Snap
  • Mama
  • Fulltimebonusmoeder

(Bonus) moeder van het leukste jongetje

Af en toe sta ik stil bij de namen die gegeven kunnen worden als je voor een kindje zorgt die niet biologisch van jou is. Stiefmoeder, bonusmoeder, tweede moeder, nep moeder, cadeau moeder, reserve moeder. Zo zijn er denk ik nog wel een paar te bedenken. 

Zelf zou ik mij ook zo kunnen noemen en dit doe ik dan ook vaak. Bonusmoeder kies ik meestal uit in een gesprek. Vaak denk ik dan stiekem ook: ik ben eigenlijk helemaal geen bonusmoeder. Ja, Joey kreeg mij erbij als *bonus*, maar ik ben niet iets extra’s in zijn leven. Samen met Kenneth en Marley ben ik zijn leven. Een bonusmoeder die (bijna) fulltime voor hem zorgt. Met alle liefde. Het leuke is dat Joey dan wel geen bloedband met mij heeft, maar hij lijkt in zoveel dingen op mij. Vanaf het moment dat hij bij ons kwam wonen ben ik er altijd voor hem geweest en hier krijg ik zoveel liefde voor terug. Afgelopen week bijvoorbeeld, we zaten aan tafel en ik had gekookt. Opeens uit het niets zegt hij: “mam, je bent de liefste mama van de hele wereld”. Mijn hart brak even in duizend stukjes. Hoé mooi is het om zoveel te betekenen voor hem. Ik zal liegen als ik zeg dat het altijd makkelijk is geweest en is, maar losstaand van alle dingen om Joey heen ben ik er voor hem en hij is er voor mij. Op mooie, blije momenten, maar ook op verdrietige of minder leuke momenten. Onze band is samen enorm sterk en sinds hij bij ons woont zijn we heel erg naar elkaar toe gegroeid. Ik weet precies hoe hij in elkaar steekt, wat hij leuk vindt en niet leuk vindt, wat hij grappig vindt, wat hem verdrietig maakt en wat hem blij maakt. Daarin ken ik hem als een van de beste. 

Soms vind ik het ook wel een beetje eng. Juist omdat ik geen bloedband heb met hem, heb ik geen rechten. Dat kan erg scheef voelen en beangstigd me soms wel. Ik moet mij er dan ook maar bij neerleggen dat acceptatie hiervan nooit helemaal zal komen en dit is prima. Dit mag ik van mezelf voelen, hoe naar dit soms ook kan zijn. Het gaat namelijk uiteindelijk niet om rechten, het gaat om de band die ik heb en wat voor plek ik in zijn leven heb. Ik heb dan wel niet het recht op de naam *biologische moeder*, maar ik heb wel het recht om hem dagelijks om mij heen te hebben en hem op te voeden & dit is goud waard 💛.  

3 jaar geleden

Misschien een optie dat je als voogd in een testament word geplaatst. Stel dat er wat gebeurt met je vriend / man dat je verder voor je (bonus) kind mag en kunt zorgen. Hopelijk gebeurt het niet maar voor het geval dat. Weet natuurlijk niet hoe zijn biologische moeder hier tegenover staat