Snap
  • Mama
  • chd
  • Corona
  • survivors

Corona, ook dit overleven we wel

Corona: Het woord van 2020, dus even een blog tussen mijn verhaal door gezien ons meisje in de risicogroep zit.

'Het merendeel van Nederland zal het krijgen.' Tranen schieten in mijn ogen als ik de minister dit hoor zeggen. Tranen van angst, onzekerheid. Ons meisje dus ook? We vermijden iedereen al, maar Erik moet wel gewoon werken. Ik krijg een knuffel van Erik. 'Wat is er schat?' Ik wijs naar de televisie. 'Rutte zegt dat het merendeel het zal krijgen. Ik ben zo bang dat Ivy het ook krijgt.' Erik troost me en geeft me een knuffel. 

Ik kijk naar ons meisje. Ze is vandaag 5 maand. In die 5 maand heeft ze zoveel meegemaakt. Geboren met de longaandoening CHD. Gaatje in het middenrif. Nu hoor ik mensen denken, hoezo is het een longaandoening dan? Zoals in mijn eerdere blogs beschreven betekend het gaatje dat de buikorgaantjes in de borstkast komen te liggen. Dit zorgt ervoor dat de long in de verdrukking komt te liggen. 

Gelukkig is het bij Ivy waarschijnlijk na de bevalling pas gebeurd dat de orgaantjes omhoog zijn gegaan. Het lijkt erop dat haar longetje dus wel goed ontwikkeld is in de buik. 

Ik kijk naar haar. Wat doet ze het goed. 'Ze breekt wereldrecords hier op de NICU.' Ze heeft er maar 8 dagen gelegen. Dat is blijkbaar erg uitzonderlijk voor haar aandoening. Ze lacht en brabbelt wat om mijn aandacht te krijgen. Ik smelt en klets wat met haar. 

Ja wat doet ze het goed, maar het corona virus slaat op de longen. Haar longetje doet het goed lijkt het. Het drinken is na haar ontslag heel goed gegaan. Verder ademt ze voor ons gevoel ook goed. Na veel huilen is ze wel iets sneller buiten adem, maar dat is alles. 

'Mama, ik ben wel bang voor het corona virus.' Ze kijkt me angstig aan. 7 jaar en al zo wijs. Was jij ook nog maar zo klein dat je er niets van merkte. Helaas krijgt Amy er alles van mee. 'Meisje toch. Niet bang zijn. Corona zorgt misschien alleen maar voor een verkoudheid en misschien wat koorts. Alleen de ziekenhuizen hebben maar zoveel zusters en bedden, dus niet iedereen moet tegelijk ziek worden snap je? Daarom zijn er nu allemaal regels en blijven we zoveel mogelijk thuis.' Nog steeds zie ik een angst in haar ogen. 'Maar wat als Ivy het krijgt?' Ik glimlach. 'Misschien heeft zij ook alleen maar een verkoudheidje en wat koorts. Ze heeft al zoveel meegemaakt. Dit kunnen we samen wel aan.' Amy en ik kijken tevreden naar Ivy. Ik heb mezelf ook gerust gesteld. Dit komen we samen wel door.