Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

De oudste en jongste in het gezin

Uitspraken als:''Jij bent de oudste, dus je moet het goede voorbeeld geven'' of:''Je ben de oudste, dus dan moet je ook de wijste zijn'' ..

Waar mijn ouders mij vroeger echt mee op de kast konden jagen ? Door één van de volgende uitspraken te doen:''Jij bent de oudste, dus je moet het goede voorbeeld geven'' of:''Je ben de oudste, dus dan moet je ook de wijste zijn'' Deze uitspraken heb ik als kind  regelmatig gehoord en omdat het bij mij zoveel ergernis opwekte, besloot ik toen al dat ik zoiets later nooit tegen mijn oudste kind zou zeggen.

Niets is minder waar, want dertig jaar later hoor ik mezelf deze uitspraken tegen onze oudste dochter  herhalen. Helaas;op de één of andere manier gaat het vanzelf: de jongste lijkt nog zo klein en moet een soort van 'beschermd' worden. Niet helemaal eerlijk, want de jongste is nu bijna vier jaar en zie ik als een ukkie pukkie, terwijl ik de oudste op dezelfde leeftijd zag als 'al best wel een grote meid'

Wat dat betreft is de rol als oudste kind binnen het gezin niet altijd even makkelijk: ze moeten het goede voorbeeld geven en het spits met alles afbijten. Bij de 2e,3e of misschien zelfs 4e gaat mama met alles vaak een heel stuk relaxter om, iets wat zeker in het voordeel is van jongere broertjes of zusjes.

Begrijp me niet verkeerd: ik heb aan bovenstaande absoluut geen trauma overgehouden, maar fijn is anders. Alhoewel er wel één voordeel was: ik mocht soms 'stiekem' nog even opblijven en dan kreeg ik een 'grote koek'. Een mierzoete herinnering...

 

10 jaar geleden

Heel herkenbaar ik ben ook de oudste. Mijn ouders zeiden dat ook altijd, en mijn reactie erop was altijd we schelen amper een jaar!!! Ik heb mezelf er nog niet op betrapt. En nu ga ik er waarschijnlijk op letten of ik het doe haha Met de jongste is het wel zo dat we extra zeggen voorzichtig ze is nog klein.

10 jaar geleden

Ha,ha, dat kan natuurlijk ook nog!

10 jaar geleden

ik was de middelste, de oudste deed nooit wat en ik moest alle regels verbreken haha

10 jaar geleden

Ik zeg het soms heel spontaan en dan heb ik meteen al spijt dat ik het gezegd heb.....