Snap
  • Mama

Een verworven rijkdom

Ikzelf ben een overtuigd werker. Ik denk namelijk dat het de perfecte combinatie is.

Het blijft voor veel moeders een lastige afweging; ga ik wel of niet werken? En laten we eerlijk zijn; alles is goed! Ikzelf ben een overtuigd werker. Ik denk namelijk dat het juist een perfecte combinatie is. En wel om de volgende redenen:

Optimale Focus

Ik denk dat wanneer je aan het werken bent, je door beperkte tijd optimaal focust op waar je mee bezig bent en daarmee een zo optimaal mogelijk resultaat verkrijgt. Ben je na het werk thuis, dan heb je geen tijd om nog over je werk na te denken. Dan ben je thuis nodig, en ligt daar je focus. Zo ben je onbewust heel bewust bezig met wat je aan het doen bent. Mooi toch?

Persoonlijke Ontwikkeling

Door te werken blijf je je door ontwikkelen. Je maakt gebruik van je eigen talent en capaciteiten. Je leert iedere dag en doet iedere dag ervaring op binnen jouw vakgebied. Daarbij is het nodig om iedere dag te levelen met collega’s, je meerdere, klanten, etc. Deze communicatie vaardigheden, zal je wellicht thuis ook ongemerkt gebruiken.

Een voorbeeld voor je kinderen

Door te werken laat je tegelijk aan je kinderen zien, dat het mogelijk is om carrière kansen te benutten en tegelijk moeder te zijn. Het is bewezen dat dit voorbeeld een effect heeft op de wens van het kind om ook te gaan werken wanneer ze zelf groot zijn. Dat schijnt ook zo te zijn voor vaders, die hun kinderen laten zien dat je als man kunt kiezen voor een combinatie van vaderschap en werken.

Leuker persoon

Mijn mening is dat je een leuker persoon wordt voor je omgeving, als je kunt doen wat je leuk vindt. Een van de dingen die ik leuk vind is werken. Doordat ik dit kan doen, straal ik dat ook weer in positieve zin uit.

Zelfstandigheid kinderen

Ik schat de kans van mijzelf groot in, dat wanneer ik niet zou werken, ik eerder de nijging zou hebben om van alles voor de kids uit handen te nemen. Nu dat ik werk, is er geen keus. Mijn kinderen moeten een handje helpen waar ze kunnen. Zo helpen ze mee met het afruimen van de tafel, het uitruimen van de vaatwasser, en maken ze zelf hun bed op. Onze oudste smeert zelf haar boterhammetjes, legt zelf sportkleding klaar en onthoud zelf wanneer haar huiswerk af moet zijn. Natuurlijk help ik ze allemaal bij deze taakjes, maar ik merk wel dat ze snel zelfstandiger worden.

Erbij blijven

Stop je met werken, dan komt er wellicht een moment in je leven dat je toch weer aan de slag wilt. En dat zal dan best een heftige stap zijn. Blijf je werken, dan heb je hier geen last van. Niet het meest belangrijke maar wel echt een voordeel vind ik persoonlijk.

Balans

Naar mijn idee zit de moeilijkheid vooral in het houden van een fijne balans. Je moet natuurlijk niet in de toekomst het idee hebben dat je van alles hebt gemist van jouw kind, omdat je bent blijven werken. Of dat jezelf geen aandacht meer hebt gegeven of jezelf voorbij bent gelopen.

Mijn bescheiden visie

JA! Het is heel goed mogelijk om een fijne balans te hebben en te houden, wanneer je werken combineert met het moederschap. Maar let op: het is allemaal maar eenvoudigweg mijn eigen bescheiden persoonlijke visie, dus neem deze blog met een korrel zout J.

De enige rede waarom ik hem schrijf, is omdat ik het belangrijk vind om een positief licht te schijnen op de combinatie van werken en moederschap.

Ik vind het een verworven rijkdom voor alle vrouwen in deze tijd, die we moeten koesteren !!! 

7 jaar geleden

Ik werk 32 uur in de week. Natuurlijk wil ik minder werken en meer verdienen, wie niet? Maar ik vind mijn werk fantastisch en ben daardoor een leukere moeder thuis. De kleine gaat met heel veel plezier drie dagen naar het kinderdagverblijf. Annika zegt haar "bezit" (vreselijke woordkeuze overigens) niet aan een vreemde te willen afstaan. Dat is natuurlijk ieders eigen keuze, maar aan de andere kant, zoals ze het in dat liedje zo mooi zeggen: strangers are strangers until they meet. Ik heb liever dat mijn kleintje naar het kinderdagverblijf gaat waar hij naar hartenlust met andere kindjes kan spelen (en daarbij ook werkt aan zijn weerstand :o) dan dat hij steeds maar bij opa/oma zit waar hij weinig andere contacten maakt. Het is hem ook aan te merken, hij kan heel goed zelfstandig spelen, hij leert snel, hij is super sociaal en van eenkennigheid heeft hij nog nooit gehoord. Ik ben nu drie dagen volledig voor de kleine, en op de andere vier dagen focus ik me overdag op mijn werk en heeft hij 's avonds mijn onverdeelde aandacht. Ik vind het een win-win-win-win situatie :)

7 jaar geleden

Ik zou er niet aan moeten denken geen werk te hebben. Ik werk zelf 36u door de weeks en heb nog een bijbaantje op de zaterdag van 8u. (bijbaantje is nog van mijn studententijd, 10jr geleden) Misschien een beetje te veel van het goede, maar mijn man en ik redden het zo prima. Hij is overdags met ons dochtertje (werkt s avonds..36u p.wk) en ik ben s avonds / s ochtends vroeg met haar. 3 middagen gaat ze naar het kinderdagverblijf voor een paar uurtjes, dit vindt ze gelukkig erg leuk! Mijn man en ik zijn allebei op zondag en maandag vrij, zodat we elkaar ook nog eens zien.. ;) Daarnaast zou ik ook nooit financieel afhankelijk willen zijn van mijn partner. (mijn mening ;)) Natuurlijk is het opvoeden van een / meerdere kinderen ook een dagtaak, maar wij kunnen het samen gelukkig goed combineren. We willen ook elk jaar nog steeds naar familie aan de andere kant van de wereld, en tsja.. dat kost nou eenmaal ook een hoop centen. Ieder zijn ding, maar ik ben blij met mijn leven. Ik heb een super leuk dochtertje, een fantastische man / vader voor ons kind en onwijs leuk werk!

7 jaar geleden

Ik werk ook en sinds kort zelfs weer fulltime. Kinderen zijn blij en weten niet anders. Opvang en creche zijn met zeer veel zorg gekozen. Dus niet de opvang naast school maar een die aanvoelt als huiskamer en goed stond aangeschreven. Huishouden is deels uitbesteed. Mijn man werkt 4 dagen. In het werk dat ik doe zijn de ft banen veel leuker dan de pt banen. En thuis ben ik 100% voor thuis. Sta altijd langs de lijn, ben leesmoeder, ga leuke dingen met ze doen of relax thuis. Mijn sociale leven staat op laag pitje. Sport maar 1 x per week. Maar zo houd ik voor mezelf de balans. En als ik wel afspreek is het als kids slapen.

7 jaar geleden

Ik werk 2 dagen in de week zodat ik niks hoef te missen bij m'n kinderen en m'n man heeft zijn eigen filiaal van een grote supermarktketen. Ik heb wel ambities om voor mezelf te beginnen maar pas als de kinderen wat groter zijn. M'n oudste van 5 helpt ook mee en heeft z'n eigen taakjes zoals na het eten zijn eigen bord en bestek in de vaatwasser zetten. Bij hem gaat alles met kleine stapje ivm zijn pdd-nos. Mijn eigen moeder werkte vroeger op de tijden dat m'n broer en ik op school zaten en ik kijk er nu op terug dat m'n moeder s middags uit school altijd klaar zat met wat drinken en een lekker koekje. Zo'n moeder wil ik ook zijn voor mijn kinderen. Op de dagen dat ik werk is oma er. Ik ben dan ook van mening dat je je kostbaarste bezit niet aan een vreemde geeft.