Snap
  • Mama
  • lichaam
  • moederschap
  • onzekerheid
  • Onzeker
  • Postpartumlichaam

Een Diaswattes?!

Mijn eerlijke verhaal over mijn Diastase

Mijn buik zat me steeds meer in de weg. Zowel letterlijk als figuurlijk. Ik verstopte hem het liefst onder grote truien, of in high waist broeken.

Ik wilde gaan beginnen met sporten. Om fitter te worden, maar mijn voornaamste doel was natuurlijk om van die buik af te komen...

Ik wilde weer gewoon mezelf zijn en me niet meer hoeven verstoppen.

En toen kwam ik voor het eerst in aanraking met dat woord. Diastase.

Ik had namelijk vermoedelijk een diastase en voordat ik mocht gaan beginnen met sporten, moest ik eerst daarmee naar de huisarts. Aldus mijn coach.

Een diastase. Wat is dat? Ik moest dat thuis toch echt even opzoeken. Het was me wel duidelijk dat het iets met mijn buik was. Maar wat het precies inhield? Geen idee. 🙈

Voor het gemak kopieer ik het even voor jullie, zodat jullie het niet op hoeven zoeken:

"Een diastase houdt in dat het weefsel tussen je rechte buikspieren, de linea alba, wordt opgerekt. Je leest het goed: opgerekt. Je buikhelften scheuren niet uit elkaar, de linea alba blijft intact. Ook ontstaat er niet daadwerkelijk een gat in je buik, ook al voelt het misschien wel zo."

Inmiddels ben ik naar de huisarts geweest met mijn buik. Hij vermoedde ook een diastase, maar om er zeker van te zijn moest ik voor een echo naar het ziekenhuis.

Ook constateerde hij overhangend weefsel en vel aan mijn onderbuik. Hij vertelde dit ook te zien bij mensen die enorm veel zijn afgevallen in een korte tijd. Bij mij zal de oorzaak waarschijnlijk zijn, het oprekken van mijn buik tijdens de zwangerschap en vervolgens weer krimpen na de geboorte. Logische verklaring, vond ik.

Maar toen de huisarts zei dat ik dat overhangende vel nooit met sporten of afvallen weg zal krijgen, moest ik wel even slikken.

Ik ben van de week ook al naar het ziekenhuis geweest voor de echo. Ik moest daar helemaal plat op mijn rug liggen en een aantal keer hard op mijn hand blazen. De echoscopist vertelde me dat ik inderdaad een fikse diastase heb.

Maar voor de behandeling ervan en eventuele andere mogelijkheden, moet ik weer contact opnemen met mijn huisarts...

Wordt vervolgd dan maar weer.

MamMarlinda's avatar
3 jaar geleden

Wat vervelend om te horen dat jij hier ook last van hebt en dat fysio nog niet echt lijkt te werken 😔. Ik ga deze week het vervolg schrijven. Ik hoop dat de fysio bij jou alsnog voor vermindering gaat zorgen. ❤️

MariskaMama's avatar
3 jaar geleden

Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat. Ik heb ook een diastase en ik ben er nu voor bij de fysiotherapeut maar lijkt nog niet echt te werken tot nu toe.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij MamMarlinda?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.