Snap

De weggeefhoeken en it's downside

Wij Nederlanders staan bekend als echte knieperds in de ogen van buitenlanders. Wij zijn zuinig en weten heel goed hoe we het onderste uit de kan moeten halen. Als iets gratis is, zitten er binnen no time zoveel Nederlanders op als vliegen op stroop. Wij speuren Marktplaats af naar de steekwoorden 'gratis' 'gratis' en nog eens 'gratis'. En in de economie van vandaag ook als mama zijnde, zijn we daar natuurlijk nog extra dol op... 

Nu sinds kort bestaat er het geweldige fenomeen van de 'weggeefhoeken' op Facebook. Een initiatief begonnen door mensen met de gedachte dat er altijd wel iemand is die het goed kan gebruiken terwijl die er de financiën niet voor heeft. Op en top Nederlands om zoiets te beginnen. We ondersteunen mekaar als je het niet ruim hebt door een ander blij te maken met wat je zelf niet meer nodig hebt. Geweldig toch?

Inmiddels zijn die hoeken al aardig uitgegroeid, in ieder geval bij ons in de Achterhoek, en zie je er van alles op voorbij komen. Van computerbureaus tot stoelen, van babybedjes tot zakken vol met kinderkleertjes. Ikzelf heb ook al het een en ander weggegeven met de gedachte er iemand blij mee te kunnen maken. Om een voorbeeld te noemen: onze oude kinderwagen heeft een heel mooi plekje gevonden bij een gastouder en menig zakken vol met oude kinderkleren van mijn jongens zijn al naar hele goeie adresjes verdwenen. Waar je het normaal voor een prikkie op Marktplaats zet, vind het zo een goed plekje bij iemand anders die het niet ruim heeft. Compleet belangeloos stappen wij over een grens waar je normaal dacht van 'hm, hier had ik best nog wel wat voor kunnen vangen'. Maar omdat we weten dat iemand anders het beter kan gebruiken dan wij, geven we het weg. Pure goedheid van mensen dus!
Ikzelf spit de hoeken ook wel eens door, maar ik reageer nauwelijks, omdat ik weet dat iemand anders dat beter kan gebruiken en het voor mij maar een hebbedingetje zou zijn. Als ik eens reageer, zal het zijn voor iemand die ik ken of het is iets wat ik wél goed kan gebruiken. Of dingen die ik ook erg leuk vind en daar zelfs wat voor had willen geven.

Alleen... Met de opkomst van de weggeefhoeken is er ook ineens een nieuw fenomeen ontstaan. Als je dacht dat Nederlanders al krentenkakkers van zichzelf waren, ontstaat er ineens een groep met mensen die de grenzen verliezen van wat normaal is om met mensen om te gaan en wat de waarde is van piekfijn spul. Ik heb verhalen gehoord van mensen die spullen op kwamen halen en het letterlijk uit de handen grissen van de gulle gever. Niks geen bedankje. Of mensen die de gulle gever gaan bestoken met privéberichtjes met de meest bedelende verhalen waarom zij datgene wel niet moeten krijgen. Of mensen die iets goeds weggaven en later ineens hun goeie goed op Marktplaats voor een slordige €200 zien staan. Je wordt overspoeld met verhalen en nare ervaringen over hoe mensen wel niet omgaan met de gevers. Of mensen die helemaal niet op komen dagen terwijl ze afgesproken hadden het dan op te komen halen. Ik heb dan zoiets van; je mag blij wezen dat je het gewonnen hebt, doe er dan ook de moeite voor. Dus met mij zijn er meerderen die dit ook opvalt.

Naast de weggeefhoeken bestaan ook de gewone verkoophoeken, net zoals Marktplaats. Voor het spul waar je graag nog wat voor vangt en wat nog heel goed is. Daar waar je vroeger blij was als je voor €30 een groot pakket met kinderkleertjes had gescoord, zitten mensen nu te mieren dat het veel te veel is wat je ervoor vraagt. Dat is mij onlangs overkomen. Een compleet goed pakket van 74 kledingstukken voor een klein jongetje stond voor €25 van mij te geef. Alle mindere kledingstukken waren er al uitgehaald en weggegeven. Een echt koopje dus! Dat is omgerekend zelfs 0,34 cent per kledingstuk. Voorheen vonden mensen dat een goeie prijs en nu kreeg ik ineens commentaar dat het veel te veel was wat ik ervoor vroeg en of ik het niet beter op de weggeefhoek kon zetten, omdat ik het met 5 dagen nog niet verkocht had. 
Alsof alles ineens maar op de weggeefhoek moest?
Resultaat: je wordt uitgekafferd dat de wereld er een stuk mooier op zou worden als we allen iets voor elkaar over hebben en wordt geblokkeerd op Facebook. Je raakt je goeie goed bijna niet aan de straatstenen kwijt. 
Gisteren heeft iemand mijn sentiment opgehaald die er maar €15 voor gaf...

Mensen zijn compleet verloren wat een goeie prijs voor iets is, want tegenwoordig kun je zoveel bij de weggeefhoek vandaan halen. Alle krentenknieperds duiken op die hoeken en degenen die het écht goed kunnen gebruiken raken bedolven onder de reacties van hebberds. De dingen die jou wel veel gekost hebben en waar met veel liefde en plezier mee omgegaan is, gaan voor een habbekrats je deur uit. Het word je kwalijk genomen dat je zelf wat geld probeert te verdienen aan dat waar je zoveel in geïnvesteerd hebt. geld waar we zelf wat leukere spulletjes voor de aankomende kleine meid van kunnen kopen in plaats van het ook maar te moeten hebben van de mazzeltjes. Maar als dat geld er niet komt, blijven mensen altijd hangen op low budget. Extra geld moet toch ergens vandaan komen behalve van je loon.

Gelukkig bestaan er tussen al die mensen op de weggeefhoeken wel mensen die beseffen hoe blij ze zijn met hetgeen ze krijgen en in ruil daarvoor volgt soms zelfs een bedankje, een doos Merci of wat anders en juist voor die mensen vind ik het zo goed dat de weggeefhoeken bestaan.
Maar voor de geldwolven en krenterige hebberds die steeds meer ontstaan vrees ik een beetje dat langzaamaan het goeie doel wordt ondergesneeuwd en de goedheid van mensen niet meer gezien wordt. Mensen die misbruik maken van de situaties die ontstaan.

Ik hoop heel erg dat die mensen zich een keer op hun achterhoofd krabbelen en zich afvragen of het wel reëel is wat ze zeggen en eisen. En of ze de waarde van zaken en de waarde van mensen niet uit het oog verliezen.
Want voor je het weet, raken de gulle gevers geïrriteerd door alle gang van zaken en hebben ze er geen zin meer in om gul te blijven. En dat zou wel heel jammer zijn van het mooie initiatief van de weggeefhoeken... 
Wat vind jij?

10 jaar geleden

van jouw voorbeeld met die doos met kleertjes is echt een superdeal! ik heb zo laatst zelf bij iemand thuis hele berg kleren uitgezocht voor Janey, verschillende maten met gok waar ze in de zomer in zit. Voor € 25,-- had ik echt een berg geloof dat ik onder de € 1,-- per stuk zat. heb niets afgedingd vrouw kwam zelf met de prijs. vond het helemaal super!

10 jaar geleden

En het gekke is, ik heb een aantal dingen die ik GRATIS weg wil geven, omdat verkopen dus niet lukt. En daar komt geen reactie op....... Ik heb bv boven op zolder een box staan. Oke het is een oudje en dat die je ook wel, maar ik geef hem graag gratis weg. Diverse keren op diverse plekken aangeboden, niks noppes nada aan reacties. En hetzelfde voor een kinderstoel en andere dingetjes. Die box staat nog steeds op zolder en gaat binnenkort naar de kringloopwinkel. Kinderstoel is er al naar toe gegaan en - echt te toevallig - kwam net een omaatje aan lopen die een kinderstoel zocht voor als haar kleinkind op bezoek kwam. Omaatje blij gemaakt en wij van de stoel af. Kijk daar doe ik het voor hoor, dat zo'n mensje met weinig geld dan oprecht blij is dat haar kleinkind goed kan zitten bij haar, dan hoef ik er dus echt geen cent voor te hebben. Hopelijk kan ik met die box straks ook iemand blij maken als die naar de kringloop gaat met de volgende ronde. Ik zet het dus al niet meer op marktplaats. Slechte ervaringen en je raakt het aan de straatstenen niet kwijt. Leger des Heils en de Kringloop bij ons zijn er altijd wel heel blij mee en dan weet ik zeker dat er andere mensen weer blij gemaakt mee worden, dus dat is wat ik er meestal mee doe.

10 jaar geleden

Precies dat dus ja.. 't Is ongelofelijk hoe krenterig mensen geworden zijn... Zo hebben wij van de week voor €8 2 hele leuke slaapzakken opgehaald. Van wie we ze hebben bleek ze ze aan de straatstenen niet kwijt te kunnen omdat mensen zelfs dat te duur vonden! Echt bezopen!

10 jaar geleden

ben het helemaal met je eens. Heb eens via mamaplaats aan iemand die zo hard riep dat ze het nodig had een doos vol met spul (kleding/flessen e.d.) opgestuurd, enige wat ze ervoor moest betalen waren de verzendkosten. Heb er nog geen dank je wel voor gekregen...ik geef alleen nog weg aan mensen die ik ken. Heb op FB een groep aangemaakt om leuke deals in de buurt te kunnen sluiten voor kinderspul en dat moet nog lopen (is nog niet lang in de lucht). Ook ik krijg nauwelijks wat verkocht op MP, toevallig een heel sjiek jurkje maar daar waar ik er ruim 20€ voor betaald heb heb ik het nu kunnen verkopen voor maar € 4,--..tja beter iets dan niets. ik zet alles eerst op MP en FB krijg ik het daar niet verkocht dan gaat het of in bewaardoos of naar goede doel..