Snap
  • Mama
  • brandwond
  • mamaplaatscollab
  • Brandwonden
  • brandwondenstichting

Een goede voorbereiding

Eerste hulp bij brandwonden

Als klein meisje was ik eens bij de oppas, ik moet een jaar of 3 geweest zijn. Toen ontstond er brand in de keuken, het was een simpele keukenbrand, dat enorm veel indruk op mij maakte. Hoewel ik van het moment niet zo veel meer weet, ben ik sindsdien wel enorm angstig voor brand. Nu nog steeds.

Het is zo intens, zo warm, zo overweldigend. Zo waren wij bijvoorbeeld ook in Disneyland, ik was allang al een puber, maar de attracties met vuureffecten sla ik direct over. Ik raak al in paniek bij het idee dat het dichterbij kan komen. Genieten van zo’n attractie kan ik echt niet. Thuis ben ik overigens net zo, enorm controlerend. Zijn alle lampen uit? Alle stekkers eruit? Geen hete dingen aan? En loop ik net bij de auto, twijfel ik weer of ik mijn krultang uit het stopcontact gehaald heb. Tja, het zit in de aard van het beestje denk ik haha.

Gelijk aan brand staat mijn angst voor brandwonden, die zijn net zo intens en heftig als een brand zelf. Je wordt getekend voor het leven en dat is bizar. Bij ons staan kopjes koffie en thee dan ook never in de buurt van Senn, ookal weet hij nu zelf heel goed wat warm en koud is, ik houd ze uit de buurt. De keuken is verboden terrein wanneer ik aan het koken ben en ik schiet al in de stress wanneer de barbecue aan gaat en Senn speelt in dezelfde tuin. Ja hier zijn wij scherp op.

Helaas misschien nog niet scherp genoeg, want onlangs begon Senn ineens heel hard te brullen in de keuken. Ik dacht nog bij mijzelf, wat vreemd, niets heets daar. Tot ik besefte dat het broodrooster aanstond, op het aanrecht en vrij ver, maar dichtbij genoeg dat Senn zijn vingertjes eromheen klemde om te kijken wat het was. Hij greep zo in het meest hete gedeelte van dat verdomde broodrooster. Tranen met tuiten! Direct onder lauwwarm water en gelukkig viel de schade mee, de schrik van de pijn was vooral groter. Maar het deed mij weer beseffen dat een ongeluk echt in een klein hoekje zit en dat ik in grote lijnen wel weet hoe ik moet handelen, maar hoe precies? Ik mag hier best eens meer besef van krijgen. Want weet jij wat je moet doen? Koud of warm water? Kleren uit of kleren aan? En de nabehandeling? Wat smeer je erop? Of juist niets. Doe hier een test en kijk wat jij al weet! 

Ik heb nu via de Brandwonden Stichting een EHBB (Eerste Hulp Bij Brandwonden) setje aangeschaft, hiermee steun ik ze direct, maar heb ik ook alle benodigdheden in huis wanneer we toch een ongelukje hebben. Wel net zo’n prettig idee!

Liefs, Erin

Snap
3 jaar geleden

Gelukkig geen ervaring, maar altijd goed dat we voorzichtig zijn🙏

3 jaar geleden

Goede tip, ik heb het pakketje besteld..