Snap
  • Mama
  • moeder
  • moederschap
  • ouderschap
  • draagdoek
  • Moedermaffia

De moedermaffia bestaat niet

Vanaf het moment dat je je eerste positieve test in je handen hebt, ben je moeder. Zo simpel is het, voor mij dan. Die test veranderd alles in je leven. Keuzes die je eerst enkel voor jezelf moest maken, hebben nu ineens impact op het leven van je kleintje. Ja - dat begint al vanaf het moment dat je net zwanger bent. 

Aansluiting vinden bij andere moeders

Ik ben geen social butterfly en ik doe maar weinig buiten de deur. Soms voelt dat eenzaam, vaak voelt het wel prettig. Online heb ik echter contact met allerlei verschillende moeders. Je komt in contact met moeders die hetzelfde denken over bepaalde dingen m.b.t opvoeding, je komt ook dames tegen die totaal niet hetzelfde in het moederschap staan als jij doet. Dit is overigens op elk vlak: je hebt immers ook collega's die totaal anders denken over dingen in het leven, je hebt familieleden met een andere politieke voorkeur of je partner haat spruitjes terwijl jij er gek op bent. 

Moms supporting moms

Wat ik zo naar vind, is dat je van moeder tot moeder tegenwoordig nauwelijks advies kunt geven. Je ziet een moeder die haar baby op een onveilige manier in een draagdoek draagt? Je kunt beter je mond houden, anders ben je van de 'draagdoekenmaffia' - maar eerlijk? Stel dus dat deze baby (om welke reden dan ook) in medische nood komt door verkeerd gebruik van die draagdoek of draagzak. Had je dan niet toch beter wél iets kunnen zeggen? Ikzelf sta altijd open voor verbeterpunten, als mijn kind niet goed in een doek zit: holla at me als je tips hebt die écht werken en waardoor het dragen wél veilig kan. Is de 'moedermaffia' niet gewoon moms supporting moms? Sharing knowledge? Hulp bieden aan een moeder die (misschien) nog nooit iets gedaan heeft en wel wat hulp kan gebruiken?

Ik ben van de moedermaffia

Enkele maanden geleden was ik kennelijk van de moedermaffia. Iemand deelde op Facebook een posts van haar kindje, in een stoeltje met een fruithapje er bij. Ik reageerde met "wow, is ze al zo oud? Wat gaat dat snel!" - en prompt was ik van de moedermaffia. Waarom? Omdat ik een andere manier van eten aanbieden hanteer. Ik kies voor BLW (babyledweaning) vanaf 6 maanden. Deze moeder koos anders. Ik had al jaren contact met deze dame, maar dit was kennelijk teveel. Ik had overigens geen nare bedoelingen, ik was oprecht verbaasd dat de tijd zo snel gegaan was. 

Uitgesproken mening

Ik ben iemand met een uitgesproken mening. Als mensen mij vertellen "ja maar heel veel vrouwen kunnen geen borstvoeding geven" - dan kom ik met de feiten, percentages over hoeveel dames het echt niet lukt vanwege fysieke problemen. Graag leg ik uit dat vooral de voorbereiding op het geven van borstvoeding nogal afwezig is. Ik wist ook niet waar ik aan begon, mijn zusje en moeder hadden beiden geen borstvoeding gegeven, evenals mijn stiefmoeder. Ik had alleen mijn beste vriendin. En eerlijk? Niemand is écht eerlijk geweest over hoe zwaar het is. Als je denkt dat het vanzelf gaat, dan kom je van een koude kermis thuis. Dat is bij het moederschap met veel dingen; of het nu gaat om 'de nacht doorslapen' (bestaat dat?) of natuurlijk ouderschap. Niets gaat vanzelf, alles is hard werken.

De moedermaffia bestaat niet

Als nieuwe moeder krijg je bergen kritiek over je heen. Je schoonmoeder zegt dat je je baby moet laten huilen (slaaptrainingsmaffia) en je eigen moeder zegt dat je borstvoeding niet voldoende voedingsstoffen heeft en dat je baby daarom clustert (kunstvoedingsmaffia) en de buurvrouw zegt dat je je kind niet de hele tijd in een draagdoek moet hebben (ontaardemoedermaffia) - dan kun je alles wel onderverdelen in categorieën. Elk advies waar je niets mee (wil) doen kun je naast je neerleggen zonder boos te worden op de persoon die dit advies gegeven heeft. Vaak komt het uit een goed hart.

Het is zwaar, intens en soms helemaal niet leuk

Het moederschap is zwaar. Bij je eerste kind is het zwaar en bij een tweede en derde (of vierde en vijfde) zal het ook allemaal niet makkelijker worden. Maar #lifehack je hoeft niet naar anderen te luisteren, je hoeft de (vaak goedbedoelde) adviezen niet aan te nemen. Er is ruimte voor jezelf om je te ontwikkelen als moeder, al doende leert men en als iemand eens zegt dat je kind niet lekker in de draagzak zit, leg het naast je neer als je zelf vind dat je kind er wél goed in zit. Twijfelde je zelf ook al over of je kind goed zat? Vraag wat er niet goed is, vraag om tips en check verbeterpunten. Wil je meer informatie over voedingsintroductie? Schroom niet om dit te vragen aan een mama (of papa) die al verder in dit proces is. Je hoeft dingen niet alleen (of enkel met je partner) te doen, er is zoveel informatie en er zijn zoveel mensen die je graag verder helpen. 

Ontspan, connect en share knowledge

Het is niet zo moeilijk allemaal lieve mama's.

3 jaar geleden

Eens dat DE moedeemaffia niet bestaat. Maar ik vind wel dat de lijn die jij beschrijft dun is. Als ik destijds (in de babytijd) door een wildvreemde moeder was aangesproken op hoe ik zus of zo fout of beter zou doen zou ik daar ook echt niet van gedient zijn. Iedere (nieuwe) ouder is onzeker of ze wel de juiste afweging maken betreft de opvoeding. Als een ander ongevraagd een negatief waarde oordeel velt over hoe jij het doet is dat op zijn minst onprettig. Zelfs ingrijpen in een, in jouw ogen, onveilige situatie is lastig. Je ziet namelijk maar een heel klein stukje van de situatie, zeker online heb je maar een heel klein stukje wat je ziet van iemand. Dus advies, ja graag, maar bedenk van tevoren waarom, is jouw manier echt de beste en is het gewenst. Want hoe je het ook bedoeld de ontvanger ervaart het misschien wél als een oordeel zelfs als, jij het niet zo hebt bedoeld.

3 jaar geleden

Love dit. 👍

3 jaar geleden

👍

3 jaar geleden

Amen 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌