Snap
  • Mama
  • huishouden
  • gowiththeflow
  • geenregels

Een huishouden zonder regels en schema's

Een tijd terug was ik uit eten met een aantal influencers van Mamaplaats. Super gezellig en fijn om er met andere mama's even uit te zijn. Tijdens het etentje werd er benoemd dat alles bij ons thuis zo relaxt lijkt te zijn. Geen strakke schema's, geen regels maar gewoon ontbijten in bed. Maar is dat wel zo relaxt? 

Ik denk dat ons huishouden niet voor iedereen zou werken. Ik leef met de dag en iedere dag is dan ook anders. Vaste schema's voor de tweeling heb ik niet, als ze aan het einde van de dag voldaan zijn dan is het goed. Soms krijgen ze nog vijf flessen, soms 3, het is maar net waar zij om vragen. Ook qua slaapjes volg ik volledig hun ritme en kijk ik niet op de klok. Ik voel me er goed bij om hun te volgen en zij reageren hier goed op. 

Snap

Bij Jax ben ik altijd vrij relaxt geweest, hij ging overal mee naar toe en heeft tot zeker 18 maanden nacht flessen gehad. Zoals bij veel bekend slaapt hij nog steeds bij ons in bed en heeft hij deze veiligheid ook echt nodig. Prima wat mij betreft, wij volgen zijn gevoel. Toch heb ik na de komst van de tweeling heel even een strak regime gevolgd. Voeden op verzoek, een aanhankelijke peuter en een depressie, het werd me even te veel. Om rust in de chaos te treffen ben ik gaan leven op schema's. Hele  dagen nachten was ik bezig om me te houden aan het schema, wat uiteindelijk voor meer stress heeft gezorgd dan nodig. Ik ben blij dat ik weer terug ben bij de basis, luisteren en kijken naar wat mijn kinderen nodig hebben. 

Ook qua regels zijn wij heel vrij in huis. Ik kan me zo geen regels bedenken waar we ons streng aan houden. Wel zijn er grenzen en maken we deze ook duidelijk aan de kinderen. Er vliegen hier geen bekers om de oren en Jax ligt ook niet om 9 uur al met chips op de bank, al zou hij best willen. 

Straffen doe ik ook niet gauw, wanneer ik het doe is het vaak uit onmacht en probeer ik dit ook snel te relativeren. Hoe ik moeilijke situaties dan oplos? Praten praten en praten. Ik probeer ten alle tijden te luisteren naar Jax, waarom hij boos is. Ik benoem wat ik zie bij hem en wat ik zelf voel en probeer op die manier tot een oplossing te komen. Soms betekent dat een oplossing die voor Jax niet altijd gangbaar is, zoals geen snoep om 9 uur. Hij is dan boos en dat mag, zijn boosheid mag er zijn. Dat verandert echter niets aan de situatie en dat ziet hij dan al snel in. 

Terug komend op de vraag of geen schema's en regels wel zo relaxt is.. Nee, niet altijd. Jaloersmakend kijk ik soms naar moeders die om 7 uur aangekleed beneden zitten en alles volgens schema doen. Mammavanzeven (followtip) is zo iemand, haar strakke regime zorgt er voor dat alles netjes verloopt. Heel even heb ik het geprobeerd maar ben ik ook tot de conclusie gekomen dat het niet bij mij past. Een dag met iets meer structuur is wel fijn, voor mij en de kinderen. We zoeken nog een mooie middenweg maar over het algemeen ben ik best tevreden.

Hoe doen jullie dat thuis? Veel strenge regels of juist lekker los en go with the flow?

Ik bekijk het ook per dag. En juist omdat ik dit doe hebben de kinderen eigenlijk zelf een soort ritme/schema gecreerd. De ene keer lopen we een uurtje voor maar soms ook 2 uur achter. En dan is dat zo. Ik ga er niks aan veranderen. De jongens doen het hier goed op dus wij ook en dat telt 😁

4 jaar geleden

Hier hetzelfde! We leven per dag en doen wat goed voelt. Ik ben vrij makkelijk maar er zijn wel grenzen. Soms denk ik ook ja fijn zo'n schema en ook met eten. Maar dat werkt voor ons gewoon niet omdat ik zo niet in mekaar zit. Gewoon lekker relaxt ❤