Gourmetten, met deze truc zal je huis niet stinken
+ andere tips zodat jij dé perfecte gourmetavond kunt organiseren.
Happy Holiday! Pak dat gourmetstel maar weer uit de kast: het is kerst. In Nederland staat de kerst gelijk aan ‘kleine hapjes bakken en braden in je eigen kleine pannetje’. Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn ook fan van deze gezelligheid. Maar … we zijn niet zo'n fan van de stank die vaak nog dagen in huis blijft hangen. Help?! En dat rauwe vlees en vis, hoe hou ik dat het beste goed? En... Er zijn echt wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden met gourmetten!
Lees snel verder, want wij hebben onze top 5x gourmet tips voor jou op een rijtje gezet. Zo loopt alles geheid van een leien dakje … uhh leien pannetje ;)
1. Let op met rauw vlees & vis.
Je hebt heel wat vis en vlees hapjes gehaald, want no way dat jij te weinig eten in huis hebt. Onze tip aan jou: zet niet al het vlees / vis in één keer op tafel. Vul de bakjes gedurende de avond bij. Zo ben je er van verzekerd dat het eten niet te lang buiten de koeling blijft liggen (dit kan voor max. 2 uurtjes).
Een andere handige tip? Leg het vlees/ vis op verschillende schalen. Leg rauw en gaar eten apart van elkaar én gebruik voor ieder bordje een ander vorkje. Zeker voor de kinderen in het handig om te werken met vorkjes met bijvoorbeeld verschillende kleuren. Better save, than sorry!
2. Vette lucht in huis? Met deze tip is dat verleden tijd!
Ja, het is toch wel echt het grootste nadeel van gourmetten: die nare vette lucht die in je huis blijft hangen. Heb jij hier vaker last van gehad? Probeer dan dit jaar eens de volgende tip, binnen no time zijn de vieze geurtjes nergens meer te bekennen: koffiebonen verwarmen!
Wist je dat koffiebonen geurtjes neutraliseren? Vul een bakje of pot met koffiebonen. Zet in het midden een waxinelichtje en steek deze aan. De bonen worden door het waxinelichtje verwarmt, hierdoor ontstaat er een subtiele koffiegeur die andere luchtjes neutraliseert.
3. Hoe maak je die plaat schoon?
De gourmetplaat ziet er na een avondje gourmetten écht uit als een slagveld. Aangekoekte stukjes eten, vet … bah! Tip: haal de plaat los van de schotel als deze goed afgekoeld is én leg hem een nachtje buiten omgekeerd in het kras. Óf stop de afgekoelde plaat met een scheutje ammoniak in een plastic zak en zet deze buiten. De volgende dag poets je zo alle viezigheid van de plaat af! Het enige wat je daar voor nodig hebt, is een spons, zeep en een beetje warm water.
4. Wat te doen met de restjes?
Heb je nog eten over van het gourmetten? Producten die niet te lang buiten de koeling hebben gelegen (+ - 2 uur) kun je de volgende dag nog goed eten. Hoor ik iemand zeggen ‘tapas avond’? Je hoeft natuurlijk niet nóg een keer de gourmetschaal erbij te pakken om deze hapjes klaar te maken. Maak het bijvoorbeeld zelf klaar in de oven of in de pan. Garnaaltjes kun je gemakkelijk klaarmaken in heerlijke knoflookolie. En van de overgebleven kipstukjes kun je weer mini kipspiesjes maken. De mogelijkheden van een tapas avond zijn eindeloos!
5. Extra tip: kies ook eens voor vega opties
Om het gourmetten dit jaar extra speciaal te maken kun je naast de vlees en vis ook eens gaan voor vega opties! Denk hierbij aan verschillende soorten vleesvervangers (die de laatste tijd ook vaak als mini’s te koop zijn!). Maar ook een omelet, pannenkoekjes en vega burgers zijn top opties!
Wat maakt voor jou de perfecte gourmetavond? Laat het ons weten in de reacties.
Anoniem
Better safe than save
Anoniem
Nu al zin in 🎄🎁
Anoniem
Ooo zo gezellig!