Snap
  • Mama
  • Momlife
  • zwemles
  • Pesten
  • sterkkind
  • haaraccessoires

Doe eens normaal

iedereen kijkt naar je.

Onze oudste dochter houdt van haarbanden, diademen en oorwarmers. Haarbanden in verschillende kleuren, diademen met oortjes en zeemeermin staarten. Glitters en panterpatronen kleuren de kast met haar accessoires als je hem open doet. 

Een paar maanden geleden kwam onze oudste accessoires fanaat een beetje zielig thuis:

"Er zijn meisjes in het zesde leerjaar die me uitlachen.""Waarom dan?""Omdat ik vandaag mijn oorwarmers met pantervlekken én mijn diadeem met poezen oren op had en ze dat maar belachelijk vonden."Ik kijk haar aan en herinner me hoe ikzelf veel te lang bezig geweest ben met wat anderen denken. Dat is niet wat ik haar mee wilde geven. Je moet jezelf durven zijn! Dus ik keek haar vriendelijke aan en zei: "Wat vind jij zelf? Is het leuk om ze beiden tegelijk op te zetten? Vind jij het mooi?"Ze keek me recht me aan en zei:"Ja, IK vind het mooi!" En haar gezicht veranderde meteen, ik zag het besef al komen. "Awel, dat is toch het belangrijkste. Wat maakt dat nu uit wat vreemde meisjes vinden. Jij moet doen wat jij leuk vindt. De rest is onbelangrijk!"

Ze vertrok terug vol trots met haar oorwarmers en haar diadeem naar school en dat doet ze sindsdien nog steeds. Het is oké om iets anders te doen of te dragen dan de anderen. Ik heb zelfs tegen haar gezegd dat ze gerust mocht antwoorden tegen die dames: "Jij moet dat toch niet mooi vinden? Ik vind het mooi" 

Maar opvoeden, dat doet iedereen anders, zo bleek de voorbije zondag ochtend.

Op zondag is het zwemles voor de jongste. Na het zwemmen stonden onze kinderen zich af te spoelen en hoorde ik van een paar douches verder een huilend geluid. Zo een geluid van: "Help mijn ogen prikken, want er zit shampoo in."En meteen daarop volgde"Doe eens normaal, iedereen kijkt naar je!"Mijn maag draait dan om. Ik wil me niet bemoeien met de opvoeding van anderen, iedereen doet wat hij wil met zijn kinderen als het aankomt op opvoeden.Maar ik moest toch even de neiging onderdrukken om een straal prikkende shampoo te lanceren. Gewoon om even te zien wat "normaal" is als dat spul in je ogen zit. Maar goed, zo ben ik dan weer niet opgevoed ...

Hoe leer jij je kinderen omgaan met pesterige commentaren van anderen? 

4 jaar geleden

Dit is exact wat ik mijn dochter ook wil meegeven later! Nu is ze nog maar bijna 6 maanden, maar ik kleed haar hoe ik het mooi vind, niet hoe anderen het mooi vinden. Wanneer ze zelf kan beslissen over haar kleding, ga ik haar daar ook in steunen. Mijn mama liet mij vroeger ook met een jeansbroek met daarover een rokje naar school gaan, gewoon omdat IK dat mooi vond. You did great! 👍