Blog header image

Etiquette, hoe heurt het?

Etiquette... Iets om over na te denken. Hoe heurt het? En hoe gaat het daadwerkelijk in de praktijk?
Momo
6 jaar geleden

Mooi geschreven, mijn meisje mag ook met haar handen eten als ze dat wil, ze is 15 MD en tjah als ze eet eet ze toch... Wel wil ik dat ze straks een handje geeft en oudere aanspreekt met u. Nu wil ze niet dat andere haar handjes vast pakken wat ik ook snap. En eten en drinken aan tafel anders gaat alles er zo onder zitten haha... Soms zijn etiketten al zo ingeburgerd bij jezelf dat je ze geen eens door hebt.

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Ik sta er wel hetzelfde in denk ik. Ze is 21 maanden maar zegt wel dankjewel en alsjeblieft op haar eigen manier (ankoe en attebief) en zegt uit zichzelf hallo als ze de caissière ziet en dag allemaal als we de winkel uitlopen. Dit hebben we niet echt aangeleerd, dit vind ze zelf gewoon leuk. Maar vind het wel heel goed van haar, dus ik stimuleer het wel. Jammer dat niet iedereen reageert op een dreumes, dus dan wordt ze knal hard genegeerd. Dat vind ik wel zonde, het is wel een stimulans als je een leuke, positieve reactie terug krijgt.

anoniem2017
6 jaar geleden

Hier zijn ze 5 en 7. En nu willen wij toch echt wel graag dat ze met bestek eten. Nu graaien ze nog het liefst met hun handen het avondeten van hun bord. Daarbij moeten ze netjes alsjeblieft en dankjewel zeggen. Wel met je, zelfs ik heb nooit u gezegt tegen bekenden, ook mijn oma was je. Dus wat zeg je? Tegen onbekende ouderen zeggen wij weer wel u. Wil er ook nog inkrijgen dat ze hun mond houden als volwassenen praten. Nu onderbreken ze nog makkelijk het gesprek. Wij doen niet aan verplichte kusjes, maar een handje geven is normaal gedrag bij een verjaardag of nieuwjaar wensen. Dus nee ik bn niet echt van de etiquette maar wel van bepaalde normen en waarden. En ik wil er nog inkrijgen dat ze iets meer rekening met anderen moeten hebben en niet alles om hun draaid als we ergens zijn. Maar ja opvoeden is soms bijstellen en een andere weg ingaan. En dan hopn je doel te bereiken.