Snap
  • Mama
  • moeders
  • moederschap
  • Support
  • hartonderderiem

Een hart onder de riem voor alle (peuter) moeders.

Een kind is fantastisch. Moeder zijn is het mooiste wat mij is overkomen. Makkelijk is het niet altijd. Er zijn dagen dat je nog 6 kinderen wil, maar er zijn ook dagen dat je- je peuter achter het behang wilt plakken. En dat is oké. Het is niet altijd leuk!

Moeder zijn heeft mij zoveel gebracht, moeder zijn is het mooiste wat mij is overkomen. Maar ook het meest emotionele en het meest heftigste. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer er een spiegel wordt voorgehouden. De liefde wordt elke dag meer, want hoe ouder je kindje wordt, hoe meer liefde je terugontvangt. Angsten komen om de hoek kijken waarvan je niet wist dat deze bestonden. Als moeder maak je-je druk over dingen waarvan je als niet-moeder niet kon begrijpen dat je moeders zich daar druk over konden maken.

Alle fases hebben de zijn eigen charmes. Elke nieuwe fase waar je kind zich in bevindt neemt groei met zich mee. De peuterfase is er zo’n een. Kinderen ontwikkelen zich met grote stappen, er komen nieuwe dingen aan zoals de peuterspeelzaal, zindelijkheid training en een peuterbedje. Grote stappen voor ouders en kind. Mooie mijlpalen. Trots die van elke ouder afspat. Maar het is ook een lastige periode.

Deze periode kan het zo zijn dat je kindje het je lastig maakt. Jou uitdaagt en minder goed luistert. Slecht gaat eten en plots minder goed slaapt. Dat zijn allemaal factoren die bij ouders voor stress kunnen zorgen. Je kan gaan twijfelen of je het wel goed doet. Of je wel consequent bent. Maar er is één ding wat je goed moet onthouden jij lieve moeder!

Elke fase waar een kind groei door maakt, doe jij dat ook als moeder. Vooral bij een eerste kindje is alles nieuw. Elke fase is weer een ontdekkingstocht. Die jij samen met jouw kindje moet afleggen.

Natuurlijk kun je lezen over wat je te wachten staat. Maar elk kind is zijn eigen individu. Geen enkel kind is volgens de boekjes. Er staan altijd onverwachte dingen op jou te wachten.

En jij lieve mama dit leest, jij doet het goed! Ook wanneer je het even niet meer ziet zitten. Ook wanneer je denk dat je misschien iets leuker had kunnen doen. Ook wanneer je even niet de puf hebt om ’s avonds op te ruimen. Juist wanneer je even voor jezelf kiest omdat je even me-time nodig hebt. Lieve mama, jij doet het goed!

Misschien moeten wij dat is vaker zeggen tegen elkaar. Laten wij is proberen om de ongevraagde adviezen en meningen achter wegen te laten en elkaar te complimenteren.

Iedere moeder doet alles wat in haar macht ligt om alles te geven aan haar kind(eren). Elke moeder doet op haar eigen manier het goede. Wat zij kan. En elke moeder weet precies wat haar kind(eren) nodig heeft. Elk gezin heeft zijn of haar eigen routines en dingen. En dat is goed.

Jij doet het goed!

Bedankt voor het lezen!

Liefs,

Jamie-Lee 

2 jaar geleden

Heel mooi geschreven!