Snap
  • Mama
  • dochters
  • internet
  • youtube
  • jeugd

De jeugd van tegenwoordig

Tsja, zo begint het al. De jeugd. In mijn tijd ( ja ik ben 34 dus de jeugd ben ik zeker niet meer) Maar deze jeugd van nu begint steeds eerder. Dat is een feit. Ik val van de ene in de andere verbazing.

Tsja, zo begint het al. De jeugd. In mijn tijd ( ja ik ben 34 dus de jeugd ben ik zeker niet meer)

Maar deze jeugd van nu begint steeds eerder. Dat is een feit. Ik val van de ene in de andere verbazing.

Laat ik beginnen bij het begin. Ik heb 2 dochters. De jongste is 5, de oudste 9. Nou ze is 9 in jaren. Maar qua gedrag lijkt ze een puber. Het liefst gaat ze elke dag met make-up de deur uit, maar nog verbazingwekkender vind ik hoe goed ze is in het opbrengen van make-up. Mascara bijvoorbeeld. Dat kan ze perfect. Kom ik terug op “de jeugd van tegenwoordig”. Ja die jeugd kijkt hedendaags filmpjes via Youtube. Al die make- up tutorials lijden tot perfect opgemaakte kinderen. Kinderen inderdaad. In mijn ogen te jong voor make-up. Maar ik ben dan ook oud en “wat weet ik nou”?

De jeugd van nu is niet te vergelijken met mijn jeugd. Al die internet kanalen en apps waren er dan toen ook niet. Net zoals dat Tiktok wat mijn dochter GE-WEL-DIG vindt, niet te verwarren met het programma “tiktak” uit mijn jonge jaren.

Tiktok is een app waarop je voornamelijk korte fimpjes kan zien en nadoen met special effects, slowmotion dansjes en leuke trucjes. Nu ben ik gelukkig geen nitwit wat betreft de huidige almaar veranderende en groeiende IT markt, gezien het feit dat ik al ruim 8 jaar in de IT werk. Toch kan ik het af en toe niet bijbenen. Waar ik voorheen prima met mijn man een gesprek in het Engels kon voeren zonder dat dochters lief ook maar een fractie begrepen van wat wij zeiden, zijn ze tegenwoordig ( ja ook die van 5) zo wijs dat ze ons gesprek bijna feilloos kunnen volgen. Misschien tijd om een cursusjes chinees te volgen;)

Tegenwoordig loopt vrijwel elke 10 jarige met een mobieltje rond. Ik weet nog dat ik 12 was. De eerste uit mijn klas met een mobiel ( lees een koelkastmodel) Mijn ouders waren gescheiden en een mobiel was eerder noodzaak dan luxe. Het interesseerde mij eigenlijk niets. Net zoals kleding. Ik speelde met 2 staarten in mijn haar en een oversized sweater of tuinbroek buiten. Tegenwoordig is dat een no go. Ik besef dat ik er ook zelf aan meedoe hoor. Want tsja die jeugd van tegenwoordig is niet te vergelijken met mijn jeugd. Strijd die wij vroeger face to face oploste, wordt nu via whatsapp gedaan. De tuinbroeken zijn rokjes met kousen en sneakers geworden. En de 2 staartjes zie je niet meer bij kinderen boven de 4 jaar.

Het is alsof de jeugd van nu nog sneller volwassener aan het worden is dan in mijn tijd. Jonge meisjes die eruit zien als jong volwassenen.

Soms denk ik ook weleens “waar is die goede oude tijd gebleven waarbij we niet naar huis gingen wanneer onze vader op onze smartwatch belde, maar wanneer de lantaarnpalen aangingen. De tijd zonder E-readers en tablets, maar waar onze neuzen in de boeken verstopt zaten. Ik moet meegaan met de tijd en ja, ik kan ook niet zonder mijn mobiel en zit ook op social media. Tiktok ben ik inmiddels ook bekend mee. Ik maak filmpjes met dansjes samen met mijn dochters. Mijn oudste en ik hebben dezelfde sneakers. Wat ik stiekem eigenlijk heel leuk vind. Het houdt mij jong;)

Want tsja als ik dan toch moet meegaan met deze NIEUWE TIJD, dan doe ik dat graag met plezier en samen met mijn dochters.

4 jaar geleden

tja mijn oudste heeft een mobiel, zelf gekocht en kan dus alleen op de wifi. tja dat beltegoed moet hij ook zelf betalen. ik had gezegd als hij naar de middelbare school gaat hij een telefoon met abonnement zou krijgen. hij is nu 11 en kon echt niet meer wachten. (tikje ik blijf liever ouderwets) ? dochter make upt wel thuis maar kliedert er zo mee (is trouwens 9) dt ik het meestal maar gewoon weg gooi. helaas zit daar dan ook dat beetje bij wat is soms sporadisch opsmeer, ik heb er zelf helemaal niks mee ? ? ze worden wel sneller groter. maar als ze zo blijven doen in de pubertijd mag ik blij zijn. ik denk dat het dan nog wet erger word ? ga maar van het ergste uit, dan kan het alleen maar meevallen toch. ik vind die eigen smaak wel weer helemaal leuk. behalve dat ik een jurken meisje heb die het liefst o zijn kop een een rek hangt of boven in een boom klimt maar gewoonweg weigert een broek aan te moeten. binnenkort een shop dag samen. dat is dan weer wel leuk