Snap
  • Mama

De thuisblijfmoeder, wel van deze tijd?

Thuisblijfmoeders worden vaak lui genoemd, werkende moeders, slechte moeders.

Vandaag las ik de column van Marit van Bohemen in de nieuwste Kek Mama, het jubileumnummer. Eerlijk is eerlijk, ik was nooit fan van Marit. Komt door de reclame, je weet wel, die van 'Ik moet mijn moeder nog uit bad haaaaaaalllleennnn'. Daarna is het niet meer goed gekomen tussen Marit en mij.

Na het lezen van de column is onze relatie er niet beter op geworden.

Marit heeft drie kinderen, twee kinderen samen met haar vriend en een kind uit een eerdere relatie van haar vriend. Marit schrijft in haar column over het vinden van oppas voor haar jonge kinderen als zij aan het werk is. Ze dacht dat haar ouders vaak zouden oppassen, maar dat valt tegen. Opvang is duur. En dus kiest ze er naast opvang voor om zelf thuis te zijn en te werken tussen tien en drie.

Nu ergerde Marit zich erg aan een gesprek wat ze opving tussen twee oudere dames. Deze twee dames ergerde zich eraan dat kinderen tegenwoordig maar weggestopt worden in de creche of een opvang. Zij zaten vroeger thuis met een kopje thee te wachten op hun kroost.

Ik zou me ook ergeren aan zo'n opmerking, voornamelijk omdat het niet zo makkelijk is als het lijkt. Tijden veranderen en zo ook de oplossingen.

De reactie van Marit 'Alsof wij dat niet zouden willen. Alsof al die alleenstaande moeders of vaders, en al die gezinnen die hun schouders eronder moeten zetten om rond te komen, niet veel liever met dat kloterige kopje thee op hun kont zouden willen relaxen!'

Lieve Marit van Bohemen, je hebt kinderen. Denk jij dat het relaxen is met twee kinderen en een volle pot hete thee? Denk jij dat je rustig op je kont kan blijven zitten met kinderen? Kan jij rustig op je kont blijven zitten als je twee kids rond hebt lopen? Denk je dat kinderen opvoeden, 24/7 relaxt is? Nou dat is het dus niet. Dat ervaar je zelf al, want je hebt amper tijd om te werken. Dan zijn er ook nog moeders, die hun kinderen niet laten overblijven, nee, die halen tussen de middag de kids op van school. Die eten een boterhammetje thuis. Zitten die ouders tussendoor op te bank te wachten tot ze hun kroost weer van school kunnen halen? Tot ze eindelijk weer boterhammen kunnen smeren, snotneuzen kunnen afvegen en veters kunnen strikken?

Deze ouders, die er al dan niet bewust voor kiezen niet (veel) te werken, die relaxen niet de hele dag. Die nemen de taak van opvoeden net zo serieus als jij.

Je raadt het al, ik ben zo'n (stief) moeder die merendeel van de week thuis is. Als ik werk, werk ik als de kinderen op school zitten en sterker nog: vaak doe ik nog vrijwilligerswerk ook! Daar verdien ik he-le-maal niets mee. Ongelofelijk he?

En weet je, mijn man heeft een bouwadviesbureau. Ja, in deze tijd. Verre van rijk, inderdaad.

Naast dat ik om gezondheidsredenen niet zoveel kan werken, heb ik er voor gekozen om het werk dat ik dan al deed, niet te doen, maar die energie in de kinderen te stoppen.

Maar op mijn kont relaxen.. dat doe ik in het weekend, als de kinderen bij hun moeder zijn.