Snap
  • Mama
  • wandelen
  • zelfzorg
  • bestevriendinnen
  • Voorjezelfzorgen
  • mamavriendin

Echt even luisteren, echt even hoofd leeg

Hoe je in drukke tijden met veel aan je hoofd een bijzonder gesprek kunt voeren met je vriendin!

Er kwam een appje binnen van mijn vriendin: “zullen we samen wandelen?” Wandelen met een vriendin vind ik heel fijn. Even echt samen praten, zonder dat er steeds een kind het gesprek onderbreekt met “mama ik heb gepoept!” of “hij pakt mijn speelgoed af”. Maar mijn vriendin had een bijzondere manier van wandelen in gedachten. 

Ze vroeg me of ik het een goed idee vond om tijdens het wandelen allebei om de beurt een half uur aan het woord te zijn zonder dat de ander mag onderbreken. Het was bedoeld als een soort experiment, ze was benieuwd of je daarna ook je hoofd lekker leeg hebt. Nou ben ik altijd wel in voor iets nieuws, dus ik stemde in. 

Het idee was dus om om de beurt een half uur te praten zonder dat de ander mocht onderbreken. De ander mocht wel “ja” of “hmhm” of iets dergelijks zeggen om te laten weten dat er geluisterd werd. En ook vragen stellen was toegestaan. Maar de ander mocht dus niet zelf iets gaan vertellen, wat je in een normaal gesprek natuurlijk wel doet. 

Nou dit hebben we gedaan. En ik kan zeggen: het was een hele bijzondere ervaring. Heel fijn! Tijdens het wandelen is zij begonnen. Zij vertelde en ik luisterde. Ik vond het bijzonder, want ik kon zo goed luisteren zonder andere gedachten en zonder het gevoel te hebben verantwoordelijk te zijn om het gesprek op gang te houden. Toen ik zelf aan de beurt was om te praten kon ik echt mijn hoofd leeg maken. Het voelde een beetje chaotisch aan wat er naar buiten kwam. Maar dit keer maakte ik me daar geen zorgen over, want het mocht. Hoofd leeg maken was juist het doel, ook als dat een chaos is. We merkten ook dat er bij beide het één en ander wat ongenuanceerd eruit kwam, maar dat mocht ook. Want ja, niet alles is altijd netjes genuanceerd in je hoofd. 😉

Ik moet zeggen: ik raad het iedereen aan om dit af en toe met een lieve vriendin te doen! Het is heerlijk om even ongestoord je hoofd leeg te maken en het is ook fijn om echt goed te luisteren. Je leert elkaar weer beter kennen op deze manier. 

Heb jij een vriendin met wie je dit zou willen doen?