Snap
  • Mama
  • Slaan
  • schuldgevoel
  • Onzeker

En plots gaf ik een tik

Mijn zelfbeeld valt in duigen, mijn hoofd verliest van mijn gevoel. Het is een klein moment van zwakte. Het moment dat mijn vingertoppen de billen van dochterlief aanraken - hard.

Zoals al eerder gedeeld heb schreeuw ik soms tegen mijn kind (lees: http://minimetkinderen.nl/ik-schreeuw-tegen-mijn-kind/) en dat vind ik verschrikkelijk. Tot vandaag mijn zelfbeeld geheel in duigen viel. Mijn hoofd verloor van mijn gevoel, het was een klein moment van zwakte. Plots belanden mijn vingertoppen op de billen van Tess - hard. Verontwaardigd keek ze me aan en grote ronde tranen rolden over haar wangen.

Wat gebeurde er? Het was een moment van verstandsverbijstering. Het besef komt; ik heb mijn kind geslagen.

Gelijk pakte ik Tess vast. Ik hoor mezelf sorry zeggen. Ik blijf maar sorry zeggen. Als Tess en ik gekalmeerd zijn leg ik uit dat dit niet had mogen gebeuren. Ik fluister; ‘Mama mag jou niet slaan. Niemand mag slaan.’ Ik kan wel door de grond zakken. De waaromvraag spookt door mijn hoofd. Ik vraag haar of ze me wil helpen, dat ik niet alles alleen kan. Tess begrijpt het en is de ochtend ontzettend lief – ze is zo wijs voor haar leeftijd. Deze omslag in gedrag maakt dat mijn hart nog harder huilt om wat er gebeurd is.

WaarschuwenToen Tess jonger was waarschuwde ik wel dat als ze ergens niet mee ophield ze billenkoek zou krijgen. Eén keer voegde ik daden bij mijn woorden en drukte mijn hand op haar billen. Het was niet slaan – alleen maar het drukken van mijn hand op haar bil. Ze schrok er niet echt van, maar het hielp wel. Ze kwam los uit het moment en haar gedrag veranderde.

Vanaf dat moment besloot ik er niet meer mee te dreigen. Een loos dreigement helpt niet en ik wil helemaal geen lijfstraf uitdelen aan mijn kind. Ze moet nu bij onacceptabel gedrag op de onderste tree van de trap zitten en dat helpt vele malen beter!

Het is ook daarom dat ik er met mijn hoofd niet bij kan wat er deze ochtend precies gebeurde. Ik weet wel beter, ik wil niet slaan, maar waarom kon ik het dan niet voorkomen?

Reflex-tikNog één keer eerder is het me voorgekomen. Ik gaf Tess een kleine tik. Het was een reflex-tik. Niet dat ik het daarmee goed wil praten, absoluut niet. Tess sloeg mij in het gezicht – hard, en ik tikte meteen terug. Het overkwam me en ging gelukkig niet hard. Ik schrok er zelf van en Tess ook!

Hoe leg je een kind uit dat je niet mag slaan als je het zelf wel doet? We hadden na dit incident dan ook een goed gesprek. Tess begreep het en zei gelijk; 'Niet slaan, dat doet pijn. Slaan is niet lief.' Nog steeds zoekt ze wel grenzen op, maar het is niet meer voorgekomen dat ze me zo hard in mijn gezicht sloeg.

BesefAls ik terugdenk aan de gebeurtenissen heb ik nu dus al drie keer mijn dochter geslagen. En dat besef doet pijn, het breekt mijn moederhart. En ik weet dondersgoed dat slaan een uiting is van een gevoel van onmacht. De eerste twee keren kon ik nog enigszins relativeren. Laten we vooropstellen dat ik echt absoluut niet voor lijfstraffen ben en dat ik dus mijn kind hier niet aan wil blootstellen.

De tik van vanmorgen, die kan ik nooit meer los laten. Het komt ook door het moment waarop het gebeurde. Het is niet dat ze té lang doorzeurde. Er ging geen ellenlang gebeuren vooraf. Ze stapte uit bed toen de wekker ging en ze was tegendraads. Ze wilde niet naar de WC gaan terwijl ik kon zien dat ze heel nodig moest. En op dat moment, dát moment sloeg ik haar. Ik hoor je denken; "Daarom!?" Ja precies, precies de gedachten wat in mijn hoofd omgaat. Hoe kan het gebeuren dat ik om zo’n kleinigheidje plots een tik uitdeelde, voordat ik er erg in had. Mijn vingertoppen raakten ineens haar huid…

Beangstigend

Altijd al heb ik bewondering gehad voor ouders die zich goed kunnen inhouden, hun woede kunnen beheersen als kinderen het bloed onder je nagels vandaan halen.

Ik kan een schreeuwbui niet eens inhouden als Tess peutergedrag vertoont… Hoe moet ik dít overleven? Ik verlies het vertrouwen in mezelf. Blijkbaar heb ik geen controle over mezelf en dat beangstigd me.

Moet ik actie ondernemen? Zou een cursus Mindful Opvoeden helpen?

4 jaar geleden

Ik ga zeker op je Facebook kijken, bedankt voor je reactie!! Lastig de vragen die je stelt. Die kan ik niet zo een twee drie beantwoorden maar het is wel de moeite waard om daarin te verdiepen! Interessant!

4 jaar geleden

Wat lief dat je reageert, je reactie doet me goed! Heel erg bedankt ? ik ga het bij het CB wel aankaarten, misschien krijg ik dan nog wat extra handreikingen. Maar ik besef wel dat ik niet de enige ben die dit overkomt en dat is fijn!

4 jaar geleden

?Bedankt voor je ontzettend lieve woorden! Je mantra is een goede, dat zou zo die van mij kunnen zijn! Thanks ?

Lieve moeder, wat dapper dat je je verhaal deelt. Ik maak eruit op dat dit absoluut niet jouw manier van opvoeden is. Dat dit niet is wat jij Tess mee wilt geven. Kinderen kunnen je soms echt tot het uiterste drijven, ik en vele moeders met ons weten er alles van. Het feit dat je enorm boos, gefrustreerd of geïrriteerd raakt zegt altijd iets over onszelf. Door naar binnen te keren en die verbinding met jezelf te zoeken en je eigenlijk te ont-wikkelen van je eigen ballast (en dat kunnen soms ogenschijnlijk hele kleine dingen zijn die jij hebt meegekregen uit je eigen opvoeding, op school, werk etc.) ga je steeds meer en meer vanuit je ware zelf reageren. Zoals jij het wilt. Zoals jij het je kinderen mee wilt geven. Zodat je je niet meer identificeert met die situatie zoals nu, want welk gevoel riep dit in jou op? Wanneer heb je dit eerder in je leven gevoeld? Prachtige processen ontstaan er dan. Ik geef zelf online trainingen voor moeders die meer ontspannen in de opvoeding (en het leven) willen staan. Komende maandag start bv. mijn 7-daagse BewustZijnsBoost voor moeders. Als je echt graag verandering wilt kun je hier prachtige inzichten krijgen in jezelf, je kind en grootse stappen zetten: https://preview.mailerlite.com/w1x7l9 Misschien is het ook leuk om mijn Facebookpagina te volgen voor dagelijkse inspiratie of om gewoon in contact te komen: https://www.facebook.com/vidababy.nl/ Liefs Kim