Snap
  • Mama
  • dreumes
  • mama
  • baby
  • peuter
  • downsyndroom

Downsyndroom en communicatie

Hoe ondersteunende gebaren je helpen

Communicatie bij kinderen met downsyndroom.

In mijn werk begeleid ik regelmatig ouders van kinderen met het downsyndroom. Voor deze kinderen is de ontwikkeling van de spraak wat er voor zorgt dat communicatie moeilijk is.

Het syndroom zorgt ervoor dat onder andere de motoriek van de mond maar langzaam ontwikkelt waardoor kinderen moeite hebben met praten. Net zoals alle andere kinderen begrijpt een kind met downsyndroom wanneer het opgroeit, ook veel woorden en dingen die horen bij de dagelijkse routine en het hierover niet kunnen communiceren is heel frustrerend.

Daarom wil ik ouders en mensen met in hun omgeving een kind met downsyndroom hebben aansporen, gebaren te leren om zo samen te kunnen communiceren.

Het mooie aan gebruiken van ondersteunende gebaren is, dat het een heel eenvoudige methode is. Iedereen kan het leren!

Dat zoiets eenvoudigs je zoveel moois kan bieden als communicatie, begrip, rust en zelfvertrouwen voor je kindje is fantastisch!!

Ook wanneer kinderen een andere diagnose hebben gekregen of juist wanneer er helemaal niet duidelijk is wat er met een kind precies aan de hand is, raad ik aan om gebaren te gebruiken.

Tegen alle ouders zeg ik altijd dat je nooit van tevoren weet wanneer je kindje gaat praten. Door ondersteunende gebaren te gebruiken leg je een brug van communicatie van jezelf naar je kindje en ben je beide in staat om je verstaanbaar te maken.