Snap
  • Mama
  • Nieuws

De lijst der lijsten...

Ze zijn hip, ze zijn hot, erg gewild bij blogpagina's en clickbait tot en met: de lijstjes...

De lijstjes blog, niet alleen hot in moederland, je komt ze in allerlei vormen en voor alle doelgroepen tegen. Een lijstje is namelijk equivalent aan clickbait. En dat is toch wat elke blogsite wil, lekker veel clicks, meer reclame dus meer inkomsten. Ja die lijstjes zijn zo slecht nog niet, tenzij je een socialmedia gebruiker bent zonder eigen blog of website, dan word je er namelijk mee dood gegooid.

Laat ik me in dit geval even beperken tot de moeder gerelateerde lijstjes, als frequent socialmedia gebruikster ga je er ongetwijfeld een hoop herkennen. Het begint namelijk al bij de zwangerschap:

* Dit mis ik het meest tijdens mijn zwangerschap

Het gaat in deze lijst niet alleen over eten en alcohol, ook over de niet te scheren bikinilijn en de skinnyjeans. Het zeuren over futiliteiten om aan te geven hoe zwaar het eigenlijk wel niet is begint hier al.

* Gênante kwalen tijdens je zwangerschap

Nu je lichaam aan het zwellen is en de hormonen (of in populaire moedertaal "hormonsters") door je lichaam gieren krijg je last van allerlei kwalen waar je normaal gesproken niet over sprak als je er last van had. Maar als zwangere vrouw mag je alles bespreken en is een aambei meer of minder nog steeds gênant, maar ook iets geworden om te delen met het wereld wijde web. 

*Hippe/ouderwetse/vreemde/gênante/populaire babynamen

Rond eind januari komt hij uit, de namenlijst van de SVB. De meest hilarische namen worden uitgelicht en hier kan je, zelfs als je niets met baby's hebt, niet omheen. Deze lijst wordt namelijk door elke vorm van media gedeeld en besproken. Wel handig om te weten als je zwanger bent welke namen je in ieder geval NIET moet kiezen. 

* Checklist wat moet ik absoluut geregeld hebben voor de bevalling?

Een handig en saai lijstje, maar één die wel nuttig is, in tegenstelling tot veel andere lijstjes. De moeite waard om te checken dus.  

* De uitzetlijst

Eigenlijk is dít natuurlijk de lijst der lijsten, want iedere ouder in wording krijgt deze lijst onder ogen. Of het nu vanuit de kraamzorg is of van een babywinkel waar je hoe dan ook verzeilt raakt op een punt in je zwangerschap: de uitzetlijst! Het is alsof je het lijstje voor een kamp afwerkt maar nu moet het allemaal wel net iets beter zijn dan een lek luchtbed en een afgeknipte spijkerbroek. 

* Dit verteld niemand je over bevallen

Na de honderdste publicatie van dit lijstje geloof ik bijna niet dat een zwangere vrouw dit nog niet heeft gehoord of gelezen. Waarschijnlijk wordt het je namelijk wel verteld maar denk je: "ja, ja whatever, ik moet straks een bowlingbal door een flessenhals naar buiten persen, het wordt sowieso zwaar. Lalalala, ik wil het niet weten."  

* De dingen van eerder genoemde uitzetlijst die totaal overbodig blijken

Vrouwen die inmiddels zijn bevallen en door de wol zijn geverfd willen graag ook even vertellen wat van die keurig afgewerkte uitzetlijst er staat te verstoffen op de kast. Maar, newsflash: iedereen zijn lijstje van wat niet nodig bleek is anders. Behalve de navelbandjes dan, volgens mij is iedereen het daar inmiddels wel over eens. 

* Dit mis ik het meest nu ik moeder ben

Als de baby dan een beetje een ritme heeft en jij ook het "normale" leven weer begint op te pakken, blijkt dit leven toch anders dan voordat je een baby had. Bijzonder hè?

* Dingen waarvan ik zei dat ik ze nooit zou doen, maar nu ik moeder ben toch doe..

Ben je moeder, blijken je principes die je had over opvoeding van voor het moederschap ineens toch te veranderen. Ik geef het je alvast op een briefje: op welke leeftijd het ook is, ooit gaan ze tv kijken, suikers en vetten eten en met iets anders spelen dan natuurmaterialen. En in welke gradatie ook, je schaamte niveau daalt aanzienlijk.

* Uitspraken tegen je kinderen (die je ouders vroeger ook tegen jou deden)

Deze uitspraken zijn natuurlijk niet voor niets clichés. Je hebt ze eindeloos gehoord en net als je peuter papegaai ook jij nog steeds je opvoeders na. Lekker doen, dan kan jouw kind later ook denken: "OMG (zou dat dan nog hip zijn?) ik ben in mijn moeder veranderd." 

7 jaar geleden

Ik hou van lijstjes in welke vorm dan ook, maar ik geef wel toe, dat ik na een stuk of 5 keer hetzelfde lijstje van verschillende personene heb gelezen mij interesse wel afneemt....

7 jaar geleden

Het leuke van lijstejs is dat je veel dingen herkent, En de dingen die je niet herkent zijn ook leuk: thank god dat ik ze niet herken! ;-)

7 jaar geleden

Ik vind lijstjes over persoonlijke dingen wel leuk. Af en toe pik ik er een tag uit en doe ik mee. Maar de lijstjes sla ik vaak over, omdat ik het leuker vind om persoonlijke verhalen te lezen.

7 jaar geleden

Bijna onmogelijk haha.