aandacht kunnen geven. Als ouder sta je dan ook te lachen als een boer met kiespijn. Die onbekenden bedoelen het natuurlijk niet verkeerd, maar het kan ongelooflijk irritant zijn. Gelukkig heb een dochter die van zich af kan bijten en het niet zo heeft op onbekende. “Doei!” roept ze dan. De boodschap is duidelijk, mijn dochter is er ook niet van gediend!

Heb jij ook een keer zoiets meegemaakt? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

12 jaar geleden

Pfoei inderdaad erg vermoeiend dat soort mensen :(

12 jaar geleden

Kom bij de kassa, en koop 4 boxpakjes in maatje 40/42.. zegt de caissière.. zijn de kleertjes voor een pop?...??.. Nee, zeg ik, voor mijn dochter. Kom bij het consultatiebureau.. 'goh, zegt een moeder die naast mij haar kleintje weer aan het aankleden is, en ook per ongeluk weet hou oud mijn dochter is,.. kan ze nog steeds niet op haar zij liggen? Die van mij kon dat al met zoveel? maanden... Ik vraag aan die mevrouw.. met hoeveel weken zwangerschap is jouw kindje geboren.. hij was 1 week over tijd...goh zeg ik... die van mij kon dat al met 30 weken zwangerschap... en weg ben ik... Misschien allemaal goed bedoelt.. maar ook zeer kwetsend..

12 jaar geleden

Dank je wel meiden voor jullie input en reacties natuurlijk!

12 jaar geleden

Super geschreven! Liefs Andrea