Snap
  • Mama
  • Relatie

Geen vader maar papadag!

Waarom er voor mij geen vaderdag maar papadag bestaat. Want een vader zijn kan iedereen, maar een papa niet.

Komende zondag is het weer vaderdag.  In ons gezin de derde keer dat we dit vieren. Dit jaar doen we het traditioneel.  Mijn zoontje heeft op de peuterspeelzaal een kadootje geknutseld en mijn man houdt niet van ontbijt op bed, dus gewoon aan de eettafel. Helemaal prima, en niets mis mee. Hij is er gelukkig mee, en houd niet van te veel poespas.

Voor mij is vaderdag iets raars en geeft het een gevoel van gemis, leegte en onbegrip. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 4 jaar was. En na de afhandeling van de scheiding heeft mijn biologische vader er bewust voor gekozen om de bezoekregeling stop te zetten en geen contact meer met zijn dochter, ik dus, te willen. Dit is iets wat diepe psychologische gevolgen bij mij heeft veroorzaakt, voornamelijk in mijn puberteit.  Inmiddels hebben we sinds mijn 16e zeer oppervlakkig contact,  het laatste dateert van meer dan 7 jaar geleden dat we elkaar hebben gesproken. Inmiddels heb ik er rust in gevonden dat hij de zaken destijds zo heeft laten lopen, en gezien de man die hij is, is het ook een wijze beslissing geweest. Het is nu eenmaal geen vader figuur.

Maar op een dag als vaderdag,  en zeker nu ik zelf moeder ben, is het weer wat moeilijkerr. Want ik kan me echt geen enkele voorstelling maken dat je bewust geen contact met je kleine kind wil. Dat je niet elke morgen die glimlach ziet als je je kind uit bed haalt, een schaterlach hoort als er een grapje gemaakt wordt of als je je kleintje wil troosten als er een ongeluk gebeurt is. Nee, op zo'n dag snap ik er even niets meer van.

Gelukkig zit er bij mij ook nog een positief staartje aan het verhaal. Mijn moeder heeft na de echtscheiding vrij snel een nieuwe relatie gekregen met een leuke man. En vanaf mijn vijfde beschouw ik hem als mijn papa,  en hij mij als zijn dochter. Onze relatie is wel ietsje anders dan normale vader /dochter (lang verhaal, wie weet richt ik daar ook nog een blogje aan) maar hij blijft wel mijn papa door dik en dun. Dus komende zondag is het voor mij geen vaderdag, want dat kan elke gek zijn, maar papadag.

 Want de titel vader heb je, maar de titel papa moet je verdienen!