Snap
  • Mama
  • Glutenvrij
  • klachten
  • energie
  • dietist
  • coeliakie

Diagnose coeliakie

Glutenvrij eten

Toen ik de diagnose coeliakie (spreek uit: seu-lia-kie) kreeg ben ik mij er gelijk in gaan verdiepen. Ik had wel van glutenallergie gehoord, maar dat er zoveel bij kwam kijken en wat het allemaal met je lichaam kan doen. Daar schrok ik toch wel een beetje van.

Ik voelde mij alleen maar zieker worden. Ik was elke dag misselijk, had heel veel buikpijn en helemaal geen energie meer. Ik wist gewoon even niet meer waar ik moest beginnen. Er komt zoveel op je af.

Het lijkt allemaal heel simpel: gewoon geen gluten meer eten. Ik vind dat toch lastiger dan ik dacht. Gluten zitten in zoveel producten. Mijn zoon heeft een koemelk- en hazelnootallergie, dus ik weet best om te gaan met allergieën, maar dit is toch wel even wat anders!

Doordat ik geen kruimel binnen mag krijgen van glutenbevattende producten moesten wij wat aanpassen in de keuken. De ene kant van de keuken is voor mij en de andere kant van de keuken voor de rest van het gezin.

Ook in de koelkast zijn er verschillende bakken.

Waarschijnlijk heb ik dit al mijn hele leven, maar je kan coeliakie hebben en geen tot weinig klachten ervaren.

Ik denk dat je de diagnose coeliakie aan de ene kant beter kan hebben vanaf dat je klein bent, want dan weet je gewoon niet beter. Je weet dan bijvoorbeeld ook niet hoe bepaalde dingen smaken. Maar aan de andere kant als je later gediagnosticeerd wordt heb je jaren kunnen leven zonder de echte klachten en heb je alles heerlijk kunnen proeven! Je gaat dan toch bepaalde pruducten erg missen die je gewend was te eten en lekker vond.

Voor mij is het dan ook moeilijk om het te accepteren. Tuurlijk eet ik geen gluten meer, maar wetend dat dit voor altijd is vind ik erg lastig. Het is gewoon erg wennen. Uiteindelijk weet je niet beter en komt het wel goed, maar op dit moment vind ik het even lastig. Je moet echt je weg erin vinden.

Je kan niet zomaar ergens meer eten. Je moet je goed voorbereiden als je ergens naartoe gaat. Als je een familiefeestje hebt dan zou je toch echt je eigen eten mee moeten nemen. Je kan niet van iedereen verwachten dat ze rekening met je houden als je op bezoek komt.

Nou ga ik niet vaak op bezoek of naar feestjes, maar het zijn wel dingen waar ik over nadenk.

Ik ben vooral veel onderzoek gaan doen. Ik ben lid geworden van verschillende Facebook groepen. In de groepen vertellen mensen hun ervaringen en kan je makkelijk vragen stellen. Wat ik ook erg fijn vind, is dat er vaak veel producten en recepten gedeeld worden of plekken waar je goed en veilig glutenvrij kunt gaan eten. Er is ook een vereniging voor mensen met coeliakie: Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Sinds kort ga ik naar een diëtist, omdat ik niet wist waar ik moest beginnen met mijn voeding. Ik kocht maar wat producten waar het glutenvrije logo duidelijk op stond en verder wist ik niet zo goed wat ik moest gaan eten. Na mijn eerste afspraak met de diëtiste wist ik dit gelukkig een stukje beter. Het beste is eigenlijk dat je zoveel mogelijk zelf klaarmaakt. Zo weet je zeker dat het niet misgaat.

Gelukkig zijn er inmiddels producten te koop in de supermarkt en zijn er online toch wel wat leuke en lekkere recepten te vinden. De producten die echt het glutenvrije keurmerk hebben zijn prijzig.

Ik schrok van de klachten die coeliakie met zich mee kan brengen. Ook dingen die je gewoon niet verwacht. Ik kon voor mezelf dan ook best veel aanvinken. Ik deel hieronder een lijstje met veelvoorkomende klachten:

*Diarree

*Verstopping

*Smeuïge, stinkende ontlasting

*Obstipatie

*Hoofdpijn

*Gewrichtspijn

*Chronische vermoeidheid

*Depressiviteit

*Opgeblazen gevoel

*Misselijkheid

*Winderigheid

*Botontkalking

*Bloedarmoede

*Humeurigheid

*Onvruchtbaarheid

*Miskramen

*Malabsorptie

*Vroegtijdige menopauze

*Anemie

*Oedeem

*Botbreuken

*Ondergewicht

*Overgewicht

*Te kort aan voedingstoffen

*Neurologische afwijkingen

*Mond- en tandproblemen

*Jeukende huiduitslag (dermatitis herpetiformis)

Als ik naar deze lange lijst kijk kan ik er zo 16 van de 27 aanvinken.

Nu ik zelf met coeliakie te maken heb zou ik het liefst de hele wereld willen veranderen en zoveel meer producten willen zien in de winkels. Het zou vooral fijn zijn als alle restaurants er rekening mee houden, maar ik snap heel goed dat het voor sommige restaurants bijna onmogelijk is in verband met de kruisbesmetting.

Ach ja... haha dat is gewoon iets waarover ik aan het fantaseren ben. Er zijn zoveel mensen op de wereld die dit al jaren hebben en hier al jaren mee worstelen. Als dat allemaal zo makkelijk was dan was dat er natuurlijk allemaal al geweest!

Ik moet blij zijn dat er nu al één schap in de supermarkt is en dat je toch wel uit eten kunt bij sommige restaurants!

Als je glutenvrij gaat eten betekent het niet dat je klachten direct verdwijnen. Via de Facebook groep lees ik van veel mensen met coeliakie dat het bij hen wel één jaar duurde voordat ze weer hersteld waren. Soms langer, maar soms ook korter. Het verschilt dus per persoon.

Ook werd er duidelijk verteld dat als je hersteld bent en je een glutenfout maakt dat de klachten dan soms heel heftig kunnen zijn. Bij de meeste mensen duurt het ongeveer drie dagen om er weer van te moeten herstellen.

Langzaam aan merk ik dat ik meer energie krijg. Eerst was ik elke dag erg vermoeid en nu lijkt het erop dat ik ongeveer drie dagen van de week meer energie heb. Er is dus zeker vooruitgang, maar ik ben er nog lang niet! Ik probeer positief te blijven en mijn tijd te nemen om goed te herstellen.