Snap
  • Mama
  • thuisblijfmoeder
  • Momlife
  • financieen
  • thuisblijfmama
  • huismus

De (T)huismoeder

Je hebt altijd een keuze.

Vroeger was het vrij normaal, de man werkt en de vrouw blijft thuis voor de kinderen.In de maatschappij waar we nu leven is het niet meer zo vanzelfsprekend. Sterker nog: je word er raar op aangekeken als je zegt dat je huisvrouw bent. Ooit las ik op de instagram van Romy Boomsma over de rijkdom van thuis blijven bij je kinderen.Eerlijk gezegd schrok ik ontzettend over hoeveel haat reacties ze kreeg, zoveel veroordelingen maar waarop is het gebaseerd? Misschien heeft haar man een goed betaalde baan en hebben ze het financieel goed maar Ik ben van mening dat dit niet de reden hoeft te zijn dat je moet werken, terwijl je graag er voor de kinderen wil zijn. Met andere woorden je hebt altijd een keuze.

Het is voor ons een bewuste keuze geweest dat ik thuis zou blijven en de draaiende kracht in het gezin ben. Wij hebben het absoluut niet breed, maar we redden ons! Voor ons weegt het samen zijn met de kinderen niet op tegen geld, of nou ja meer geld. Eerlijk is eerlijk, Wat een rijkdom is het om de kleintjes groot te brengen. Alles bewust mee te maken en overal bij te mogen zijn. Van de eerste lachjes tot omrollen. De eerste stapjes of woordjes.Ik kan ze ook af en toe achter het behang plakken hoor maar daar dealen we dan maar mee.We hebben een lekker ritme ontwikkeld en daar gaan we goed op.De grote vraag is natuurlijk: HOE DOEN WIJ DAT DAN?

We hebben een strak financieel schema.Zo hebben we alles opgedeeld in vakjes*Boodschappen week 1 tot en met 5.*Luiers, billendoekjes en flesvoeding*Leuke dingen geld ( Incl. Benzine )*Kinderbijslag ( Dit word echt besteed aan de kinderen, zoals kleding, schoenen, verjaardagen, kerst en sinterklaas, spulletjes en speelgoed. Of andere dingen die ze nodig hebben.* Sparen we voor een tweedehands bakfiets.

Elke maand word er een vast bedrag op mijn rekening gestort en dat verdelen we onder in de vakjes. Zo hebben we nooit geld te kort voor levensbehoeftes en worden de vaste lasten altijd gedekt. Voor de rest halen we bijna alles tweedehands en is marktplaats de beste uitkomst. We zijn lid bij een kleding ruilpunt hier in de buurt. Sinds kort hebben we ook een stukje land bemachtigd waar we bezig zijn voor een moestuin en hebben we achter het huis ook nog een mooie moestuin gecreëerd.

Voor de rest zijn we gaan kijken welke vasten lasten goedkoper kunnen of zelfs weg.Bij elke verlenging kijken we wat op dat moment het beste bij ons past. Zo zijn we van glasvezel afgestapt en kozen we er voor om een kleine auto. Dit omdat we hem eigenlijk niet nodig hebben. Maar onze familie wel willen blijven bezoeken, of voor de dagjes weg.  Als er iets groots kapot gaat kijken we eerst of we dit tweedehands kunnen aanschaffen.Ons huis is een verzameling van pareltjes die we door de jaren heen verzameld hebben.Bijna alles is tweedehands en geven wij een tweede leven.

Thuis leven we ook met een schema. Ik doe op vaste dagen de was, eten we altijd rond 5 uur en heeft ieder zijn dingetjes. In het weekend hebben we wat fladderdagen. Maar op zondag ochtend ruimen we samen de boel op, zodat ik maandag weer fris kan beginnen.Ik doe niet aan Oneindige to do lijstjes maar met een vast schoonmaakschema. Zo hebben we wekelijkse, maandelijkse, en kwartaal lijstjes. Ik ben hierdoor niet continu aan het rennen en springen. Ik ben een ontzettende verander miep dus als de woonkamer 1x in de zoveel tijd een andere inrichting heeft moet je daar niet gek van opkijken.  In de ochtend na het ontbijt besteed ik tot 10 uur aan het huishouden, voor de rest aan de kinderen of andere leuke dingen. Als de kinderen slapen in de middag doe ik de wat grotere taken. Voor de rest vind ik het super leuk om dingen zelf te maken. Ik maak zelf kleding oor de kinderen en ik vind het helemaal niet erg om te klussen of dingen te repareren. Ik heb echt geen tijd te veel soms te weinig zelfs. Het leven heeft minder stress en hebben we ontzettend veel plezier samen. Ik heb totaal geen vakantie gevoel, tenzij mijn man vakantie heeft. Dat geldt ook voor het weekend gevoel. Maandags gaan we gewoon weer aan de bak en in het weekend als manlief ook vrij is plannen we de wat grotere dingen. Ik wil strakjes wel weer gaan werken, Dat heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Maar voor nu is het goed zo, Ik geniet erg van de kinderen en mijn man! Ook ben ik erg dankbaar voor het leven die we hebben en ben ik enorm blij dat we niet zo materialistisch zijn aangelegd. We weten wat belangrijk is en dat is tijd met elkaar.

liefs Gwen

huisje.westerbrink's avatar
4 jaar geleden

Dankjewel lot🧡!

Mama Lotte's avatar
4 jaar geleden

Mooi over geschreven, Gwen! 😊

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij huisje.westerbrink?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.