Snap
  • matrescentie
  • geboorte
  • moederschap

Geboorte geven

We gaan allemaal door de poort

Wanneer je geboorte geeft aan je kind, dan geef je ook geboorte aan een nieuwe versie van jezelf. Of je nu voor de eerste, tweede of vierde keer door het fysieke geboorteproces gaat, je maakt zelf telkens weer een transitie door van vrouw naar moeder, naar moeder van twee, van vier…


Zelf heb ik dit proces vijf keer mee mogen maken en bij elke geboorte gaf ik ook geboorte aan een diepere laag van mezelf. Het voelde alsof mijn benen en bekken meer en meer wortelden met de Grote Moeder en mijn hart meegroeide met de liefde die ik voelde voor al mijn kinderen.


Vijf keer door de poort. Vijf keer de achtbaan met bloed, zweet, tranen, lekkende borsten en tepelkloven. Waanzinnig prachtig, verbindend én met vlagen verbijsterend eenzaam.


En omdat we allemaal in dezelfde attractie zitten genaamd moederschap, we allemaal behoefte hebben aan gezien en gedragen worden, voel ik dat dit onderdeel van het leven weer naar een sacrale status mag stijgen.


En dat begint bij jouzelf… Je bent niet tot last als je met een huilende baby buiten loopt, vraagt om een helpende hand tijdens het avondritueel of langer verlof opneemt. Jij bent nieuw leven aan het creëren, je geeft al je liefde en meer, je glimlacht ondanks de gebroken nachten, je bent een topsporter. Jij bent een koningin, draag die mamakroon met trots!


foto gemaakt door Merette Kuijt

9 maanden geleden

Mooi beschreven!