Snap
  • Mama
  • borstvoeding
  • flesvoeding
  • prematuur
  • kunstvoeding
  • Borstvoedingsweek

Een ode aan borstvoeding én kunstvoeding

Een gevoede baby is het aller belangrijkst

Tijdens de kennismaking met onze kraamhulp zei ik al: ik wil het wel proberen, maar niet koste wat het kost. Het moet wel voor mij en de baby leuk blijven. Hoe ons dit voedingsverhaal uiteindelijk verliep had ik toen niet kunnen bedenken.

Toen Matteo met 28 weken geboren werd kon hij natuurlijk nog niet zelf drinken. Wel kreeg hij via de sonde mijn melk, wat ik al die tijd heb gekolfd. Ik was blij dat ik toch nog iets voor hem kon doen op deze manier. In het begin liep mijn productie zo goed en dronk Matteo zo weinig dat we een extra vriezer hebben aangeschaft om het kwijt te kunnen.

Op mijn verjaardag, toen hij ruim 1 maand oud was (34 weken zwangerschap) was zijn ademondersteuning op een voldoende laag niveau dat hij mocht beginnen met drinken. Je kunt je voorstellen dat drinken terwijl er met hoge druk lucht door je neus naar binnen wordt geblazen namelijk niet gaat.

Het was misschien meer ontdekken dan echt drinken, maar het was een begin! Tegelijkertijd begon hij met oefenen met uit de fles drinken. Dit is makkelijker voor zulke kleintjes. Na een tijd kon hij best goed uit de borst drinken, maar nog steeds dronk hij het meest (gekolfde) melk uit de fles.

Snap

Toen mijn productie na een maand of 4 terug liep stond ik voor een keuze: of alles er aan doen om de productie weer omhoog te krijgen, of toch (deels) over op kunstvoeding. Alles op alles zetten betekende dat Matteo echt volledig uit de borst moest gaan drinken. Ik heb dit een paar dagen geprobeerd maar uiteindelijk toch niet doorgezet. Het voeden deed me pijn en de voornaamste reden was eigenlijk wel dat ik bang was ons ritme overhoop te gooien. Matteo dronk prachtig elke 3 uur, waarbij we ‘s nachts 1 voeding over sloegen. Ik zag mezelf de hele nacht met kind aan de tiet zitten, waar we nu best goede nachten hadden. Daarnaast is het ook wel fijn om af en toe een voeding uit handen te kunnen geven..

Nadat onze vriezer leeg was bleef ik kolven wat ik had en dit vulde ik aan met kunstvoeding. Toen ik af en toe bijna een uur aan het stopcontact hing voor 15ml, vond ik het mooi geweest. Inmiddels staat hij al een aantal maanden volledig op kunstvoeding.

Ondanks dat ik wel een beetje voelde dat m’n lichaam (wederom) niet deed waar het voor gemaakt was, heb ik het feit dat hij kunstvoeding kreeg nooit erg gevonden. Borstvoeding is mooi en natuurlijk goed voor je baby, maar kunstvoeding is óók goed. Er zijn zat (NICU)kindjes die dit vanaf de geboorte krijgen en ook die worden gewoon groot en gezond hoor!

Geen borstvoeding kunnen of willen geven is absoluut niet iets om je voor te schamen. Een blije mama is heel veel waard! Doe waar jij je goed bij voelt. In het Engels zeggen ze tegenwoordig: ‘Fed is best’, waar dit vroeger was ‘Breast is best’ was. Oftewel: het maakt niet uit of je kunstvoeding of borstvoeding geeft. Een gevoed kind is het belangrijkst, oftewel: ‘Gevoed is goed’. Ik weet niet of deze uitdrukking al bestaat, zo niet: bij deze. Borstvoeding is mooi, maar een blije mama is mooier en een gevoede baby is het allermooist.