Snap
  • Mama
  • ouderschap
  • emoties
  • taalontwikkeling

De wondere wereld van emoties

Sinds een tijdje heeft Noï ontdekt dat ze bewust boos kan kijken. Ze trekt haar meest ernstige gezicht en fronst haar wenkbrauwtjes. Het krulletje rond haar mondje verraad dat ze stiekem heel erg moet lachen. Haar bedoeling is dat wij ook boos terug kijken. Als we daarna vragen: ‘Noï kun je ook lachen?’ schut ze wild haar hoofd en gaat weer verder met fronzen. Deze keer met een iets grotere krul rond haar mond. Uiteindelijk kan ze haar lach niet meer verbergen en barst ze erin uit.

In eerste instantie vond in het vooral heel grappig dat ze te pas en te onpas deze blik trekt. Ineens schiet ze overeind en gaat zo kijken. Maar na even denken bedacht ik me dat dit ook een waardevolle fase is om te onthouden. Noï wordt zich steeds bewuster van emoties. Als ze huilt wordt het benoemt, nu is ook het boze gezicht geïntroduceerd en het lachen had ze al even in de gaten. Daarmee werd ik me er ook weer even bewust van dat zij ontzettend van ons leert. Is natuurlijk altijd al zo geweest maar in deze leeftijd word dat na-apen gefinetuned. Een half jaar terug kon ze opschrikken als ze mij bijvoorbeeld zag huilen, maar laatst toen dat gebeurde kwam ze bij me zitten. ‘Mama wawa?’ vroeg ze. (Wawa=huilen). We hadden er op onze manier een gesprekje over. Ik vertelde haar dat huilen heel normaal is. Net zoals boos zijn of blij. Ze keek me met haar grote bruine ogen ogen en leek het volledig te snappen. Ik gaf haar de ruimte om de woorden in haar hoofdje de uitweg via haar mond te vinden. Ze nam alles in zich op en dacht zichtbaar na over wat er werd gezegd.

Uiteindelijk sloten we ons gesprek af met een dikke knuffel en een ‘houvejou’ en ik werd weer eens overspoeld door een golf van liefde. Ik geniet zo van deze momenten. Samen de wereld ontdekken en haar rugzakje steeds een beetje meer vullen is zo’n waardevol iets. Ik hoop dat ze door deze bewustwording een emotioneel sterk wezentje wordt dat zich kan redden in de grote wereld. Maar vooral ook dat ze weet dat wij er altijd voor haar zijn. Of ze nou boos wil kijken, wil huilen, heel hard wil lachen, of alles daar tussenin. Ik zal haar en haar emoties altijd serieus nemen en dat proces is al lang begonnen. 🤍

Onderzoek: Maakt klassieke muziek je baby slimmer?