Snap
  • Mama
  • kinderopvang
  • opvang
  • Zweden

De förskola, oftewel, Zweedse opvang.

Les 1. Kinderen gaan niet voor ze 15/16 maanden zijn naar förskola

Les 1. Kinderen gaan niet voor ze 15/16 maanden zijn naar förskola

Onze dochter was er een paar dagen na haar eerste verjaardag en daarmee de jongste die ze ooit hadden gehad. Blijkbaar gaan ze hier pas echt na 15/16 maanden, als het ouderschapsverlof voorbij is, naar de opvang.

Les 2. De wenperiode duurt minimaal twee weken en als ouder blijf je er bij

Niet een wenochtend of wenuurtje. Nee, minimaal twee hele weken wennen, samen met ouder aanwezig. De eerste dag was een uurtje, dag twee nog een uurtje, dag 3 mocht ik voor 10 minuten even op de gang staan, dag vier deden we dat nog eens. In week twee nam mijn man het over en hij bleef 2 uren met haar en aan het einde van de week liet hij haar voor 3 uurtjes achter. Dat ging gelukkig goed want als dat niet lukt, dan ga je de week erna verder met het wennen. Net zolang tot je kind zich veilig voelt om achtergelaten te worden in de armen van een ander.

Best bijzonder als je het vergelijkt met Nederland, maar ergens is deze overgang ook wel logisch. Een jaar lang heeft je kind 24/7 jou bij zich gehad. Je was er eigenlijk altijd en met een jaar zijn ze al volledig bewust van jouw vertrek en dus gaat dat geleidelijk zodat zowel jij als je kind zich heel prettig voelen.

Les 3. Je hebt echt heel erg veel kleding nodig

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Onze förskola heeft de kinderen minimaal 3 uren buiten elke dag, door weer en wind. Hierdoor is het dus ook nodig om hele goede regenjassen, regenbroeken regenlaarzen, winteroveralls, winterlaarzen, normale schoenen, normale jas, twee setjes reserve kleding en een goede rugzak. Wow. Een wereld is voor mij open gegaan met de hoeveelheid mogelijkheden kleding en andere zaken die beschikbaar zijn hier. Het is hier in de winter wel eens -15 overdag dus een goede overall is noodzaak dan. En een goede muts, handschoenen, sjaal etc Inmiddels kan ik de kids blind aankleden op het weer en weten we...laagjes zijn het beste.

Les 4. Het kost weinig

We betalen voor fulltime opvang 150 euro per maand. Een tweede kind zal 100 euro kosten per maand. En hoe minder inkomen je hebt, hoe minder je betaald.

De keerzijde hiervan is dat je dus niet de kind kan afgeven en een vrije dag kan nemen. Wanneer jij een vrije dag hebt, heeft je kind dat dus ook. En ook daar vind je oplossingen voor uiteindelijk, maar qua kosten stelt het hier echt niets voor.

Les 5. Een passende Förskola is belangrijk want ze zitten er minimaal 6 jaar op

School start pas met zes jaar in Zweden, maar in de förskola hebben ze al wel een lespakket met vele pedagogische programma´s (veel buiten ook). We merken aan onze dochter ook hoe ze omgaan met conflicten want als wij eens woorden hebben, zegt ze STOP en roept ze ons 1 voor 1 naar haar toe en verteld ons op rustige toon dat we geen ruzie moeten maken, maar moeten praten samen. Kunnen we wat van leren 😉

Les 6. Met koorts of diarree blijven ze altijd 48 uur thuis. Altijd.

Je kind hou je thuis als ze koorts of diarree hebben. (en tegenwoordig ook bij een verkoudheid) De Zweedse overheid betaald een deel van de dagen dat je thuis bent aan je uit. Goede deal, niet waar? Is het echt heel anders dan Nederland?