Terug
Blog header image

Gezond snacken is mijn doel

​In mijn tienerjaren had ik een obsessie met eten, afvallen en calorieën tellen. Koste wat het kost wilde ik slank zijn.

In mijn tienerjaren had ik een obsessie met eten, afvallen en calorieën tellen. Koste wat het kost wilde ik slank zijn. Ik at alleen de schil van een appel als lunch en sportte minimaal zes keer per week. Echt gezond leven deed ik toen niet maar slank was ik wel! Toen ik na mijn middelbare school een half jaar naar Brighton vertrok gebeurde het tegenovergestelde. Het feest barstte los. Ik ging twee keer per dag uiteten voor lunch en diner en hing iedere avond de grote feestbeest uit. Er werd meer dan genoeg alcohol genuttigd en het oh zo gezonde Engelse eetpatroon had ik binnen een week aangeleerd. Dit was echt de tijd van mijn leven en hier heb ik dan ook volop van genoten. Jankend en moddervet kwam ik zes maanden later thuis.

Varkentje

72 kg wegend deed mijn humeur niet ten goede toen ik eenmaal weer in Nederland was. Ik voelde mij net een varkentje en als je 1.65 cm bent is het niet leuk om maat 40 aan te moeten dus al snel lukte het mij om er 5 kilo van af te krijgen. De volgende vier jaren heb ik dan ook structureel 67 kg gewogen. Gewoon lekker mollig, niet dik, niet dun, prima. Ik woonde inmiddels in Amsterdam en mijn levensstijl was nog steeds niet geheel gezond. Ik was na Brighton nog altijd de levensgenieter en dacht nooit aan mijn gezondheid. Ik ging vaak uiteten, naar de toko om de hoek, de snackbar tegen over ons huis of bestelde eten via thuisbezorgd. Koken deed ik immers bijna nooit. Daarnaast stond uiteraard feesten, drinken en after-partyen geregeld op het dagschema. Ik stond er dan ook om bekend om weer eens met een schorre stem en helemaal verrot op school te komen. Sporten?? Nee daar was ik na Brighton nog steeds helemaal mee gestopt.

Het roer om

Toen ik weer voor de zoveelste keer wakker werd met een enorme kater zodat ik kotsend boven het toilet hing met tranen in mijn ogen afvragend wat er precies allemaal was gebeurd die avond ervoor (door de wodka waren mijn herinneringen net als gatenkaas) dacht ik echt dit kan zo niet langer. Het was tijd om het roer om te gooien. Ik ben weer gaan hardlopen en gezond gaan eten. Hardlopen in het vondelpark werd op den duur een verslaving want niks is leuker dan dat en het resultaat mocht er zijn. Een keurige 58 kg en dit hield ik vol tot aan mijn zwangerschap.

Gezond voedingspatroon

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat mijn zwangerschap goed is verlopen mede dankzij mijn gezonde voedingspatroon gedurende deze 9 maanden. Ik at heel weinig ongezond en liep vele kilometers. Het wierp zijn vruchten af want ik heb me altijd goed gevoelt en de bevalling verliep soepeltjes. Vanaf het eerste levensuur van Benthe geniet ze dan ook volop van mijn borstvoeding. Nog steeds eet ik heel gezond en heb ik in vier maanden tijd maar twee keer patat gegeten en één keer een halve pizza.ODE AAN MEZELF!! Oh nee niet helemaal. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik helaas een verslaving heb opgelopen aan chocola en koek. Als ik eenmaal begin kan ik er niet mee stoppen en een pak of reep is dan ook zo leeg. Niet helemaal gezond dus!

Powerfoods

Om de koek en chocola te vervangen voor iets gezonds heb ik het boek Powerfood van Rens Kroes aangeschaft. Laten we één ding nog even voorop stellen: Ik hou niet van koken, het mislukt regelmatig en het duurt mij vaak allemaal veel te lang. Met vriendinnen hebben we altijd etentjes en ik sta erom bekend de meest verschrikkelijke diners voor te schotelen en als ik 's avonds in de keuken sta roept Bart regelmatig dat ik met mijn high-speed cooking het avond eten verpest. Toen ik het boek van Rens opensloeg werd ik helemaal gelukkig. Allemaal gezonde en lekkere recepten die gemakkelijk en snel klaar te maken zijn. Voor de meeste gerechten pleur je alle ingrediënten in een blender, giet je het vervolgens in een bakvorm, zet je het in de oven en klaar is kees. Gemakkelijker kan niet! Wel is het een hele klus om alle powerfoods en andere gezonde ingrediënten in te kopen. Inmiddels ben ik bij de Action, Aldi, Dekamarkt, Deen, Jumbo en de Natuurvoedingswinkel geweest om (bijna) alle ingrediënten in huis te hebben. Ik leef al de hele week op bananenbrood als tussendoortje (op één koekje bij mijn schoonouders en de twee pakken koek die nog in huis lagen die eerst op moesten na). Mijn bananenbrood is enigszins nog wat droog en smaakloos maar dit komt ongetwijfeld door mijn kook- en bak kunsten gezien de instagram berichten bij Rens dat het brood te lekker voor woorden hoort te zijn. De volgende keer ga ik iets beter mijn best doen maar het begin is er. Daarnaast heb ik al meerdere diners geprobeerd en die waren heerlijk. Zo heb ik onder andere heerlijke verse tomatensaus gemaakt en de rest ingevroren (wauw, primeurtje voor mij! voor het eerst ligt er iets gezonds in mijn vriezer in plaats van pizza) en courgettebootjes. Vanavond gaan we aan de pompoensoep met een broodje met verse pesto.

GEEN BIOLOGISCHE MUTS!

Natuurlijk wordt ik niet zo'n muts die alleen maar biologisch en dingen uit de natuurwinkel eet. Want zeg nou zelf wat is nou precies biologisch? In die shit geloof ik allemaal niet. Waar ik wel in geloof is gewoon normaal en gezond eten. Dit blijf ik dan ook gewoon doen maar tegelijk probeer ik zoveel mogelijk de ongezonde snacks te vervangen door gezonde snacks die ook nog eens lekker zijn. Het boek Powerfood is daar een perfect hulpmiddel voor en een absolute aanrader voor mensen die ook hun eet- en levens stijl iets aan willen passen naar de gezondere kant maar daar niet uren voor in de keuken willen door brengen. Ik heb inmiddels geleerd zuinig te zijn op je lichaam en ik probeer daar iedere dag iets bewuster van te worden en ik hoop jullie ook.

Loes van der Leer
6 jaar geleden

Pfff ik probeer dit super erg maar het is lastig. De enige die echt gezond eet hier is onze jongste dochter (bijna 1). Ik ga is kijken naar dat boek! Zijn de producten die nodig hebt voor de recepten heel veel duurder dan gewone boodschappen?

Sue_
6 jaar geleden

Ja dat boek is echt top maar het blijft lastig hoor. Ik vind het soms heel moeilijk om alle ingrediënten te vinden de natuurwinkel en Albert Heijn heeft vaak alles maar dan betaal je de hoofdprijs. De aldi heeft voor veel goedkoper ook veel ingrediënten ik zou eerst daar heen gaan en het restje halen bij een andere winkel. Vorige week had ik de suiker vrije worteltaart gemaakt, ik heb ongeveer een half uur in de supermarkt gelopen voor de juiste ingrediënten en volgens mij was het zeker 1/3 van mijn geld van mijn totale boodschappen.. dat is wel een heel groot nadeel!

Loes van der Leer
6 jaar geleden

Pff jammer is dat he! Dat gezond eten altijd duurder is dan minder gezond eten..

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
2 dagen geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
2 dagen geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
2 dagen geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
1 dag geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Laat jij geld liggen?

De WAT? De inkomensafhankelijke combinatiekorting!

De WAAAT??? Dit was de uitroep van Pieter. Pieter verdient goed, maar het lukt hem niet om grip te houden op zijn uitgaven. Dit veroorzaakt stress en frustratie, maar vooral verdriet omdat hij niet kan sparen voor een vakantie naar Griekenland met zijn twee kinderen.


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in het kort IACK) is een onmogelijke naam voor een heffingskorting waar je mogelijk recht op hebt als je werken en de zorg voor een kind of kinderen combineert.


Pieter is gescheiden heeft co-ouderschap en woont in een vrije sector huurhuis. Voor mij gaan dan de alarmbellen direct rinkelen.


Om de IACK te krijgen, moet je namelijk wél belastingaangifte doen en er zijn mensen die huren en geen aangifte doen. Verder moet je voor de IACK aan een aantal voorwaarden voldoen.


In mijn podcast "Het gaat altijd over geld" aflevering 12 vertel ik je precies wat dat is.

Je kan ook googelen op Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Op de belastingsite vind je alle voorwaarden op een rijtje met linkjes naar meer informatie.

 

Voor Pieter kwam het erop neer dat hij voor 2021 recht had op netto €234 per maand. Oftewel €2.815,-!


Zijn vakantie naar Griekenland volgend jaar, komt ineens wel heel erg dichtbij 🥹😉 


Bonus tip: Je kan tot 5 jaar terug belastingaangifte doen!