Snap
  • Mama
  • verschil
  • momtobe
  • Mamazijn
  • buitenlander
  • buitenlandsemama

Buitenlandse mama deel 1 - Verschil tussen mama worden in Nederland en in je eigen land

Deze is een thema waar iedereen een beetje over weet maar sowieso leuk om over te praten. Bij deze wil ik aan jullie vertellen hoe was mijn ervaring om zwanger te zijn en het verschil tussen Nederland en Venezuela en Spanje.

Tja... als buitenlander leeft je alles op andere manier. Ik heb zelfs in 2 andere landen gewoond voor ik naar een kleine dorp in Nederland ben verhuisd. Ik ben geboren in Venezuela. Daar heb ik mijn eerste 26 jaren gewoond. Daarna ben ik verhuisd naar Spanje, naar Gran Canaria, waar ik ben verliefd geworden van leven en natuurlijk van een leuke man. Deze man is de reden waarom ben ik hier in Nederland. En nu na 8 jaar ben ik de moeder van twee prachtige meiden die onze leven nog leuker maken.

Maar natuurlijk, moeder worden... zo’n een gebeurtenis! Ik was helemaal niet op de hoogte hoe dit was. Na de eerste positieve zwangerschapstest je denkt direct “Waar moet ik mezelf melden om naar een gynaecoloog te gaan?”, want natuurlijk in Venezuela en Spanje is er helemaal normaal om daarheen te gaan. Hier is het natuurlijk iets anders: je moet jezelf melden bij een verloskundigenpraktijk. “Waar?!!!” Dat is toch gek! Je betaal zo veel voor een uitgebreid pakket voor je zorgverzekering, de gynaecoloog zou wel in het pakket zijn! Maar nee: hier zijn de verloskundigen de koningen/koninginnen als je over bevallen spreekt. Het is inderdaad een hele mooie vaak, maar als buitenlander wist ik niks van.

Met mijn eerste zwangerschap, heb ik mezelf aangemeld bij een praktijk die samenwerkt met onze huisartspraktijk. Die verloskundigenpraktijk had geen echo apparaat... “WHAT?!!!” Nog iets bijzonders... hoe konden ze kijken dat de baby goed en gezond was?! In Venezuela en Spanje is gewoon normaal dat je de echo’s altijd krijgt, sowieso met uitgebreide zorg pakketten. Dus hier niet... Het is gewoon normaal dat de verloskundige op andere manier kijk naar je zwangerschap als er geen echoapparaat aanwezig in de praktijk is. De echo’s krijgt je in het ziekenhuis en bij bepaalde mijlpalen (10 weken, 13 weken (Als je een combinatietest doet), 20 weken, 30 weken).

Na onze miskraam wou ik eventueel bij een gynaecoloog aanmelden, maar hoe? Nou, na verschillende gesprekken met vriendinnen, heb ik gevonden een andere praktijk, en die had wel een echoapparaat!!! Dus bij de tweede en deerde keer dat ik zwanger was, heb ik mezelf daar aangemeld. Deze doet bij elke bezoek een echo, dat vond ik zo goed en ik vond het veilig voor me en de baby. Vanaf heel vroeg konden ze de baby kijken, dus het was wel prettig voor mij om dit te zien!

Naast de verloskundige, er komt een nieuwe verschil: mogelijkheid om thuis te bevallen... Nog iets gek!!! In Venezuela kun je in het ziekenhuis of in een kliniek bevallen. In Spanje is ook dit mogelijk maar vrouwen (In Gran Canaria meestal) kiezen het ziekenhuis voor bevallen. En na de bevalling blijft je altijd minimaal 48 uren in het ziekenhuis voor controles. Hier mag je zo snel mogelijk naar huis.

Ook de type van bevalling is meestal direct gekozen bij vrouwen. In Venezuela zijn een behoorlijke aantal kinderen via en keizersnee geboren. In Spanje wat minder maar het is ook makkelijker dan hier om voor die te kiezen. Hier is wel duidelijk dat een keizersnee is gewoon een operatie en het kan nog wat complicaties komen. De tweede discussie puntje: pijnbestrijding. Niet iedereen kan tegen pijn, dus het is gewoon normaal als je bevalt om de ruggenprik te krijgen. Dat is de regel in Venezuela. Hier in Nederland niet zo, alleen als je het vraagt.

Maar er is altijd iets positief en wat je nooit heb in andere landen gehoord: kraamhulp. In landen zoals Venezuela en Spanje, is er altijd de familie die voor je en je kleine in de eerste week zorgen. Hier heb je bij de basis pakket een kraamhulp die de eerste week van het leven van je kleine daar is om even wat te leren, voor hem/haar te zorgen en ook voor jou te kijken dat je een goede herstelling heb. Daar heb je de reden waarom niet altijd mag je in ziekenhuis blijven zo lang mogelijk en je blijft zeker in goede handen. En natuurlijk komt de verloskundige bijna elke dag van je kraamweek. Ze checken je en je baby samen met de kraamverzorgster en kunnen altijd contact nemen met het ziekenhuis als het iets nodig is.

Ook heb je iets leuks dat ik in andere landen heb ik niet gezien: wat dozen vol met cadeautjes en reclame! Ik vind ze hartstikke leuk! Er is een leuke manier om even wat producten te leren kenen en wat leuks te krijgen. Je kan ook veel kortingen voor andere aankopen krijgen. Ik had geen idee hoeveel dingen mag je krijgen: de eerste fles, luiers, billendoekjes, rompers, bestek, spenen... alle leuke dingen die maken het start van je baby voor de eerste dagen nog makkelijker. Die verhaal dat de "gratis" cultuur alleen voor de Nederlanders is... dat is onjuist. Ik denk dat iedereen in elke land stiekem van die soort dingen van hout. Je krijgt ook een pakket van de verloskundige met veel handige informatie en ook wat tijdschriften met tips. 

Van mijn eigen ervaring kan ik zeggen om jezelf goed te laten informeren, je mag altijd aan iedereen vragen over wat je wil weten en zeker, heel veel vertrouw aan je instinct. Het is ook belangrijk om eventueel open zijn naar zo veel nieuwe mogelijkheden als buitenlander. Alles is compleet anders dan wat je verwacht of van wat je gewent ben. Zwanger zijn is niet makkelijk, en zeker in een compleet andere land.