Snap
  • Mama
  • #momlife
  • #moederschap
  • #boysmom
  • 8maandenmoederzijn

Doe het op je eigen manier

Laat je niet van de wijs brengen door andermans mening

Er werd mij gezegd, Vivian, ik heb het idee dat je het lastig vindt om Boaz uit handen te geven aan een ander. Deze opmerking moest even landen. Vinden wij moeders het niet allemaal lastig om ons kind uit handen te geven? Maar deze opmerking werd anders bedoelt, het werd nog aangevuld met, voor mijn gevoel wil je alles alleen doen. Ja, het liefst wil ik dat. Maar is dat gek na 8 maanden moederschap? Dat ik de drang heb alles zelf te doen. Nee, zeker niet. Vandaar dat deze opmerking nog even na dreunt in mijn hoofd en ik het dan maar beter even van me af kan schrijven. En waar kan dat beter dan bij jullie, de mama’s onder elkaar.

Toen ik 8 maanden geleden moeder werd onthulde ik de leeuwin in mij. De drang om hem te beschermen en om alles zelf te doen. Voor mijn gevoel iets heel natuurlijks als je net moeder bent. Stapje voor stapje, dag bij dag leer je steeds meer om je eigen weg te vinden in het moederschap. Zoiets wordt alsmaar meer eigen. Mijn wederantwoord op deze opmerking was dan ook, ik ben inmiddels 8 maanden onderweg als moeder en volgens mij gaat me dat prima af. Maar alsnog dacht ik, waarom verantwoord ik me hier eigenlijk over? Dat een ander er zo naar kijkt maakt dat ik me moet verdedigen? Nee, absoluut niet nodig. Ik doe het op mijn eigen manier, op mijn eigen manier vervul ik mijn rol als moeder en hoe een ander daar over denkt is bijzaak. Gelukkig zijn we allemaal verschillende mama’s maar bij ons allen is de rode draad liefde. En dat maakt ons mama.

Voor mijn gevoel geef ik Boaz het veiligste gevoel en de fijnste liefde. Maar dat neemt niet weg dat ik de extra handen om ons heen minder waardeer. Ik koester ons ‘vangnet’ en onze lieve familie die met vaste oppasdagen zorg dragen voor Boaz. En in die dagen dan ook al hun liefde en geborgenheid geven aan hem. Zij genieten er intens van maar Boaz net zo, net als dat ik hem naar de opvang breng. Ik breng hem altijd weg met een goed gevoel. Wanneer hij lachend de ‘oppas’ begroet voelt het voor mij goed. Ik merk aan hem als het oké is en dat is goed. Dat ik die dag dan weer even Viv kan zijn, gewoon even mezelf, de flauwe collega en de zorgzame pedagogisch medewerker is voor mij net zo goed heerlijk. Ook dat heb ik nodig als moeder.

Kortom, wat ik duidelijk wil maken met deze post, wij moeders doen het allemaal even goed op onze eigen manier. Niemand hoeft ons daar in te corrigeren. We hebben goeie dagen, we hebben slechte dagen, eb en vloed. Dat is allemaal helemaal oké. En als je nou net een paar maanden onderweg bent als moeder of al enkele jaren. We leren elke dag weer van onszelf, we kunnen prima reflecteren. Daar hebben we andermans mening niet voor nodig.

Ik ben trots op alle liefdevolle mama’s op hun eigen manier. 

3 jaar geleden

Mijn oudste zoontje is inmiddels bijna 4. En ook 1 seconde na de bevalling ontwaakte in mij de leeuwin. We moesten wat langer in het ziekenhuis blijven en de eerste nacht sliep hij slecht. De zuster gaf aan dat ze hem mee kon nemen zodat ik mijn nachtrust kreeg. Absoluut niet! Ik heb niet net 20+ uur lopen zwoegen om hem vervolgens "weg te doen". Ik had de luxe om het eerste 1.5 jaar thuis te blijven en in die periode is hij nooit ergens zonder mij geweest. Ik vertrouwde niemand, niet dat ze hem iets aan zouden doen maar ik kende elk geluidje en zonder dat hij iets hoefde te zeggen wist ik wat hij nodig had. Dit kon een ander toch niet? Toen ik na die 1.5 jaar begon met werken was het noodzakelijk dat hij naar de opvang ging. Hier heb ik tot op de dag vandaag wel moeite mee. Ook op de dagen dat ik toevallig niet hoef te werken of minder. Dan mis ik hem zo erg of voel ik me schuldig alsof ik hem gedumpt heb. Nu hebben we inmiddels ons tweede zoontje mogen verwelkomen (10 weken oud) en ook bij hem is het hetzelfde verhaal. Ik hou ook hem lekker dicht bij me want niemand snapt mijn kinderen beter dan dat ik doe. En dit keer heb ik de kans om thuis te werken en is het voor nu nog geen noodzaak om hem "te dumpen". En ohja, niemand in mijn omgeving begrijpt mij en ik word al 3.5 jaar voor gek verklaard. Ze vragen wel eens of ik niet helemaal gek word om het liefst 24/7 mijn kinderen bij me te hebben. Maar in mijn ogen is dat het mooiste wat er is😊

3 jaar geleden

Lekker je eigen pad kiezen. Ik heb af en toe het gevoel dat ik een hele roedel leeuwinnen in me heb, maar mijn grootste trots is er ook niet vanzelf gekomen en ben er gewoon stikzuinig op 😁 . Geniet lekker zoals het voor jou goed voelt!!

3 jaar geleden

Trots op jou🙌❤️ Op wat voorn mama jij bent voor boaz hij had zich geen betere mama kunnen wensen..en ik als tante ben daar zo trots op👶🙏🏼 Jij bent helemaal niemand wat verschuldigd jij doet het al goed op jou manier een echte mama in hard en nieren vol liefde en bescherming 😘