Snap
  • Mama
  • Gezond

Hands off our girls!

Ik blog mee voor het glazen huis van de actie Serious Request! Jij ook?

Glazen huis

Het is weer zover. Het is bijna kerst en dan is er elk jaar de actie Serious Request. Je weet wel, drie dj’s die zich laten opsluiten in een glazen huis, niet eten en alleen drinken en ondertussen non-stop live radio en tv maken. Ook online zijn ze dag en nacht te volgen. Door te bieden op verzoeknummers, deel te nemen aan een veiling, een artikel te kopen uit de webshop of zelf een actie te organiseren en het geld te doneren aan Serious Request kan iedereen meehelpen om geld in te zamelen voor het goede doel.

Serious Request

Elk jaar is er een ander doel waarvoor geld ingezameld wordt. Elk jaar een andere stille ramp, waar weinig aandacht voor is, maar die wel heel veel mensen treft. Dit jaar is het thema: “Hands off our girls”. Samen met het Rode Kruis wordt er geld opgehaald voor meisjes en vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Op de site van Serious Request is te lezen dat wereldwijd één op de vijf vrouwen hiervan het slachtoffer worden. Zeker in gebieden waar oorlog heerst of waar andere conflicten spelen wordt verkrachting ingezet als wapen. Vernederend is het. Daarbij komt dat maar weinig vrouwen hulp zoeken. Veel vrouwen schamen zich en als het wel bekend is, worden ze uitgesloten van de gemeenschap. Er moet opvang komen voor deze vrouwen en meisjes, ze moeten geholpen worden.

Rode Kruis

Sowieso is er hulp nodig omdat het verschrikkelijk is wat ze hebben meegemaakt, maar ook omdat vrouwen hard nodig zijn om deel te nemen aan de wederopbouw van een land. Het Rode Kruis zet zich in om opvang te regelen voor deze vrouwen, medische zorg en psychische hulp. Ook helpen ze deze vrouwen om te werken aan een nieuwe toekomst voor zichzelf. Verder geeft het Rode Kruis voorlichting aan partijen, zodat ze beter weten wat de gevolgen zijn van seksueel misbruik en waarom het zo belangrijk is dat deze vrouwen hulp krijgen. Ook wil ze op deze manier proberen het seksueel geweld terug te dringen.

Seksueel geweld

Ik vind het een goed doel. Waarschijnlijk zijn er veel vrouwen die zich iets kunnen voorstellen bij seksueel misbruik. Op straat worden vrouwen en meisjes ook hier regelmatig benaderd met seksueel getinte opmerkingen. Die zijn kwetsend en vernederend. Om het maar niet te hebben over het gevoel wat je hebt als iemand je ongevraagd en ongewenst aanraakt. Het idee dat je dan uitgesloten wordt van de samenleving is absurd. In zo’n situatie heb je juist de steun nodig van de mensen om je heen.

Kritiek

Er zijn ook minder enthousiaste reacties op dit doel. Mensen vinden dat er maar eens geld moet worden opgehaald voor mensen die in Nederland onder de armoedegrens leven, of die om een andere reden wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Ik ontken niet dat er problemen zijn in Nederland. Ook ik moet rondkomen van een uitkering en in januari wordt mijn uitkering weer verlaagd. Voor veel mensen is het elke maand weer een strijd om rond te komen. Dat is waar en dat is erg. Er moet inderdaad ook gekeken worden naar de dingen die er in Nederland niet kloppen. Maar voor mij staat dat los van elkaar. Ondanks alles heb ik het in elk geval best goed. Er zijn zoveel mensen het slachtoffer van oorlog en geweld. Die mensen moeten geholpen worden en die kunnen er niets aandoen dat wij het ook moeilijk hebben. Iedereen moet daarin zijn of haar eigen keuzes maken natuurlijk.

Blog mee!

Kortom, ik kies wel voor Serious Request. Mamaplaats helpt mee. Voor elke blog wordt er één euro gedoneerd aan het glazen huis. Dus alle bloggers zijn hard aan het werk om zoveel mogelijk blogs te schrijven in de komende dagen. Ik doe mee en probeer trouwer te bloggen dan tot nu toe. Jullie zullen de komende tijd nog veel van me lezen. Dat komt goed uit, want de periode voor kerst is natuurlijk enerverend en leuk om over te schrijven. Iedereen kan zich aansluiten. Voor meer informatie klik je ergens anders op de site. Blog je mee voor de bescherming en hulpverlening aan meisjes en vrouwen wereldwijd?

9 jaar geleden

Ja blog zeker mee. Is voor het goede doel. Ik zag het vandaag op tv dat ze in Haarlem heel goed bezig waren. Maar ook leuk om te zien.

9 jaar geleden

Ja, haha, dat dacht ik ook over mijn vorige blogs. Als ik die een paar dagen later online had gezet dan had ie nu weer één euro opgeleverd.

9 jaar geleden

Vandaag en gisteren geblogd. Ik ben het helemaal met je eens en herken voor een deel jou situatie. Ook ik steun al een jaar of wat een goed doel en als je alleen maar door te bloggen €1,00 per blog kan doneren hoop ik er nog een paar vol te maken. Jammer dat ik niet even gewacht had met de vorige blogs ;).

9 jaar geleden

Top! En het is ook moeilijk, er zijn zoveel goede doelen. Ik vind het lastig kiezen. Maar dit is een leuke manier om een goed doel te steunen, dus daar ga ik voor.