Snap
  • zakgeld
  • sparen
  • geld
  • spaarrekening

Goed met geld: jong geleerd, oud gedaan

Hoe je kinderen leert omgaan met geld

Weet je nog? Van vroeger? Je kreeg tien gulden om wat leuks te kopen en wanneer je de winkel uitliep met de aanwinst, kon je aan de hoeveelheid muntjes in je hand een inschatting maken van hoeveel geld je nog over had. Voor jouw kids gaat dat nu vaak nét even anders; er wordt steeds vaker gepind. Daarom is financiële educatie belangrijk, want daarmee krijgen kinderen een idee van de waarde van geld.


Wij waren benieuwd naar de relatie die jullie thuis met geld hebben en schroomden dan ook niet om daar het één en ander over te vragen. Geef jij je kind zakgeld? Sparen jouw kinderen? En bepaalt jouw kind zelf waar het geld naartoe gaat?

Nu voor later

Dat je geld maar één keer kunt uitgeven is voor jou waarschijnlijk geen verrassing, maar grote kans dat jouw kind daar nog niet echt bij stilstaat. Zakgeld geven kan een goede manier zijn om kinderen met geld te leren omgaan, zodat ze leren dat geld niet altijd vanzelfsprekend is. Het is een belangrijke les voor later. Ruim 80% van de ouders geeft zakgeld. De meeste van hen doen dit zodat hun kinderen de waarde van geld leren en/of zodat zij zelfstandiger worden.

Sparen kun je leren

Een andere reden om zakgeld te geven is zodat er gespaard kan worden. Zo’n 45% van de ouders geeft dit als reden waarom hun kind zakgeld krijgt. Vanaf een jaar of 8 beginnen kinderen te begrijpen hoe sparen werkt. Een handige tip bij jongere kinderen is een ouderwetse spaarpot. Een plaatje naast de spaarpot maakt het doel waarvoor jouw kind spaart tastbaarder. 

En waar er dan voor wordt gespaard als het aan de kids ligt? Op nummer 1 staat - wellicht geen grote verrassing - speelgoed, gevolgd door games. Snoep of een uitje is iets minder populair onder de kids en naar boeken gaat eigenlijk ook niet echt vaak de voorkeur uit.

Eigen keuzes maken is belangrijk. Ik ben er altijd om hulp te geven als ze daarom vraagt

Zakgeld is leergeld

Zelf financiële keuzes maken en geld uitgeven zijn waardevolle ervaringen voor je kind; miskopen en fouten maken horen erbij. Zo leert jouw kind om het de volgende keer anders te doen. Op=op is een lastige, maar belangrijke les.

Het is wel fijn om duidelijke afspraken samen te maken. Spreek goed af wat je zoon of dochter zelf betaalt en wat niet. Zo leert jouw kind zelf na te denken waar ze het geld aan uit willen geven en waarvoor ze willen sparen.

We bespreken alle uitgaven samen en komen dan tot een weloverwogen beslissing

We kunnen ons voorstellen dat je het lastig vindt om je kinderen meteen alle vrijheid te geven. Met de Jongerengroeirekening van ABN AMRO kun je dat op eigen tempo doen. Oefenen met sparen, pinnen, (online) geld… Als ouder bepaal jij waar je kind aan toe is. Zo kun je instellen hoeveel geld er gepind mag worden of dat je zelf elke online betaling wilt goedkeuren.

Ook krijgt je kind bij de Jongerengroeirekening premium toegang tot de zakgeld app van Gimi. Met deze app kan je kind geld skills verbeteren en geld leren sparen en uitgeven. Zo start je kind straks goed voorbereid met online bankieren via de ABN AMRO app.

Snap

Naast alle voordelen van de Jongerengroeirekening is er nog een extra voordeel t/m 31 maart 2024. Open nu een Jongerengroeirekening en krijg een Pathé Thuis Pakket cadeau, bestaande uit een Pathé bon om thuis een bioscoopfilm te kijken en wat lekkers voor tijdens de film. Daarmee kun je met het hele gezin genieten van een leuke filmavond vanaf je eigen bank. Hoe gezellig is dat? Oh, en verrassing, dat is nog niet alles… Want je maakt daarnaast ook nog kans op vier vrijkaarten voor een Ajax wedstrijd of voor een ander sportevenement!

Nieuwsgierig naar de Jongerengroeirekening van ABN AMRO? Klik dan hier!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN AMRO.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.