Terug
Blog header image

De kogel is door de kerk... aangifte is wat het wordt

Over de lange weg om mijn dochter weer zichzelf te laten zijn, nu de andere kant van het verhaal.

In mijn eerdere blogs schreef ik voornamelijk over mijn oudste dochter en haar lange en zware weg naar weer een onbezorgd kinderleventje. Nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal.

In haar eerste EMDR sessie kwam het hoge woord eruit: dochterlief was niet alleen toeschouwer bij hoe haar zusje werd aangerand, het is haar zelf ook overkomen.

Maandenlang heeft ze haar mond hierover gehouden. Bleef ze stellig bij haar verhaal. ' Ik heb nee gezegd mama!' Ik geloofde haar. Het is een heel gevoelig meisje, dus de impact van het 'alleen maar' getuige zijn heeft me nooit verbaasd. Haar zusje was slachtoffer, wat voor haar misschien nog wel erger is dan dat het haar zelf zou zijn overkomen.

Nu kreeg het verhaal dus weer een nieuwe wending. Het is geen toevallige vergissing geweest.  Al maanden wordt het (natuurlijk) keihard ontkend. Welke jongen geeft nou toe dat hij met zijn handen aan zijn halfzusjes heeft gezeten?

De beloofde hulpverlening bleef uit. Vanuit de gemeente werd er via het jeugdloket contact gezocht met zowel mijn ex als de moeder van de dader. Beiden zegden hun medewerking toe. De GGD beloofde meermaals in gesprek te gaan met school, moeder en natuurlijk de dader zelf. Iedereen die ik sprak was stellig en overtuigend. Dit kan en mag niet. De onderste steen moet boven. Al die tijd heb ik ook gedacht aan het belang van de dader. Hij is minderjarig. Beinvloedbaar. Ik ken hem als een lieve, gevoelige jongen, de jongen die toen hij klein was altijd bij me op schoot zat. De jongen die zo gek was op zijn zusjes. Iets te gek dus.

Met moeite besloot ik in mijn eerste woede niet voor een aangifte te gaan. Ik vroeg me af hoe het zover had kunnen komen. Waarom gebeurde dit? Ik wilde dat hij hulp kreeg, zodat hij zou beseffen wat hij gedaan had. Dat dit niet vaker  mocht gebeuren. Niet bij zijn zusjes, maar net zo min bij andere kindjes. Zijn zusjes heeft hij sindsdien niet meer mogen zien, daar heb ik wel voor gezorgd.

De afgelopen maanden ben ik vooral bezig geweest met mijn dochters. Zeker mijn oudste heeft het er ontzettend moeilijk mee. Schoolarts, IB-er, jeugdloket, huisarts en tenslotte de psycholoog. Allemaal mensen die haar proberen te helpen om het gebeurde in het juiste laatje te plaatsen zodat ze weer kan genieten en gewoon kind kan zijn. Ik zie haar lijden, vechten, opgeven en toch weer doorgaan. Ik heb respect voor haar (veer-)kracht maar heb vooral medelijden met haar om het gevecht dat zij voert in haar hoofd. Wat zou ik het graag van haar overnemen. Al deze zorgen maakten dat ik de tijd en de energie niet had om me te focussen op wat er met de dader gebeurde. Wellicht naief ging ik er ook een beetje vanuit dat zijn ouders daar mee bezig waren. Met name van zijn moeder had ik meer verwacht.

Helaas. Telefoons worden niet opgenomen en terugbelafspraken worden niet nagekomen. De gemeente heeft zichzelf buitenspel gezet en de jeugdarts heeft het te druk.  Langzaam bloedt het dood en lijkt het weg te ebben. Maar niet voor mij. Dagelijks zie ik de strijd die mijn dochter voert. De pijn, het verdriet, de onmacht. Iedere keer breekt het haar en mij op. Er moet iets gebeuren.

Nu uit de EMDR sessie bleek dat zij dus ook daadwerkelijk slachtoffer is is voor mij de grens ( eindelijk?) bereikt. Het was geen toeval. Het was geen foutje. Er is bewust en gepland gehandeld. Er is over nagedacht.

Misselijk van dit besef bel ik de politie weer. Ik heb besloten. Ik wil aangifte doen. De dader moet de consequenties van zijn gedrag onder ogen zien en vooral: dit mag nooit meer gebeuren!

Maandag heb ik een afspraak om mijn verhaal te doen. Daarna moeten ze me verplicht bedenktijd geven over of ik definitief aangifte wil doen. Ik weet het antwoord al. De vraag is op de achtergrond altijd aanwezig geweest. Maandag is het zover. De start van weer een nieuwe achtbaan.

Annemiek2
7 jaar geleden

Ik heb heel wat blogs van je gelezen de laatste tijd. Ik ben heel blij voor je dat je een lieve en goede vriend hebt die (als) een vader kan zijn voor je meiden. Dat als eerste. Ik vind het heel moedig en dapper dat je nu aangifte gaat doen. Ik denk dat dit nu ook nog de enigste oplossing is omdat alle andere partijen het af laten weten die zich juist bezig moesten houden met dit hele nare probleem. Ik vindt het dan ook heel dapper dat je deze jongen en zijn beide ouders een kans hebt gegeven. Ik hoop voor jullie en vooral voor je dochters dat het niet te lang duurt om aangifte te doen. Ik heb geen flauw idee hoe het zal gaan. Ik wens jullie alle 4 dan ook heel veel sterkte moed en kracht deze periode. Ik hoop ook dat de dader naast zijn straf ook de hulp krijgt die hij nodig heeft om dit niet nog een keer te laten gebeuren, bij wie dan ook.

Lindsy83
7 jaar geleden

Moeilijke maar goede keuze. Ik denk ook dat als je dit niet zou doen, deze jongen ook nooit de hulp zou krijgen die hij nodig heeft en misschien zelfs wel het idee krijgt dat het normaal is wat hij deed. Want ja als je zoiets zonder gevolgen kan doen valt het toch wel mee? Ik wens jullie heel veel kracht en liefde van elkaar toe de komende tijd!

Henrike Laning
7 jaar geleden

In de eerste plaats moet je dit doen voor je dochters, maar door aangifte te doen bescherm je ook andere kinderen in de toekomst. Het blijft een grote stap, maar ik vind het dapper van je dat je het doet. Dit is geen situatie voor de lieve vrede of de mantel der liefde. Hier zijn twee kinderen ernstig beschadigd en dat moet iedereen die erbij betrokken is heel goed beseffen.

Anouk H
7 jaar geleden

Poeh, heftig hoor! Lijkt mij een heel moeilijke keuze, maar ik denk dat ik daar ook op uit zou komen. Maar dat neemt niet weg dat het niet makkelijk is. Nogmaals heel veel sterkte in deze komende tijd. Het lijkt mij verschrikkelijk om van je kind te horen te krijgen wat er allemaal is gebeurd!

Anoniem
7 jaar geleden

Heel erg moeilijk! Dat absoluut. Helaas zitten wij in hetzelfde schuitje. Mijn drie kinderen van de vier twee jongens en 1 meisje zijn jarenlang sexueel misbruikt door hun neefje die om de hoek woont. Ook wij hebben besloten tot aangifte, en heb daar duidelijk aangegeven geen bedenktijd te hoeven m.b.t. aangifte. Ook voor ons was het duidelijk gewoon een dikke Ja. Alles in een stroomversnelling, en nu 5 maanden later nog steeds geen spijt van aangifte. Minderjarig neefje zit inmiddels, helaas wel thuis, met een enkelband, maar vanuit reclassering, politie, therapeut worden regelmatig overtredingen gemaakt en niemand doet er wat aan. Hopelijk is de rechtszaak snel en komt er duidelijkheid in of hij thuis mag blijven of niet, waarop wij weer keuzes moeten maken om onze kinderen tegen een mogelijke confrontatie te vermijden.. Nu zal het wel niet moeilijke worden dan het al is, want onze kinderen zijn gevangen in hun eigen huis, terwijl hij met regelmaat weg naar feestje en verjaardagen of gewoon bezoek bij tante. Dus welke keuze je ook maakt, maak hem vanuit je hart....welke keuze je maakt het wordt een verschrikkelijke weg. Maar als je aangifte hebt gedaan kan de vermeende dader wel de nodige hulp krijgen om proberen te voorkomen dat het andere kinderen ook gaat overkomen.... Heel veel sterkte in deze nachtmerrie en hopen dat het uiteindelijk weer goed gaat met de meisjes van je!!

Anoniem
7 jaar geleden

Zelf een soortgelijke situaties in mijn gezin gehad, mijn zusje aangerand door mijn stiefbroer... Moeilijke maar goeie beslissing wat betreft het aangeven. Hopelijk krijgen je meiden dan de hulp die ze verdienen en ook nodig hebben.

Anoniem
7 jaar geleden

Ik heb je blogs met tranen op mijn wangen gelezen. wat vreselijk voor jou en je gezin dat hun dit moest overkomen. heel veel sterkte in de komende achtbaan! maar wat fijn dat zij nu wel een moeder én vader hebben waar ze op kunnen vertrouwen. ik ben stiekem wel benieuwd hoe het afloopt en vooral hoe het met jullie en de meiden gaat! Een virtuele knuffel voor jullie !

Mdriel
7 jaar geleden

Goed dat je aangifte doet, daarmee laat je ook aan je dochter zien dat je haar steunt en dat wat er gebeurt is nooit had mogen gebeuren, anders voelt het voor haar misschien ook een beetje alsof het krijgen van straf voor de dader erger zou zijn dan wat hij haar heeft aangedaan, omdat hij minderjarig is en wellicht zelf ook problemen heeft

Anoniem
7 jaar geleden

Wat dapper en wat een vreselijke situatie waar in zit. Hoop dat je dochtertjes zich gauw beter voelen :(

SonyaSousou
7 jaar geleden

Goede keuze geweest! Sterkte met alles.. jullie komen er doorheen!

tuhalmodjipen
7 jaar geleden

wat erg dat jouw dochters dit moeten meemaken. misschien help het voor de oudste om er met andere erover te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. zodat ze weet dat zij niet de enigste is. en wat goed dat je aangifte gedaan hebt! mijn nichtje is namelijk hetzelfde gebeurd maar dan met haar buur jongetje en omdat ze z'n goede vrienden van elkaar waren twijfelde ze eerst ook om aangifte te doen maar uit eindelijk hebben ze het toch gedaan. het zal wel even moeilijk zijn maar alles komt goed. mijn nichtje is nu een sterke jonge meid die goed voor haar zelf zorgt ( en ze heeft nog veel meer meegemaakt). sterkte voor jullie allemaal !

Anoniem
7 jaar geleden

Met tranen in mijn ogen en kippenvel heb ik je blogs zitten lezen. Wat ontzettend heftig wat jullie hebben meegemaakt. Ik vind het zo knap hoe je steeds schrijft dat het haar verdriet en haar woede en emoties zijn en niet die van jou terwijl het jou natuurlijk ook kapot maakt van binnen. Echt enorm veel bewondering voor de kracht die je hebt om je niet te laten verteren door schuldgevoelens/woede/verdriet maar er echt voor haar te zijn. Ook de aangifte vind ik een hele dappere maar ongetwijfeld moeilijke beslissing. Heel veel sterkte met dit verwerkingsproces, ik hoop zo dat jullie er sterk uitkomen.

Blog header image

Stap voor stap, van proberen kan je leren

“Van proberen, kan je leren” roepen beide schoolgaande kinderen hier. Een mooie les van school voor een ieder van ons. Dat leren niet makkelijk is, weten we allemaal. Vooral als je perfectionistisch bent… kan dit best lastig zijn!

Senn kreeg Dessineo Characters, een tekentafel voor kinderen, van Jumbo Games. Echt iets voor onze Senn. Lekker kneuterig aan de eettafel bezig zijn, iets wat hij van kleins af aan al kon. Engelengeduld waar ik jaloers op ben. Hoewel hij nu ook vaak zo perfectionistisch wil zijn of bang is om te falen, dat het hem in de weg gaat zitten.

Als hij een idee heeft om te maken of een voorbeeld ziet denkt hij dit meteen goed te kunnen doen. Tja, dit werkt zo niet. Hoe kan je hier het beste mee om gaan he? Opvoed struggles. We blijven maar benoemen dat je van proberen kan leren, dat fouten maken mag (moet) en dat als hij hulp nodig heeft ons (of de juf) kan vragen.

Hoe leuk is dus deze tekentafel van Jumbo Games voor Senn. Erg goed voor zijn zelfvertrouwen! Stap voor stap maakt hij de mooiste creaties. Zelf zo trots en daarbij zoveel plezier. Regelmatig maakt hij de coolste personages als kleurplaat voor zijn broertjes.

Tekst gaat verder onder de foto.

TODO: Add alt to media
Zo makkelijk! 

Dessineo Characters is de opvolger van de “Dessineo leren tekenen”, die is geschikt vanaf 4 jaar. Dit is een mooie uitdaging vanaf 6 jaar. Het leuke is dat er meer dan 500 combinaties zijn te maken! Eindeloos variëren dus. Met een schuifknop bovenaan de tekentafel kan je de stappen zelf instellen.

De tekentafel is makkelijk in gebruik, je kan er gewoon een A4-papiertje op leggen en je eigen stiften/pennen gebruiken. Achterin de tekentafel zit een klep waar je de bijgeleverde stift en de sjablonen in kan bewaren, super handig en daardoor erg makkelijk op te ruimen en er weer bij te pakken.

Wij kunnen hem dus enorm aanraden! Ook een héle leuke cadeautip voor de komende (feest)maand! Je koopt hem hier.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Mamaplaats
3 weken geleden

Wat leuk!

Joann123
1 dag geleden

Heel leuk!

Anoniem
10 uur geleden

Hallo, ik ben Nira. Na jaren een relatie met Anderson te hebben gehad, heeft hij het uitgemaakt, ik heb er alles aan gedaan om hem terug te halen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug vanwege de liefde die ik voor hem heb , Ik smeekte hem met alles, ik deed beloften maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor dat ik liever contact opnam met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen, maar ik ben het type dat nooit in spreuken geloofde, ik had geen andere keuze dan het te proberen, ik mailde de spreukgieter, en hij vertelde me dat er geen probleem was dat alles binnen drie dagen in orde zal zijn, dat mijn ex binnen drie dagen bij me terug zal komen, hij sprak de betovering uit en verrassend genoeg was het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, ik was zo verrast, ik beantwoordde de oproep en het enige dat hij zei was dat het hem zo speet voor alles wat er gebeurde dat hij wilde dat ik bij hem terugkwam en dat hij zoveel van me houdt. Ik was zo blij en ging naar hem toe, zo begonnen we weer gelukkig samen te leven. Sindsdien heb ik beloofd dat iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, zo'n persoon zou helpen door hem of haar te verwijzen naar de enige echte en krachtige spreukgieter die me hielp met mijn eigen probleem. e-mail: babawalewiseman01@gmail.com je kunt hem e-mailen als je zijn hulp nodig hebt in je relatie of een andere zaak. 1) Liefdespreuken 2) Verloren liefdespreuken 3) Echtscheidingsspreuken 4) Huwelijksspreuken 5) Bindende spreuk. 6) Verbreekspreuken 7) Verban een geliefde uit het verleden 8.) U wilt promotie maken in uw kantoor 9) je geliefde willen bevredigen 10) Genees voor een van de ziekten waaraan u lijdt Neem contact op met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing via babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp +12544131991

Blog header image

Leren tekenen met Dessineo Characters

Wij mochten het nieuwe tekenbord (Characters) van Dessineo uittesten. Nou en ik kan je zeggen, dat is echt zo’n grote hit geworden hier. 

Sinds ie hier ligt word ie bijna dagelijks gebruikt. Ze vinden het echt zo leuk om ‘eigen kleurplaten’ te maken. Met dit tekenbord kun je dus echt heel veel verschillende karakters tekenen. En je fantasie de vrije loop laten. Je hebt namelijk verschillende kaartjes waar de hoofden, buikjes, en benen op staan en deze kun je allemaal met elkaar matchen waardoor je hele grappige poppetjes kunt maken. 

Hoe werkt het?

Je legt de kaartjes op het bord, legt er een tekenblaadje op en dan zet je het 1e lampje aan. Zo kun je de eerste lijnen overhalen. Heb je dit gedaan dan zet je de lamp op stand 2 en krijg je meer lijntjes te zien die je kunt overtrekken. En bij de laatste stap kun je nog de details overtrekken. Zo leer je stap voor stap de tekening te maken.

In het donker

En wat het natuurlijk nog leuker maakt is dat je het het beste in het donker kan doen. Zo zie je het lampje en de lijnen extra goed. En de kinderen vinden het fantastisch! Is de kleurplaat klaar, dan vinden ze het dus helemaal leuk om hun eigen gemaakte kleurplaat in te kleuren. Hier zijn ze dan echt zo trots op. Zo leuk om te zien!

En meteen een goede tip voor sinterklaas 😉. Want het is niet alleen leuk, maar natuurlijk ook leerzaam en goed voor de motoriek! Je koopt hem hier. 

Toedeelssss.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Jumbo Games. 

Blog header image

Dit was de moeilijkste keuze uit ons leven

Zwanger zijn, vanaf het moment dat je erachter komt is er vreugde. Althans, zo hoort het te zijn. Tweemaal eerder was ik zwanger van een gezond mannetje. Natuurlijk, die eerste 12 weken waren onwijs spannend. Maar ervan uitgaan dat er iets ernstig mis is? Nee, dat was niet in me opgekomen tijdens mijn derde zwangerschap. Ik vertrouw blind op mijn lijf en op mijn kindje.

Tot wij in augustus 2019 een flinke klap kregen. Ons zoontje bleek een ernstige hartafwijking plus een chromosoomafwijking te hebben. Het kleine, lieve mannetje in mijn buik. Ik bleef hoop houden, want ze zullen het wel niet goed gezien hebben. Maar het tegendeel bleek waar.

We kwamen in een rollercoaster terecht en hebben uiteindelijk samen besloten om de zwangerschap vroegtijdig te beëindigen. De moeilijkste keuze uit ons leven. In plaats van het kopen van de baby-uitzet moesten we zijn afscheid gaan regelen.

Een mandje, bloemen, ballonnen om op te laten na de crematie, zijn kleertjes, rouw/geboorte kaartjes: zóveel dingen waar je niet bij stil wil staan. Maar het moet.

Waar ik niet bij stilstond is dat ik al vanaf mijn 18e verzekerd was bij Monuta. Het is dat mijn moeder ons hielp bij het regelen van zijn afscheid, anders had ik er waarschijnlijk niet eens aan gedacht. Ik had namelijk zelf niet bedacht dat je ongeboren kindje vanaf 20 weken zwangerschap is meeverzekerd, daar sta je gewoonweg niet bij stil. Wist jij dit?

Het gaf ons meer financiële ruimte, in een toch al zo’n zwarte periode. Een tijd waar je niet bezig wil zijn met kosten, maar bezig bent met je gezin, en met rouwen. Bij elkaar zijn. Het werd ons uit handen genomen en dat heeft ons in die periode goed gedaan. We hadden het goed geregeld, zonder het door te hebben. Een gelukje dus.

Ik ben blij dat ik een uitvaartverzekering heb. Ik wil mijn nabestaanden in een donkere periode niet achterlaten met de kosten van een uitvaart. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Uiteraard hoop ik dat dat nog héél lang mag duren. Maar het is zo’n fijne geruststelling dat het bestaat. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op jouw verzekering, heel prettig en uiteraard hopelijk nooit nodig.

Heb jij een uitvaartverzekering? Of heb je iets anders geregeld voor ‘ooit’?

Deze blog is geschreven in samenwerking met Monuta

Krijg nou tieten!
2 weken geleden

Toen wij de "keuze" moesten maken o. onze zoon in 2012 na 20 weken zwangerschap geboren te laten worden was ik ook verzekerd bij Dela maar die keerde helemaal niks uit want voor 24 weken besta je volgens de wet niet en dus moesten wij het allemaal zelf uitzoeken. Ik ben er na 10 jaar nog steeds boos en verdrietig over.

Anoniem
4 dagen geleden

Ons dochtertje(voldragen) werd na een zware bevalling met zuurstof gebrek geboren. Zij overleed binnen 24 uur na 2 hersenbloedingen. Heb in de archieven wel een acte gevonden van haar geboorte als levenloos kind. Dat was ze dus niet. Van de verzekering kregen wij niets vergoed. Stonden maar net 6 maanden ingeschreven bij Yarden.

Anoniem
4 dagen geleden

mijn 9 en een halve maan oud mijn 9 en half jaar

Blog header image

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”

Mamaplaats-hoofdredacteur Laura Hogendoorn liet haar dochter Maia de nieuwste poppen van L.O.L. Surprise! testen

Of ik poppen wilde testen? Daar hoefde ik met een dochtertje van 4,5 in huis niet lang over na te denken. Maia is een echt poppenmeisje. En dat deze poppen van L.O.L. Surprise! er ook nog eens heel cool uitzien, maakte de keuze nog makkelijker.

TODO: Add alt to media

Voor iedereen een favoriet

“Mama, deze wilde ik precies hebben!”, riep Maia toen ik ze tevoorschijn haalde. Eerst speelde ze dat het twee prinsessen waren, later waren ze verliefd op elkaar en daarna werkten de poppen in een dierentuin. En dat vind ik als moeder ook het leuke: je kunt er alle kanten mee op. Helemaal omdat de L.O.L. Surprise! poppen allemaal anders zijn. Zo kun je altijd voor de pop kiezen waar jouw zoon of dochter zich het beste mee kan identificeren. Of je nou een kind hebt dat alleen maar jurken aan wil en van roze houdt of juist een stoere wildebras in huis hebt, er past er altijd wel één van de poppen perfect bij jouw kind.

TODO: Add alt to media

Mama even rust

Helaas voor mezelf, Maia lijkt ontzettend veel op mij en praat -net als ik- van ‘s ochtends tot ‘s avonds non-stop. Vrij vermoeiend soms haha. Maar ook als je geen prater in huis hebt, is er als moeder toch gewoon niks fijner dan als een kind zich even alleen vermaakt? Zonder jou te storen.

En ik moet eerlijk bekennen, ik heb wel een beetje met haar nieuwe, roze en blauwe vriendinnen te doen. Want Maia heeft het gepresteerd om de hele middag onafgebroken tegen ze aan te praten. Maar ondertussen kon ik eens een keertje genieten van een WARM kopje koffie! Win-winsituatie toch?! :) 

TODO: Add alt to media
TODO: Add alt to media

Gun jij jezelf als moeder nou ook even een momentje rust én wil je ook nog eens de fantasie van jouw kindje prikkelen? Bekijk dan ook eens de andere poppen die ze in de collectie hebben. Of psssttt…. ideetje voor de feestdagen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met L.O.L. Suprise! 

TODO: Add alt to media
Anoniem
20 uur geleden

pas op: je krijgt zomaar 100 ongevraagde mails van mamaplaats en je komt er niet van af!

Joann123
19 uur geleden

Dit kan je zelf aan -en uit zetten in je instellingen! ;)

Mamaplaats
17 uur geleden

Wat Joann123 ook al zegt, je kunt in je eigen instellingen heel makkelijk je mails uitzetten! Liefs team Mamaplaats

Anoniem
15 uur geleden

Nou je moet dan wel bij je instellingen moeten komen om het uit te zetten. Ik heb er over geschreven en kreeg de zelfde anteoord

Anoniem
8 uur geleden

Hallo, ik ben NIRA SHALOM, ik ben hier om dit goede nieuws over de hele wereld te verspreiden over hoe ik mijn ex-liefde terugkreeg. Ik werd gek toen mijn liefde me vorige maand verliet voor een ander meisje, maar toen ik een vriend ontmoette die me voorstelde aan Baba Wale da Wiseman, de grote boodschapper, vertelde ik mijn probleem aan Baba Wale over hoe mijn ex-liefde me verliet en ook hoe ik een baan moest krijgen in een heel groot bedrijf. Hij zei alleen tegen me dat ik op de juiste plek ben gekomen waar ik mijn hartewens zal krijgen zonder enige bijwerkingen. Hij vertelde me wat ik moest doen, nadat het was gedaan, in de volgende 2 dagen belde mijn liefde me aan de telefoon en zei sorry dat ik voor nu leefde en ook in de volgende week nadat mijn liefde me belde om te smeken ter vergeving werd ik opgeroepen voor een interview in het door mij gewenste bedrijf waar ik als supervisor moest werken. Ik ben zo blij en overweldigd dat ik de hele wereld moet vertellen hoe Baba Wale me helpt mijn hartewens te vervullen. Baba Wale is een specialist in allerlei soorten spreuken en goede magie. Als je hulp nodig hebt, neem dan contact op met Baba Wale op het volgende e-mailadres: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Bedankt later

Blog header image

Vanaf déze leeftijd slaan kinderen herinneringen op!

Wat kan jij je nog herinneren van vroeger?

Wat kun jij je zelf nog herinneren van vroeger? Toffe vakanties, verjaardagen of andere leuke uitjes: heb je hier nog eigen herinneringen aan? Veel dingen die we onthouden hebben komen voort uit het bekijken van foto of door het luisteren naar verhalen van onze ouders! Uit onderzoek blijkt dat je vanaf deze leeftijd pas echt dingen kunt herinneren…

Baby’s

Ons geheugen ontwikkelt zich al op vroege leeftijd! Wist je dat baby’s al in de eerste week van hun leven de geur van hun moeder kunnen onthouden en herkennen? Daarnaast kunnen deze kleintjes al na twee maanden, naast hun eigen moeder, ook de stemmen en de gezichten van andere herkennen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je brein groei en dus ook hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kun je je vaak niet mer veel herinneren uit je kleutertijd of daarvoor, hoe komt dit toch?

Onderzoek

In Canada vroeger onderzoekers zich af hoe het kan dat je je niet meer zo veel van vroeger herinnert! Ze onderzochten 140 kinderen met de leeftijd van 4 - 13 jaar oud en vroegen hen naar hun allereerste herinneringen. Vervolgens deze ze dit twee jaar later opnieuw, met dezelfde groep kinderen. Met de ouders werd ook gesproken op te controleren of het herinneren van de kinderen wel correct waren. Wat blijkt? ….

Zo een beetje elke herinnering tot een leeftijd van + - drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Omdat je zó veel herinneringen aanmaken, worden deze vaak ‘overschreden’ door nieuwe. Pas vanaf een jaar of tien, maken kinderen volgens onderzoekers blijvende herinneringen aan!


Wist je dat het fenomeen van deze overschreden herinneringen ook wel kindergeheugenverlies wordt genoemd? Laat het ons weten in de reacties!


Lees ook: baby geboren met staart!