Snap
  • Mama
  • #abortus

De ontdekking

Een positieve zwangerschapstest

November 2019. Op een zondag - een dag voor de start van mijn nieuwe baan - zat ik nerveus op de wc met in mijn hand de zwangerschapstest van Kruidvat. Terwijl ik wachtte op de uitslag, gingen er diverse gedachten door mijn hoofd. "Alsjeblieft, laat het niet zo zijn," was de gedachte die de boventoon voerde. Maar diep in mijn hart wist ik het al. Ik kende immers de symptomen en voelde aan alles dat er opnieuw leven in mijn groeide. En jawel, er verscheen een vaag positief streepje. Terwijl mijn twee andere kinderen al vrolijk aan het kwebbelen waren en geen flauw benul hadden, voelde ik langzaam de grond onder mijn voeten wegzakken. 

Vanaf het eerste moment voelde ik pure paniek. Geen blijdschap, geen vrolijk gevoel. Terwijl ik dat bij mijn andere twee kinderen wel had gevoeld. Ik wilde dit niet. Ik was net bevallen. Mijn lichaam ging dit niet aankunnen. Niet alleen had ik bekkenklachten, ook was ik tijdens mijn tweede zwangerschap veel te zwaar geworden. Hoe kon ik nu een derde zwangerschap succesvol voldragen? Wat als ik na mijn derde bevalling niet meer kon lopen? En afgezien van deze redenen, ik was er mentaal gewoon niet klaar voor. Ik wilde eerst mezelf weer vinden na al die maanden zwangerschapshormonen. 

"Schat, we hebben een probleem," waren de eerste woorden die ik zei tegen mijn man. Hij had geen flauw idee wat ik bedoelde en kwam bezorgd naar me toe. Toen hij echter de positieve test zag, veranderde er iets in zijn gezicht. Ik bespeurde blijdschap, kalmte. Gevoelens die ik totaal niet kon oproepen bij mezelf. Dit zou een zware periode gaan worden ...

Volgende keer vertel ik hoe het daarna ging en hoe we vervolgens tot de keuze. Maar laat ik eerst ingaan op hoe dit überhaupt kon gebeuren. Want dat zullen jullie je wel afvragen. En terecht overigens. Na de geboorte van mijn oudste ging ik direct aan de pil. Alleen daardoor vlakten mijn emoties enorm af en in combinatie met diverse andere factoren voelde ik me daarom maanden depressief. Dit wilde ik niet na mijn tweede bevalling. En daarom gebruikten we alleen een condoom. Maar daar waren we slordig in. Ik had het moment waarop ik ongesteld zou worden totaal v,erkeerd berekend. En zo geschiedde.