Snap
  • Mama

Doe ik het wel allemaal goed. Ben ik een goede moeder?

Kun je een goede moeder zijn..als je geen goed voorbeeld hebt gehad....

Moeder zijn.... wat is dat toch bijzonder. Maar ook een hele verantwoordelijkheid. Het zorgen van een heel klein mensje wat afhankelijk is van jou. 

Vaak komen bij mij de vragen... ben ik wel een goede moeder. Doe ik het wel goed. Zelf ben ik namelijk niet grootgebracht door mijn eigen ouders. Ik heb niet echt een goed voorbeeld gehad helaas. 

Je wilt alles zo goed mogelijk doen, maar niemand is perfect. Dus fouten zullen altijd voorkomen in het leven.

Mijn dochter Jess is nu bijna 5 maanden oud. En ik voel me steeds beter in de rol als moeder. 

Zelf ben ik afgestaan door mijn moeder toen ik anderhalf jaar oud was. Iedereen heeft er misschien zo zijn redenen voor. Maar zelf kan ik er echt niet bij om je kind weg te geven na anderhalf jaar. 

Mijn broer is ook niet grootgebracht door mijn moeder. En na mij zijn er nog 2 kinderen gekomen, waar wel voor gezorgd kon worden. 

De liefde voor mijn kind is echt intens groot. Ik zou er niet aan moeten denken om zonder haar door het leven te moeten gaan. 

Maar soms komen dan wel de vragen.... ga ik het wel goed doen straks als ze wat ouder is en er echt sprake is van het opvoeden.  

Nu is het voornamelijk zorgen.. dat gaat me gelukkig goed af. Maar opvoeding daar heb ik ook niet echt een heel goed voorbeeld in gehad. Ik ben opgevoed door iemand die erg veel alcohol tot zich nam... extreem veel rookte en veel in de kroeg zat te gokken. Een strenge opvoeding heb ik gehad, waardoor ik ook niet altijd het kind kon zijn wat ik graag had willen zijn.

Aan de andere kant, weet ik ook nu erg goed hoe ik het niet wil voor mijn eigen dochter. 

Toch heb ik er de volste vertrouwen in dat ik een goede moeder ben. En later ook zal blijven. 

Wat is het toch bijzonder om moeder te zijn!!! Ik probeer in tegenstelling tot mijn eigen moeder elke dag te genieten van mijn kind. En haar te laten voelen dat ik ontzettend veel van haar hou. 

7 jaar geleden

(Die ging te snel, sorry) Het feit dat je jezelf deze vraag stelt 'ben ik wel goed genoeg?' betekent al dat je zoveel van je kindje houdt dat je jezelf zo in de spiegel durft te kijken. Je bent op zoek naar de beste manier om er voor je kindje te zijn en kunt je geen leven zonder voorstellen, en dat betekent al dat je goed bezig bent!

7 jaar geleden

Komt vast goed! Heb je weleens op VroegVolwassen.nl gekeken? Daar blogt een mama die vroeger pleegkind is geweest. Of zoek de (besloten) facebookgroep 'als hechten niet vanzelf gaat' eens op, ook heel waardevol!

7 jaar geleden

Wow, wat heb jij een heftige jeugd gehad. Je moeder heeft je weggegeven en daar zit je nog vol vraagtekens over. En degene die daarna de opvoeding heeft gedaan was ook niet zo geweldig als ik dat zo lees over alcohol en gokken enzo... Wat vervelend dat dit zo'n invloed heeft op je zelfbeeld als moeder! Zonde, want volgens mij hoef je je nergens zorgen over te maken. Ik lees bij jou een héle andere denkwijze. Dat gaat echt wel goed komen!!!

7 jaar geleden

Jij gaat je kind die opvoeding en liefde geven die jij zelf zo hebt gemist. Echt wel! En jij kunt dat ook. De liefde voor je ukkie spreekt heel erg uit je stuk. Maar ik begrijp je onzekerheid en je twijfels wel hoor. Die heb ik ook regelmatig. Mij jeugd is geen rozengeur en manenschijn geweest. Maar zoals jij ook al beschrijft, ik weet heel erg goed hoe ik het niet wil en zal er dan ook alles aan doen om mijn eigen plan te trekken.