Snap
  • Mama
  • problemen
  • #mom
  • #moeilijketijd
  • #therapie
  • Coaching

De Caoch

Ik kom ze steeds vaker tegen: de coaches. Alleen al in de afgelopen week ben ik een levenscoach, een vruchtbaarheidscoach en een opvoedingscoach tegen gekomen. Dit soort praktijken lijken uit de grond gestampt te worden en de termen 'leven vanuit je ware essentie', 'goed voor jezelf zorgen' en 'doe alleen wat goed voelt', vliegen je om de oren.

Soms zijn het mensen die een goede praktijk opzetten, die een degelijke studie hebben gevolgd en weten waar ze over praten. Helaas zie ik steeds vaker mensen die een leven als coach verkiezen, omdat ze vinden dat anderen iets van hen kunnen leren. Hun plaatje naar de buitenwereld lijkt goed op orde en ziet er aantrekkelijk uit. Maar als ik verder zoek, blijken dit soort coaches vaak alleen te (be)handelen vanuit eigen ervaring. Ze doen wellicht een drie daagse cursus ergens en hoppa: Ik ben therapeut!

Het maakt me boos en verdrietig. En waarom? Omdat vaak mensen worden aangetrokken die niet zo lekker hun vel zitten, die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. En natuurlijk leren we van elkaar en natuurlijk kunnen we elkaars hulp goed gebruiken. Maar moet je daar (zoveel!) geld voor vragen? 

Dat je zelf vindt dat je veel hebt meegemaakt en daar zelf veel van heb geleerd, vind ik oprecht heel fijn voor de persoon zelf. Maar maakt jou dat een geschikt persoon die de buurvrouw van de hoek kunt begeleiden met haar levensstruggles? Maakt jou dat de persoon die een verslaafde kan helpen om van de drugs af te blijven? Maakt jou dat de persoon die de moeder moet begeleiden die het al zo moeilijk heeft met haar autistische zoon? Of heeft jouw aanpak voor jezelf gewerkt, maar hoeft dat wellicht niet voor een ander te werken? 

Ik vind het nogal wat. En ik vind dan ook dat je hier heel voorzichtig mee moet zijn. Iedereen heeft het wel eens moeilijk en iedereen heeft wel eens hulp nodig. Zoek goede hulp! Ga naar een échte huisarts of therapeut, iemand die ervoor gestudeerd heeft. Deze kosten worden via de normale weg in de meeste gevallen ook gewoon vergoed.

En lukt het niet om zwanger te worden? Ga naar de huisarts en laat je doorverwijzen. Ga niet ellenlang aanklooien bij een coach, terwijl er wellicht gewoon een medische oorzaak is. Ongewenste kinderloosheid is al zo beladen en verdrietig, blijf bij jezelf en besef je dat je van dat geld ook heel fijn een weekendje met je partner weg kan ;) Een gynaecoloog heeft je waarschijnlijk veel meer te vertellen, kan dat goed onderbouwen en samen met jou opzoek naar een oplossing. 

Lieve mensen, laten we allemaal een beetje bij onszelf blijven. Iedereen heeft het wel eens moeilijk en ja; dat is normaal! Je bent goed zoals je bent, vertrouw op jezelf. Iedereen is onzeker en iedereen wil verder groeien in het leven. En soms lukt dat even niet, en hebben we professionele hulp nodig. Maar zal de wereld allemaal niet wat mooier zijn als we ook wat meer om een ander denken? Want van alle termen die rondom mijn oren vliegen, zie ik niemand op de langere termijn beter worden. Sterker nog; in de meeste gevallen zie ik die mensen doorschieten naar egoïsme. Juist omdat er geen nuance meer lijkt te zijn. Denk om jezelf, maar daarnaast ook om een ander. Nee, niet alles is leuk in het leven. Dat hoeft ook niet. Want juist omdat niet alles leuk is, wordt al het mooier nog veel mooier.  

 

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Loedermoeder87?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.