Terug
Blog header image

Een nieuwe baan, een nieuwe start.

Er zijn veel tranen gevloeid bij het schrijven van deze blog. Maar ondanks verdriet, is er ook vertrouwen in de toekomst. Een nieuwe kans!

Afronden

Daar is het telefoontje met de uitslag van mijn sollicitatiegesprek. “Als jij nog steeds ja zegt, zeggen wij ook ja!” klinkt het aan de andere kant van de lijn. “Dan zeg ik ja” lach ik, ondanks de schrik. Het is een tijdelijke baan, voor ziektevervanging. De huidige onderwijsassistent werkt halve dagen en die kan mij dus ook goed inwerken. Wat fijn! “Kun je morgen beginnen?” vraagt ze dan. Ik aarzel. Dit is wel heel onverwacht en het overvalt me enorm. Geen tijd om rustig na te denken, dus ik zeg maar gewoon wat ik denk. Dat ik, ondanks dat het vrijwilligerswerk is, mijn werk op mijn huidige school wel netjes wil afronden. Dat ik het toch niet kan maken om nu te bellen dat ik niet meer kom en de boel de boel te laten. “Ze rekenen op me, morgen!” zeg ik. Dan sluiten we een compromis. Ik kom de volgende ochtend voor een overdracht en daarna ga ik door naar mijn huidige werkplek om de leestoetsen af te ronden.

Dunya’s reactie

“Heb je al iets gehoord?” vraagt de juf van Dunya na schooltijd voor de zoveelste keer. “Aangenomen” knik ik. Dan staat Dunya in de lege klas. “Goed nieuws!” zeg ik. “Ik ga op een andere school werken, twee dagen per week!” Ze lacht niet. “Dat is slecht nieuws” zegt ze dan. Ik had het kunnen weten. “Ik mis dan mijn vriendinnen van jouw school!” Natuurlijk, op studiedagen ging ze mee. Dan speelde ze met de kinderen van groep vier. Daar heeft ze een klik mee. “Maar Jolijt woont hier om de hoek, die kun je gewoon blijven zien hoor. Ook in de kerk!” Ze haalt haar schouders op. Dan nog mist ze de kinderen van groep vier. Ik moet beloven dat ik vraag of ze bij haar op school willen komen. Dat ze nog maar twee dagen overblijf heeft voorlopig, troost haar niet. Een kus bij de deur vindt ze ook niet leuk. Dan kan ik twee dagen niet mee naar boven. “Liefje, het is al heel bijzonder dat ik je naar school kan brengen. Ik mag gewoon later beginnen en op tijd weg, zodat ik geen opvang hoef te regelen. Drie dagen kan ik mee naar de klas lopen.” Het is natuurlijk voor ons allebei wennen, maar dat gaat wel los lopen. De volgende ochtend beginnen we met een kus bij de deur, want ik moet meteen door. “Mama gaat naar haar nieuwe school!” roept ze enthousiast tegen de directrice die bij de deur staat. Dat wist ze al. Ik had haar de vorige dag een bosje tulpen gebracht, roze uiteraard, om haar te bedanken voor haar tip. “Eén keer raden” zei ik toen ik haar de bloemen gaf. Eén tel dacht ze na, toen wist ze het. Ik heb het uiteraard zelf gedaan, het gesprek en de ervaring, maar een leuke binnenkomer is het wel als je wordt aanbevolen.

Vertrouw op jezelf

“Wat gebeurt er als je het niet haalt?” vraag ik aan een leerling die erg onzeker is over de tekst die ze moet lezen. “Dan moet ik terug naar een lager niveau” aarzelt ze. “Mis!” zeg ik. “Dan ga je niet door naar een hoger niveau. Dus je blijft op het niveau van nu! Dat is wel iets anders!” Ze knikt. “Wat moet je doen als je niet vooruit gaat?” vraag ik. “Dan moet ik daaraan werken” antwoordt de leerling. “Juist. Lezen, lezen, lezen. Elke dag een kwartier. Moet je zien hoe hoog je dan de volgende keer scoort!” Ze wordt iets rustiger, maar is nog erg onzeker. De eerste toets haalt ze, de tweede niet. Jammer. “Het komt goed hoor. Maar geloof in jezelf. Want je kunt het. Dus blijf lezen, elke dag. De volgende Avi toets, in juni, ga je zeker halen. Ik geloof in jou, dat moet je zelf ook doen!" Ik zit na schooltijd in de klas iets op te schrijven als er ineens een moeder voor me staat. “Ik moet van Raya met u praten” zegt ze. “Ze is zo trots dat ze een hoog leesniveau heeft gehaald!” Ik lach. “Ja, ze deed het heel goed, ze heeft alles gehaald. AVI-uit dus. Beter kan gewoon niet!” Moeder is blij. “We hebben zo’n moeilijke tijd gehad” zegt ze. “Ik ben zo blij met positief nieuws!” Haar dochter knikt. “De juf was zo lief voor me! Ik dacht dat ik het niet zou halen, maar zij zei: Je kunt het. Probeer het maar gewoon. En als je het niet haalt is er ook niks aan de hand! En toen werd ik rustig en ging het heel goed!” Moeder bedankt mij intens. Ondanks dat dit het afscheid weer iets zwaarder maakt, is het ook ontzettend fijn om zo positief af te sluiten.

De laatste keer

Dit was het dan, besef ik ineens. Ik krijg haast. Gister heb ik een lange mail gestuurd aan het team, waarin ik de situatie heb uitgelegd. “Als het op korte termijn weer stopt, dan kom ik terug om mijn werk bij jullie voort te zetten” besluit ik. Ik bedank iedereen voor de fijne en leerzame tijd. Ik schrijf dat het goed voor me is dat ik iets anders ga doen. Dat ik nu een betaalde baan krijg. Dat ik ook wel toe ben aan iets nieuws. Maar dat ik deze tijd nooit zal vergeten. Ik ben er vrij nuchter onder. Gevoelsmatig was ik al aan het afscheid nemen en had ik daar ook wel vrede mee. En dat het nu zo plotseling is, vind ik vooral beter zodat ik er niet tegenaan kan hikken. Afscheid is altijd moeilijk. Als ik dan steeds denk: “De laatste maandag, de laatste keer naar gym met de kids, de laatste keer met dit kind lezen, de laatste keer met dat kind rekenen.....” dan wordt het alleen maar moeilijker. Dat voorkom ik nu. Ik vind het eigenlijk wel relaxt. Wel jammer van de kinderen, maar dat gevoel druk ik heel ver weg. 

Moeite met afscheid

Tot het moment dat ik de soesjes op een schaal leg en een briefje schrijf om mijn collega’s te bedanken. Dan voel ik ineens dat ik wel degelijk moeite heb met het afscheid. Tranen lopen over mijn wangen tijdens het schrijven en dan komt de directrice binnen met een cadeautje voor Dunya. Zo lief! Ik wil nog wat mensen gedag zeggen. Dus ga ik op stap, de school door. Elke keer lopen er weer tranen over mijn wangen bij de lieve woorden van collega’s. Als ik bij de juf van groep 6/7/8 kom kreun ik. “Ik heb niet eens tijd gehad om de twee kinderen van jouw klas die ik individuele hulp gaf te groeten. Ze weten van niks!” huil ik. “Schrijf een briefje” zegt de juf. Ik word op slag rustig. “Ja, dat is een goed idee. Maar dat doe ik dan in het weekend en ik mail het je!” beloof ik.

Goeie deal

Ik ga op zoek naar mijn beker die ik net als de rest, begin van het schooljaar heb gekregen. Ik kom ook oude bekers tegen van collega’s die hier niet meer werken. Maar ik wil ‘m meenemen. Ik ben zo trots op die mok. Het geeft me het gevoel dat ik deel van het team ben. Nu is het vooral een steuntje in de rug bij een nieuw begin. Niet om te blijven staren op wat vroeger was, maar vooral om mezelf te herinneren aan alle goede ervaringen waar ik uit kan putten, als ik het in het begin vast en zeker moeilijk heb. “Vertrouw op jezelf!” zei ik tegen de kinderen op school. Ineens realiseer ik me dat dat ook voor mezelf geldt. Ik heb genoeg bewezen dat ik goed ben in mijn werk, dat ik niet onzeker hoef te zijn over mijn nieuwe werkplek. Ik kom toevallig een Chinees gezegde tegen dat heel erg past bij deze situatie. Hoewel, wat is toeval? “Een reis van duizend kilometer begint met de eerste stap”. Niet te ver vooruit kijken, maar me richten op deze eerste stap. Stapje voor stapje verdergaan. Wie weet waar die eerste stap uiteindelijk toe leidt. In elk geval tot een nieuwe leuke werkplek, daar vertrouw ik op. Kome wat komt!

Lindsy83
6 jaar geleden

Gefeliciteerd! Afscheid nemen ben ik ook zker niet goed in! Maar inderdaad is elk einde ook weer een nieuw begin! Ik hoop dat dit de eerste stap is, naar vele mooi stappen die mogen volgen! Succes!

Henrike Laning
6 jaar geleden

Dank je wel! Het is nu even moeilijk. Ik ga ook nog een keer terug om afscheid te nemen van de kinderen en dan is het echt voorbij. Maar ik heb ook vertrouwen in deze nieuwe stap. Even afwachten hoelang het duurt, als ik na de voorjaarsvakantie geen werk meer heb, dan ga ik terug naar de Vlinderboom. Maar ik denk dat het nog wel even zal duren. En hoe dan ook, elke week is mooi meegenomen.

Anoniem
6 jaar geleden

Goed gedaan meid. en mooi geschreven!!!

Henrike Laning
6 jaar geleden

Dank je wel!

Anoniem
6 jaar geleden

Prachtige tekst Henrike, wat geweldig dat je een nieuwe baan hebt. Een betaalde baan: dik en dik verdiend! Heel veel succes en veel goeds toegewenst.

Henrike Laning
6 jaar geleden

Dank je wel Sara! Ik ben er ook heel blij mee. Ook al is het misschien maar kort, het is toch een overwinning en het geeft me wat meer tijd.

Kirstenimolnen
6 jaar geleden

Gefeliciteerd! Dik verdiend en prachtig geschreven. Heel veel succes.

Henrike Laning
6 jaar geleden

Dank je wel voor je mooie reactie! Het komt goed.

TessK
6 jaar geleden

Gefeliciteerd! En wat een prachtig stuk, heb ook even een traantje moeten wegpinken...

Henrike Laning
6 jaar geleden

Dat doe ik ook als ik het weer doorlees. :) Maar het is dus goed geschreven als anderen er ook door geraakt worden. Dank je wel!

Annemiek2
6 jaar geleden

Voor zulk geweldig nieuws neem ik straks even rustig de tijd om het goed te lezen. Voor nu GEFELICITEERD, WAUW WAT GAAF GEWELDIG TOPPIE !!!!!!!! Ja sorry de digitale slinger kan ik niet in de reactie plakken ;)

Henrike Laning
6 jaar geleden

Die digitale slinger lees ik gewoon in je mooie woorden! Ik ben sowieso meer onder de indruk van woorden dan plaatjes, dus helemaal leuk! En veel leesplezier straks.

Annemiek2
6 jaar geleden

Natuurlijk moet je op een goede manier afscheid nemen van je werkplek, ondanks dat het vrijwilligerswerk is is en blijft het werk met kinderen en juist die zorgvuldigheid siert je. En natuurlijk is het slecht nieuws voor Dunya. Dit is zo onverwacht hier kon ze zich niet op voorbereiden. Wel is het heerlijk dat je geen opvang hoeft te regelen en dat ze 2 dagen overblijf heeft. Daar zal wel aan wennen, dat gebeurde toch ook met het veranderen van kerk? :) Dat komt vast wel goed. De kinderen van je "klasjes" zullen je echt wel missen denk ik als ik het zo lees. En echt tijd om afscheid te nemen hebben ze helaas niet gehad. Wat leuk dat die moeder je zo'n mooi compliment gaf op je laatste werkdag. Wat fijn dat je zulke lieve woorden hebt gekregen van je collega's. Lieve Henrieke, heel heel veel succes op je nieuwe werk plek en ik hoop voor je dat je werk daar een vaste baan word en wie weet met genoeg uren om niet meer bij de gemeente te lopen.

Henrike Laning
6 jaar geleden

Ik ga nog wel een keer terug om goed afscheid te nemen van de kinderen. Dit vind ik zelf ook heel belangrijk en ook voor de kids. Ik ga ze erg missen. Zeker de kinderen die ik individuele hulp heb gegeven. Maar op mijn nieuwe werkplek leer ik weer nieuwe dingen en ga ik nieuwe ervaringen opdoen. Ik heb al zo vaak afscheid genomen van scholen, dat ik wel weet dat het nu moeilijk is, maar dat het wel over gaat.

Anoniem
6 jaar geleden

Knap, zo'n nieuwe start is altijd moeilijk. Ik hoop dat je er een fijne tijd hebt en leuke contacten opdoet!~ Ik heb er respect voor dat je het toch maar weer flikt!

Blog header image

DE GEZELLIGSTE PUZZELTIJD VAN HET JAAR

Jan van Haasteren Junior

Wie kent ze niet, de creatieve en humoristische puzzels van Jan van Haasteren Junior. Elke puzzel heeft zijn eigen verhaal.

De perfecte tijd om te gaan puzzelen

Het wordt donkerder in huis, de kaarsjes staan aan, een heerlijk moment om samen te puzzelen. Je gedachten op nul en helemaal in de puzzel verzinken. Met één doel, de puzzel op te lossen.

Wist je dat als jongere kinderen puzzelen ze een betere hand- oogcoördinatie ontwikkelen? Kinderen hun geheugen wordt gestimuleerd, welk stukje paste niet en welke zou dan wel kunnen passen? Ook leren ze door te gaan als het even niet lukt en in oplossingen te denken.

Herken je dat gevoel ook? Dat geluksgevoel als je weer een puzzelstukje op de juiste plek hebt gelegd? Dopamine komt vrij in je hersenen als je een stukje weer goed gelegd hebt, ook wel het gelukshormoon genoemd. Hierdoor word je blij, krijg je een voldaan gevoel en zin om de puzzel af te maken.

Op zoek naar herkenningspunten 

Jan van Haasteren Junior zijn niet zomaar puzzels. Dat Jan van Haasteren een striptekenaar is geweest is wel te zien in zijn puzzels. Je kan helemaal in je gedachten verdwijnen in de puzzel. Je eigen stripverhaal bedenken. Al puzzelend kom je allerlei verschillenden karakters tegen.

Heb jij de kenmerkende Jan van Haasteren items al weleens gevonden, als de haaienvin, schildpad, superslak of de handjes? Deze zijn vaak te vinden in de puzzel. Uren lang kijkplezier na een voldaan gevoel van het maken van de puzzel.

Wij zijn dol op de Junior puzzels van Jan van Haasteren, na het laatste stukje gelegd te hebben bedenken we ons eigen verhaal erbij en vertellen deze aan elkaar. Dit wekt de leukste momenten op! Humor, dat heeft Jan van Haasteren wel!

Als je ze zelf wil bestellen, als cadeautje voor de feestdagen bijvoorbeeld (tip!), dan kan dat hier. Veel puzzelplezier! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Sinterklaasavond met PLUS

Het heerlijke avondje staat weer voor de deur. De leukste tijd van het jaar vind ik zelf. De dagen worden korter en het is langer licht. Dat betekent voor mij gezellig samen op de bank met de openhaard en kaarsjes aan. En uiteraard met wat lekkers. Eerst boodschappen doen. 

Sinterklaas

Voordat we lekker kunnen smikkelen op de bank met deze donkere dagen voor Sinterklaasavond, gaan we boodschappen doen. Wij komen graag bij PLUS omdat daar fijne aanbiedingen zijn. Ik blijf toch een Nederlander zullen we maar zeggen, haha. Buiten de aanbiedingen is het vers gesneden beleg van PLUS onze favoriet! 

Voor Sinterklaas hebben ze ook een ruim assortiment aan lekkernijen. Zoals chocoladeletters in vele verschillende smaken, pepernoten in vele verschillende smaken, chocolade Sinterklaasjes, banketstaaf of speculaastaart en nog veel meer. Persoonlijk vind ik de pepernoten van het eigen huismerk heerlijk knapperig. Ook die met chocolade eromheen vliegen er hier thuis doorheen. Ook altijd erg handig voor het schoentje zetten om de schoentjes te bestrooien.

Onze favorieten 

Waar ik nog meer voor naar de PLUS ga is het ruime assortiment aan groente en vlees. Persoonlijk ben ik vaak een beetje inspiratieloos als het om avondeten gaat. Op de website van PLUS kan je veel recepten vinden, erg handig als je, net als ik, inspiratieloos bent. Je kunt het heel makkelijk online bestellen of je maakt een lijstje en gaat dan naar de winkel. Net wat je makkelijk vindt.

Online boodschappen doen

Moeder Teresa hier vergeet altijd boodschappen te doen en moet dan soms per week wel 8 keer op en neer naar de supermarkt. Gelukkig hebben ze online boodschappen uitgevonden. Daar kun je fijn per categorie zien wat je besteld hebt. Echt heel handig en praktisch als je net zo’n chaoot bent als ik. 

Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Online of winkel? En doen jullie meteen voor de hele week boodschappen of lekker 3 keer op een dag? 

Voor het heerlijke avondje van Sinterklaas heb ik lekker strooigoed in huis gehaald. Ook lekker broodjes voor in de oven en natuurlijk vleeswaren van PLUS. Een lekker hapje voor op tafel is ook altijd gegarandeerd succes. Wij zijn er klaar voor, jullie ook?

Blog header image

Mijn missed abortion

De echo die alles veranderd

Op 13 september 2022 hadden wij 'eindelijk' een positieve zwangerschapstest! Ongeveer 7 maanden, ik weet dat het eigenlijk niet lang is maar wat was elke maand weer een teleurstelling. Zeker als je verhalen in je omgeving hoort van ongelukjes of 'het was in één keer raak'.

De zwangerschapstest had een licht streepje, maar hee, een streepje is een streepje. En heel gek is het niet als je er zo vroeg bij bent, net 4 weekjes.
Officieel 4 weken en 2 dagen, maar door de ovulatietesten weet ik dat de ovulatie afgelopen maand ook 2 dagen later was.

Ik was uiteraard voorbereid dat ik eventueel zwanger zou zijn, was al gestopt met alcohol drinken (wat ik toch al bijna nooit deed) en slikte al maanden foliumzuur. Maar ik werd nu nog meer bewust van een gezonde levensstijl en dan voornamelijk voeding.
Ook heb ik de volgende dag een verloskundige gezocht en als snel stond de afspraak voor de 7 weken echo.

Op 3 oktober (7 weken en 1 dag) stond de eerste echo gepland, wat keken we hier naar uit! Stiekem was het ook wel een beetje spannend, de zwangerschap voelde nu steeds echter.

Ik had 2x een klein beetje bloedverlies gehad bij het toiletbezoek ongeveer met 5 weken. Direct gebeld naar de verloskundige en de kans was groot dat dit een geknapt bloedvaatje was gaf zij toen aan. 
Toch was ik hierdoor extra gespannen voor de echo.

Op de dag van de echo had ik weer een klein beetje bloedverlies toen ik naar het toilet moest, maar weer echt minimaal (ik was er extreem alert op, vraag me af of ik het anders ook gezien had).
Gelukkig hadden we een goede echo. Onze kleine 'rijstkorrel' liep wel enkele dagen achter, maar dit was ook mijn eigen berekening met de ovulatietest. Daarnaast is niet elk bevrucht eitje even snel in de baarmoeder en ingenesteld gaf de verloskundige aan.
Er is al beginnende hartactiviteit. Nog langzaam, maar wel krachtig. Ruim de helft van het kindje ging heen en weer op het beeld!
Voor de zekerheid wordt er een extra echo ingepland over 10 dagen, omdat deze echo toch iets te vroeg was. Waarschijnlijk is het hartje nu net gestart met kloppen, dit is dan altijd langzaam. De volgende echo moeten we een goed kloppend hartje zien is de verwachting.
De verloskundige klonk positief, de eerste 12 weken is er altijd een risico op een miskraam maar er was geen reden om extra bezorgd te zijn.

Het is 13 oktober, 8 weken en 4 dagen zwanger. De dag van de tweede echo.
Ik heb er eigenlijk wel zin in en ben veel minder gespannen dan de vorige keer.
We hebben al gezien dat het op de goede plek ingenesteld is, de hartactiviteit was op gang gekomen en ik ook geen bloedverlies gehad.

Totdat de verloskundige de echo ging maken.. Er werd eigenlijk direct duidelijk dat dit niet goed was. De hartactie zoals we dit de vorige keer zagen was er niet, er was wel iets aan hartactiviteit maar dit was traag en veel minder krachtig. Vergeleken met de vorige echo leek het bijna aan de buitenkant van het kindje te zijn.
Ook was het kindje nauwelijks gegroeid, in 10 dagen was er hooguit groei voor 2 dagen geweest.

De verloskundige is direct duidelijk: de kans dat dit goed afloopt is er eigenlijk niet. Omdat er nog wel hartactie te zien was wordt er een afspraak gemaakt voor 1 week later. Niet om te kijken of het dan wel goed is, maar om te kijken of de hartactie dan gestopt is. Dit is belangrijk voor een eventuele doorverwijzing naar de gynaecoloog als de miskraam niet vanzelf opgang komt.