Snap
  • Mama
  • maandverband
  • menstruatie
  • organicup
  • menstruatiecup
  • tampon

"Cuppen" maar

"Als ik de cup wel eens tegenkwam in het vak bij de drogist stond ik er maar een beetje naar te staren en kon ik alleen maar denken hoe dan? Hoe gaat dit in de vajayjay?"

Oke, eerlijk toegegeven was ik nogal sceptisch (nou ja, eerder bang) voor de menstruatiecup. Ik hoorde er wel eens wat over, maar kende niet veel vrouwen in mijn directe omgeving die dit “ding” gebruikte. Als ik de cup wel eens tegenkwam in het vak bij de drogist stond ik er maar een beetje naar te staren en kon ik alleen maar denken hoe dan? Hoe gaat dit in de vajayjay? En bleef dan toch weer hangen in die welbekende comfortzone, oftewel de wondere wereld van tampons en maandverband.

WAAROM DE MENSTRUATIECUP?Na wat onderzoek en mijn nieuwsgierigheid om de cup te gebruiken, heb ik een cup besteld. Waarom?

1. ik ben klaar met het gedoe van tampons (werkte toch niet altijd helemaal mee)

2. vanwege het milieu/duurzaamheid (dus ook fijn voor mijn portemonnee)

3. minder gedoe (verwisselen van tampon en maandverband)

4. hygiëne (fris & fruitig, zonder eventuele bijkomende vervelende geurtjes)

5. geen ongemakken meer (denk bijvoorbeeld aan een jeukende poes). De cup die ik gebruik is namelijk vrij van chemicaliën waardoor de “vajayjay” beter in balans blijft

Genoeg voordelen om de cup te proberen. Je hebt de cup in 3 verschillende maten. De mini (voor tieners), maat A voor vrouwen die nog niet vaginaal zijn bevallen en maat B voor vrouwen die wel vaginaal zijn bevallen. Cup B it is!

PAST DIT WEL?!Daar stond ik dan met mijn “eigen” cup in mijn handen. Weer kon ik er alleen maar naar kijken en denken; Hoe dan? Past dit wel? Zit het niet in de weg? Doet het pijn? Maar hey, ik heb ook 4 kinderen gebaard en de laatste keer dat ik keek waren hoofdjes vele malen groter dus moet dit ook wel lukken.

Ik ben nu een aantal maanden verder en ik moet zeggen ik wil niet meer anders. Het was echt even een gedoe en wennen met inbrengen (vreselijk woord, maar dat terzijde). Je moet even zoeken naar een houding die het beste voor je werkt. Of dit nu liggend, hurkend, zittend of staand is, ieder haar ding. Ook de manier waarop is heel persoonlijk, er zijn namelijk verschillende manieren om de cup te vouwen en ook het tuitje aan de onderkant kun je korter knippen (heb ik wel gedaan). Uiteindelijk is het mij ook gelukt, na wat gevloek, gestunt, verschillende houdingen en vouwpogingen heb ik mijn manier gevonden. 

"Maar hey, ik heb ook 4 kinderen gebaard en de laatste keer dat ik keek waren hoofdjes vele malen groter en ook dat paste"

Q&AIk kreeg via Instagram ook een aantal vragen over het gebruik van de menstruatiecup, ik zal ze hierbij beantwoorden.

Wat is de menstruatiecup?

Een cup die je gebruikt tijdens de menstruatie ter vervanging van tampons of maandverband.

Hoe gebruik je de cup?Je kunt de cup dus op verschillende manieren vouwen (zoek wat voor jou het beste werkt). Na het inbrengen ontvouwt de cup zich en blijft op zijn plek zitten door vacuüm.

Is het gebruik van de menstruatiecup pijnlijk of gevoelig?Als de de cup niet goed zit, voelt het niet heel prettig nee. Dan begin je weer van voor af aan. Maar zodra het goed zit, merk je er helemaal niks van. Hoe fijn is dat? Niet in de gaten hebben dat het weer die tijd van de maand is (behalve dan door eventuele andere bijkomende irritante klachten). Maar door de cup dus 1 klacht minder!

Wordt het geen kliederboel?Nee, alles blijft (bij mij) allemaal netjes op zijn plek. Ook bij het verwisselen prima te doen. Tot nu toe heb ik dit alleen nog maar thuis hoeven doen. Leeggooien in de wc en omspoelen maar. Je kunt de cup uitkoken voor gebruik en er zijn diverse wasemulsies verkrijgbaar om de cup mee te spoelen.

Kun je seks hebben bij gebruik van de menstruatiecup?

Nee, dit is niet aan te raden. Ik zou ook niet weten hoe je dit precies voor je ziet, maar hey ieder haar ding en voorkeuren ;-)

Heb je nog meer vragen, stuur me een DM, whatsapp bericht, SMS of per postduif, alles is welkom! Voor nu, heel veel succes. YOU GOT THIS!

-X- Des

4 jaar geleden

Goede ervaringen mee. Echt prettiger dan tampons en/of maandverband

4 jaar geleden

hm...weet niet of ik het ooit zou proberen...gelukkig niet meer van toepassing voor mij 👍