Snap
  • Mama
  • #school
  • #toetsen
  • #CITO

Daar komen de CITO toetsen weer!

Volgens de scholen is de CITO toets niet meer belangrijk. Wanneer het kind naar het voortgezet onderwijs gaat, dan telt vooral de mening van de juf en het werk over het jaar gezien. Tussen de lijntjes door hoor je dan wel dat deze laatste CITO toets van groep 8 toch wel heel belangrijk kan zijn. 

Voor de meeste kinderen maakt het nu niet zoveel meer uit. Ze hebben hun schooladvies, zijn aangenomen op de middelbare school en zitten nu eigenlijk voor de leuk nog op school. Maar er is een groep kinderen voor wie dit wel heel belangrijk is! Zij zitten bijvoorbeeld op het randje. Mijn lieve dochter wil heel graag naar VMBO basis (of BBL of hoe noem je dat tegenwoordig, het lijkt elke week te veranderen?). Nou is haar schooladvies VMBO basis op het SO of PRO op het regulier onderwijs. Nu is haar droom toch echt het regulier onderwijs, en dan geen PRO. 

De CITO toets kan hierbij helpen. Als zij laat zien dat haar cijfers echt hoger kunnen, dan kan de school het advies aanpassen. Zo is dit ook voor andere kinderen die op het randje zitten. En ik weet het, je kind moet gewoon doen waar hij goed in is. Waar zij gelukkig van worden. Sommige kinderen worden echt gelukkiger van een hoger advies. Je mag tegenwoordig niet meer hoger hopen voor je kind want alle lagen zijn nodig. Dat snap ik, maar er is niets mis met een beetje ambitie van een kind. Op welk niveau ze dan ook mogen zitten. 

Het fijne bij deze allerlaatste CITO toets is dus dat het niveau wel omhoog geschroefd kan worden, maar niet omlaag. Het lijkt mij geen goed idee om de kinderen nu te pushen als een malle. Maar wat vroeger naar bed, wat extra rust momenten en minder pushen met sport bijvoorbeeld is wel weer aan te raden. Het kan zomaar betekenen dat ze nu misschien wel naar de school van hun keuze kunnen gaan. 

Wij gaan een stressvolle week tegemoet waarin ik juist kalm moet blijven. Het maakt mij ook eigenlijk niet uit welk niveau ze gaat doen. Zij komt er namelijk hoe dan ook wel met haar karakter en vlotte babbel. Ik gun het haar om naar haar eerste schoolkeuze te gaan, met haar vriendinnen en dat ze eens een leuke schooltijd tegemoet gaat. Dat was de afgelopen 8 jaar wel anders. Meer daarover op www.pinkpress.nl. 

Voor nu, duim je mee voor haar?

5 jaar geleden

Succes ik zit in hetzelfde schuitje met mijn dochter. Wij zijn juist bij een vmbo met extra praktijk gaan kijken die kleiner is wat betreft het aantal leerlingen waardoor het overzichtelijker is.

5 jaar geleden

Bij ons heb je in de buurt ook een school zitten die praktijk en vmbo basis, kader heeft. Misschien een idee om naar z,n school te kijken, dan kan ze altijd nog omhoog in niveau. Ik heb bij een praktijkschool gekeken en het verschil is heel groot met een vmbo school vind ik. Ik duim met je mee dat je dochter naar een school van haar eigen keuze mag. Ook heb ik hier gehoord dat een kind als advies praktijk, basis had gekregen en naar basis met begeleidende leerweg is gegaan en binnen het jaar op het kader niveau zat. Dus de basisschool zegt niet alles over hun kunnen. Succes deze cito week.

5 jaar geleden

Dat is wel heel fijn dat hij naar school van keuze mag! Dochter heeft wel extra pech, ze heeft een disharmonisch IQ, dat betekent dat ze zeg maar 2 verschillende IQ heeft. Bij de 1 mag ze wel naar praktijk, de ander niet. Zij zit nu op speciaal onderwijs, maar vind ze echt verschrikkelijk.

5 jaar geleden

Even een paar vraagjes. Zit ze op regulier basisonderwijs? ( met speciaal onderwijs heb ik geen ervaring) Mijn zoon zit in groep 7 en kreeg als advies praktijk onderwijs. Hij wil zelf naar het vmbo basis. Nu heb ik alles uitgezocht. En school mag hem niet eens naar het praktijkonderwijs sturen. Als ze dat perse willen, moet ik als ouder tekenen, om te laten onderzoeken of hij daarvoor in aanmerking kan komen. Ze moeten dan namelijk een lagere iq score hebben en een achterstand van 3 jaar op bepaalde vakken. Ik teken niet. Nu krijgt hij ineens wel extra begeleiding en kan hij ineens wel basis aan. Wat hij thuis leerd is voldoende, alleen op school komt hij er niet echt uit. Nu zit er hier ook nog dyslectie bij, waar de lagere school minder op is ingesteld dan een vmbo school. En hij heeft alle toetsen al gehad, ivm met adhd en dyslectie en daar is uitgekomen dat hij bovengemiddeld is met zijn iq, dus hij mag niet eens naar een praktijkschool. Wij hebben nog een jaar, mijn zoon doet goed zijn best, ik help hem waar ik kan. En hij mag na volgend jaar gewoon naar het vmbo basis. Waarschijnlijk met leerwegondersteuning. Hier gaat hij naar de school van zijn keuze, niet de school waar vriendjes naar toe gaan. En idd, na groep 8 graag naar een school waar hij niet op zijn tenen doorheen hoeft. Zijn zusje mag eindelijk blijven zitten, om dit op je tenen lopen drama te stoppen en dat zij wel gewoon fijne jaren op de basisschool heeft zonder extra leerwerk. Nou ja op haar dyslectieproject na dan. Succes.