Snap
  • Mama
  • pijn
  • ziek
  • energie
  • chronisch
  • Fibromyalgie
  • Lepel
  • theorie

De lepel theorie

Bij chronisch ziek zijn

Lepeltje, lepeltje? Love it! Maar nee, deze lepels betekenen iets anders..

Heb je fibromyalgie of een vergelijkbare chronische aandoening en vind je het ingewikkeld om het effect van je klachten goed uit te leggen aan anderen? De lepel theorie kan je daarbij helpen!

The Spoon Theory is oorspronkelijk geschreven door Christine Miserandino. Het is een wat lang verhaal, maar heel boeiend om eens te lezen. Ik leg het je graag in een verkorte versie uit!

Pak alle lepels uit je keukenla. Stel, dit zijn er twaalf. Als chronisch zieke moet je aan de hand van die twaalf lepels keuzes maken. Dit betekent dat je bewust moet nadenken over de dingen die je doet of wilt gaan doen. Dit is een groot verschil tussen ziek en gezond zijn. 

Als je gezond bent, zijn je lepels in principe oneindig. Je kan (tot op zekere hoogte) doen en laten waar je zin in hebt. Met fibromyalgie wil je precies weten hoeveel lepels je tot je beschikking hebt. Twaalf in dit geval.

De dag begint..

- Hoe heb je afgelopen nacht geslapen? Minder goed? (1 lepel)

- Hoe kom je uit bed? (1 lepel)

- Je maakt een ontbijtje en neemt je medicatie in (1 lepel)

- Je gaat douchen, make-upje op (1 of 2 lepels)

- Je kleed je aan (1 lepel)

En dan AL, zijn er van de twaalf lepels nog maar 5 of 6 over! Terwijl de dag eigenlijk nog moet gaan beginnen. Want, je moet nog werken, studeren, voor je kinderen zorgen, boodschappen doen etc. 

De rest van de dag moet je dus heel zorgvuldig keuzes maken. Want als je lepels op zijn, kan je geen nieuwe pakken. Dan zijn ze weg. 

Onverwachte omstandigheden kunnen ook lepels van je afpakken, zoals een file, geen zitplaats in de bus of een spannende gebeurtenis. 

Wat het nog extra ingewikkeld maakt, is dat er niet iedere dag evenveel lepels in je keukenla liggen. De ene dag heb je er wat meer dan de andere. Dit betekent iedere dag nieuwe keuzes maken en je aanpassen aan je klachten.

En dan heb ik nog geluk, want sommige mensen met een chronische aandoening, hebben geen lepels..

Is het fijn om volgens de lepel theorie te leven? Hell no! Wel is het een houvast, zodat je niet onnodig lepels aan het verspillen bent. Je kiest bewust voor de dingen die je doet. Op jouw manier. 

Er zijn dagen dat ik zwaar in de min kom met mijn voorraadje lepels, want grenzen zijn er ook om overheen te gaan. Het gevolg is dat ik de dagen er na, start met zeven lepels in plaats van twaalf. Maar, sommige dingen zijn het waard! 

Wat ik probeer is om dagelijks 1-2 lepels achter de hand te houden, je weet namelijk nooit wanneer je ze nodig hebt en je zal jezelf later dankbaar zijn.

Succes met jullie eigen lepels en het uitleggen van deze theorie aan je naasten!

Volg je me al op insta? my_life_with_the_girls

Hi! Ja die heb ik, ook al ben ik er zelf vaak genoeg mee aan het stoeien! Kijk eens op mijn site (link in insta bio) en mail me gerust!

4 jaar geleden

Als je tips hebt om lepels te verdelen en over te houden hoor ik ze graag ?.