Snap
  • Mama
  • bonusmoeder
  • Stiefmoeder
  • Stiefkinderen
  • samengesteldgezin
  • bonuskinderen

Dan ben je opeens bonusmoeder

Stiefmoeder? Als ik dat woord hoor, dan denk ik aan Assepoester. Die vervelende rot stiefmoeder die het haar maar behoorlijk lastig maakte. Zelf had ik ook een stiefmoeder. Waar het in 't begin allemaal rozengeur en maneschijn was, kwam daar al snel verandering in. Het leek wel alsof zij jaloers was op de aandacht die mijn vader aan mij gaf. Helaas bleek mijn vader daar zéér gevoelig voor en heeft dit voor een breuk gezorgd tussen hem en zijn kinderen. Hierdoor mijzelf voorgenomen nooit zo "vervelende rot stiefmoeder" te worden.

in 2015 leerde ik mijn partner kennen en we hadden snel een klik. Hij vertelde mij dat hij 3 kinderen had en daar moest ik wel even van slikken. Maar goed, om nou gelijk de deur dicht te gooien omdat iemand kinderen heeft? Dat vond ik nergens voor nodig. Wél vond ik het allemaal wat lastig in het begin. Je komt in een gezin, waarbij iedereen zijn plek heeft en waarbij iedereen op elkaar ingespeeld is. Dan komt er een vreemde vrouw hun leven binnen gewandeld en moeten zij opeens hun vader delen. 

3 knullen in de leeftijd van 16 - 14 en 6 jaar. De oudere jongens daar had ik al snel een klik mee, maar de jongste was toch een ander verhaal. Wij moesten beide wennen aan elkaar en vond het soms wat spannend om alleen met hem te zijn. Ik zag allemaal doemscenario's voor mij... "NEE! JE BENT MIJN MOEDER NIET", "IK LUISTER NIET NAAR JOU", "IK VIND JOU STOM". Maar dit was allemaal nergens voor nodig.. hij ADHD, ik ADHD en dat klikte bijzonder goed.

Inmiddels wat jaren verder en ik ben blij dat ze mij accepteren, naar mij luisteren en mijn adviezen aannemen. Bij de jongste is het zelfs zo dat hij wilde dat ik hem in bad deed of kwam helpen onder de douche met het wassen van zijn haren. Zal ik je naar bed brengen? Zei mijn partner en was het antwoord NEE, CLAUDIA! Stiekem glunderde ik van oor tot oor. Als hij boos of verdrietig is, krijg ik hem gekalmeerd. Als hij ergens mee zit of vragen heeft, komt hij naar mij. Tot op de dag van vandaag heb ik nog nooit gehoord "jij bent mijn moeder niet" en dat ben ik ook niet, hij heeft een moeder een moeder waar die dol op is en ik zal nooit haar plek innemen of willen innemen.

In het begin was het woord stief of bonusmoeder bij hem not done. Zijn moeder vond het in het begin ook eventjes wennen. Ik begrijp dat wel, nu dat ik moeder ben al helemaal. Je brengt je kind weg, een andere vrouw zorgt voor je kind en je moet er maar volledig op vertrouwen dat alles goed gaat.

Onze laatste vakantie zat hij naast mij in het vliegtuig en sliep, hing, en sprak bijna de gehele vlucht (lees; 10 uur) tegen mij. Ik heb geen oog dicht gedaan, maar dat gaf niets zolang hij maar uitgerust op onze bestemming aan kwam! De vakantie was een feest en hij vond alles prachtig en soms ook wel eng. Al die grote vissen in dat blauwe heldere water was toch wel een dingetje en waar papa het geduld niet heeft, heb ik die heel veel en zijn wij samen het avontuur snorkelen aan gegaan. Hij pakte mijn hand beet, samen het water in en steeds dieper en dieper! Hij liet mijn hand niet los en hij vond het fantastisch.. hij schaterlachte continu.. en zijn vinger wees van de ene vis naar de ander. Dit was voor ons echt een bindingsmomentje....

Snap

Ook waren wij bang voor het grote broer worden. Hoe gaat hij reageren? Hij is immers de jongste, krijgt aandacht in overvloed. Wat viel het ons mee! De oudste waren lekker nuchter "Oh leuk, zal wel weer een jongen worden".. maar de jongste was zó enthousiast. "Als de baby er is, ga ik hem van alles leren. Ik ga laten zien hoe je moet fortniten". Op de vakantie, bij alles wat ik bestelde.. "Mag je dat wel eten?". Het was echt zó ontzettend schattig. T's bijzonder om te zien, dat zo jochie naast zijn moeder ook nog een speciale band kan hebben met een andere vrouw.

Inmiddels is hij grote broer en onwijs trots op zijn kleine schattige broertje (zoals hij hem noemt). Hij heeft engelengeduld gehad, wel 9 maanden lang. Hij heeft toen de bevalling begon geen oog dicht gehad, wat was het spannend! Hij stond als eerste naast mijn bed en straalde van geluk! Hij heeft zich bewezen als grote broer, een betere hulp kan ik mij niet wensen. "Claudia, ik ga met Levi wel tv kijken dan kan jij je douchen en aankleden".

Snap

Trots op m'n jongens! Ja, ook Xavi is m'n jongen. Ik geniet om hun samen te zien!

Mijn vroegere ervaring met een stief/bonusmoeder is helaas negatief geweest en ben blij en vooral trots op mijzelf dat ik mij aan mijn woord heb gehouden en het anders heb gedaan.