Snap
  • urineverlies
  • urineincontinentie
  • advertentie
  • gezondheid

Druppelende ongemakken na de bevalling

En ja: er is écht wat te doen aan ongewenst urineverlies

Misschien herken je het wel: je lacht, hoest of niest en voelt daarbij wat vocht ontglippen down under... Waarschijnlijk heb je last van urine-incontinentie. Niets om je voor te schamen! Het is namelijk een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap of na de bevalling: bijna 1 op de 4 vrouwen boven de 30 herkent het. Wij vertellen je samen met Bergman Clinics alle ins en outs over dit ‘taboe’ én wat de oplossing is. Ook deelt inluencer Debbie haar - waarschijnlijk herkenbare - ervaring met incontinentie.

Soorten urine-incontinentie

Urine-incontinentie, oftewel het ongewild verliezen van urine, kan op verschillende manieren voorkomen. Het kan zijn dat je last ervaart tijdens het lachen, niezen, hoesten of bij lichamelijke inspanning, zoals het tillen van je kindje, spelen of opstaan. Dit ontstaat door druk en wordt inspannings- of stressincontinentie genoemd. Het kan ook zijn dat je soms een onverwachte sterke aandrang ervaart om te plassen, waardoor je het (bijna) niet kunt ophouden tot je het toilet bereikt. Deze vorm van incontinentie heet aandrangs-incontinentie ofwel urge-incontinentie. Wat de vorm ook is, urine-incontinentie kan een flinke bron van ongemak zijn, vooral voor jonge moeders die na hun bevalling optimaal willen genieten van het moederschap.

Oorzaak

De bekkenbodem speelt een cruciale rol bij urine-incontinentie. De bekkenbodem is een soort hangmat van spieren en bindweefsel aan de onderkant van het bekken die de organen in het bekken draagt. Normaal gesproken zorgt de bekkenbodem ervoor dat de urinebuis wordt ondersteund bij inspanning, waardoor er geen urine uit de blaas lekt. Maar na bijvoorbeeld een bevalling of operatie kan de bekkenbodem verslappen, waardoor deze ondersteuning verloren gaat. Dit kan zorgen voor ongewild urineverlies bij plotselinge drukverhoging, zoals bij lachen, niezen of sporten. 

Herkenbaar ongemak

Heb jij weleens op een trampoline gesprongen na de zwangerschap? Dan merk je misschien dat het daar beneden al snel een natte boel wordt. Debbie (@debbiedhillon) deelde haar ‘momlife problem’ in een reel, waarbij ze haar benen kruist tijdens het springen op de trampoline met haar dochter op het nummer ‘Because of You’. Zij ervaart sinds de bevalling van haar dochter weleens urineverlies, net als veel andere moeders.

Er is écht iets aan te doen

Zijn deze klachten herkenbaar en ervaar je hierdoor veel last? Kun je bijvoorbeeld niet meer onbezorgd op stap of bepaalde activiteiten ondernemen? Geen zorgen: er is écht iets aan te doen! Allereerst is het belangrijk om er over te praten, want waarschijnlijk zullen veel andere vrouwen in je omgeving het herkennen. Maar ga ook eens langs de huisarts, hij/zij kan je doorverwijzen naar een specialist op dit gebied, zoals Bergman Clinics | Vrouw. Deze focuskliniek begrijpt als geen ander hoe belangrijk het is om weer zonder zorgen te kunnen genieten van het leven. Als marktleider op het gebied van planbare zorg biedt Bergman Clinics diverse behandelingen voor urine-incontinentie (met korte toegangstijden) die ook nog eens 100% worden vergoed door je zorgverzekeraar. Dus waar wacht je nog op? Weg met die druppelende ongemakken! 

Je huisarts is je eerste aanspreekpunt bij vragen of klachten over jouw gezondheid. Als de huisarts vindt dat je specialistische zorg nodig hebt, zal hij/zij je verwijzen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bergman Clinics.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.