Blog header image

definitief afscheid van het verleden

al jaren geen contact meer. Ze wilde niet. Ze is zelf weg gegaan. Maar nu is het definitief.

Ik kreeg het een dag later te horen. Mijn moeder is overleden. Ze heeft zelf dik acht jaar geleden besloten haar leven om te gooien. Alles moest ineens anders. Andere man, andere woonplaats en dus een ander leven. En in dat leven pasten wij niet. En zo lag plots mijn gezin helemaal in puin. Broer die nog wel contact had. Zus die geen contact had. En een vader die ineens na 36 jaar huwelijk een scheiding voor zijn kiezen kreeg.

Zowel mijn zus als ik waren hoogzwanger. Wij zijn uiteindelijk 10 dagen van elkaar bevallen. Allebeide een wolk van een zoon. Prachtig mooi. Maar nooit heeft onze moeder hen gekend. En tijdens de procedure in de rechtbank heeft ze zelfs gezegd dat wat ze niet kende (haar kleinzoons) ze ook niet kon missen.

En dus leefde ik al 7 jaar zonder moeder. Zelf net moeder geworden, en niet die vragen kunnen stellen. Hoe deed jij dat vroeger? Hoe ging dit met mij? Alles zelf uit moeten zoeken.

En het maakt mij onzeker. Als moeder, als vrouw, als echtgenote. Ik vecht voor mijn gezin. Ik doe mijn uiterste best. Maar zal het goed zijn? 

Ze had dus geen plaats meer in mijn heden, maar ze maakte wel deel uit van mijn verleden.

En als dochter doet het pijn. Dat je moeder niet naar je omkijkt. Tot aan haar dood aan toe.

7 jaar geleden

bedankt voor de lieve reacties!

7 jaar geleden

Wat erg! Jammer dat ze nooit heeft uitgelegd wat haar tot deze keuze heeft gebracht. Je kinderen uit je leven bannen, onvoorstelbaar. En dat je moeder er nu niet meer is, definitief, dat is toch een klap voor je. En extra verdrietig bovenop het verdriet dat er al was. Heel veel sterkte.

7 jaar geleden

Wat jammer zeg dat het zo heeft moeten gaan. Sterkte met dit verlies. En kwa onzekerheid kan ik je een ding zeggen. Zolang je je best doet is het goed :)

7 jaar geleden

Jeetje. Wat rot. Iemand anders maakt een drastische beslissing en jij moet er maar mee dealen... Gelukkig heb je iemand die als geen ander weet hoe het is om in deze situatie te zitten: je zus. Ik hoop dat jullie toch veel steun aan elkaar kunnen geven. Concentreer je niet te veel op wat je niet hebt, maar richt je op wat je allemaal wèl hebt. X