Snap
  • Mama
  • moederschap
  • #bevallen
  • Gebooorte

‘Geniet er maar van. Voor je het weet zijn ze groot.’

Wat betekent deze opmerking eigenlijk?

‘Geniet er maar van. Voor je het weet zijn ze groot!’

Het is zo’n lief bedoelde opmerking. Ik kreeg hem gisteren van een lieve kleuterjuf, drie dagen daarvoor van de buurvrouw met het kreupele witte hondje, vorige week van de man die elke woensdag het Contactkrantje in de brievenbus gooit en daarvoor vele malen van mijn moeder én mijn vader. Ik denk dat iedereen die ik ken die kinderen heeft groot gebracht en misschien zelfs al kleinkinderen heeft, deze opmerking wel eens wel eens heeft gemaakt.

Zouden zij het weten? Spreken ze uit ervaring? Is hun leven aan hen voorbij gevlogen en voor ze het wisten vlogen ook de kinderen het huis uit en langzamerhand ook de herinneringen aan het harde moederen? Harde moederen ja, want hoe ontzettend veel ik geniet, elke keer als iemand tegen mij zegt: ‘Geniet er van…’ dan denk ik juist aan de stofzuiger die ik al weken niet heb aangeraakt, de wasmanden vol schone was die nog opgeruimd mogen worden en aan Tiuri die al weken niet in bad is geweest (om maar te zwijgen over de meiden die nog minder vaak douchen dan hun broertje baddert).

Het fascineert me. Ik denk dat kinderen grootbrengen eigenlijk één grote bevalling is. Jarenlang heb je ontsluiting met de nodige weeën(stormen), (natuurlijke) pijnstillers, mamadoula’s die je ondersteunen en een hoop bloed zweet en tranen. Totdat het moment daar is en je kind je verlaat. Je puft een tijdje na en de hormonen helpen je de pijn te vergeten… Na afloop heb je geboorte gegeven aan een compleet mens, met schooldiploma en al en dan…

Herinner je alleen nog maar de mooie momenten, de onderdelen waar je loeitrots op bent, de liefde… De liefde die er altijd al is geweest, vanaf de eerste schopjes in de buik tot en met de schoppen tegen je schenen.

Dit schrijvende geniet ik van de slapende stouterds en van het feit dat er weer een dag voorbij is en realiseer ik me dat het elke dag een bevalling is. De ene keer probleemloos, de andere keer met de nodige ingrepen. Maar altijd, altijd met het volmaakte tevreden gevoel dat de klus weer is geklaard.

Foto @lepetitlux.fotografie ♥️