Snap
  • Mama
  • Gezond

Blog 15# 3x is scheepsrecht?

We kennen allemaal wel het gezegde. Geld dit ook bij zoiets als MS?

Waarom 3x is scheepsrecht zullen jullie wel denken. Ik zal dit zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen.

In een eerder blog heb ik al vermeld dat mijn moeder MS heeft, hier zijn ze achter gekomen toen ik 5 à 6 jaar was. Op dat moment hielden haar benen het voor gezien. Door middel van een MRI en ruggenpunctie is toen de diagnose gesteld. Mijn moeder kreeg toen ook een boek mee over MS. Nadat ze zich hier door heen had geworsteld is ze hiermee naar mijn oma (haar moeder) gegaan.

Mijn oma liep al een aantal jaren bij verschillende doctoren i.v.m. het steeds moeilijker kunnen lopen en krachtvermindering in benen en armen. Van alles was al onderzocht en ook een operatie had al plaats gevonden. Na deze operatie ging het eerder slechter dan beter. Mijn moeder heeft toen aangegeven dat oma moest vragen om te testen voor MS. De artsen wilden hier eerst niet aan, maar wat bleek.. Inderdaad ook oma had MS dit vastgesteld door een MRI. 

Bij mijn oma ging het snel steeds slechter. Zij heeft vanaf '96 ongeveer in een rolstoel gezeten en raakte steeds verder verlamd. Vanaf 2000 was zij vanaf haar nek verlamd en volledig hulp behoevend. In 2012 is zij uiteindelijk overleden aan de gevolgen van MS. Oma was een positief persoon en hield niet van klagen. Dit deed ze tot op het einde dan ook niet. Vaak hebben mam en ik gevraagd hoe zij nog zo positief in het leven kon staan. Het standaard antwoord was dan, jullie hebben me nog nodig en zolang zal ik er zijn. En dat heeft ze gedaan ook.

Mijn moeders MS is heel anders. Zij kan eigenlijk nog alles. ongeveer 1x in het jaar heeft zij een relaps. Dan gaat ze plat voor een aantal weken en dan is het weer hard werken om weer op het oude niveau terug te komen. Meestal levert ze wel iets van haar kunnen in maar dat is gelukkig elke keer maar 1 a 2%. Ook zij is heel positief ingesteld. haar gezegde is dan ook waar ik vandaag van heb genoten nemen ze me morgen niet meer af en onkruid vergaat niet. Ze geniet van wat ze kan, en als het dan even niet kan werkt ze daarna weer des te harder om weer wel te kunnen. 

Ikzelf ben iemand die niet graag naar de dokter gaat, erfelijk belast zullen we maar zeggen, en loop al geruime tijd met verschillende "vage" klachten rond. Na aandringen toch maar naar de arts met als gevolg dat ik 9-9 een MRI krijg om te testen op MS. Ik maakte me vooral druk om de punctie maar gelukkig wordt deze volgens de neuroloog bijna nooit meer toegepast, enkel wanneer de MRI hier aanleiding toegeeft.

De neuroloog gaf ook aan dat als de MRI aangeeft dat er tekenen van MS zijn hij nog geen diagnose kan stellen. Dit omdat ik nog geen uitval van 24 uur of langer heb gehad. Schijnbaar is dit het enige wat echt typisch MS is. Mochten er op de MRI dan dingen te zien zijn dan is het afwachten tot het zo ver is. en krijg ik de uitkomst vermoeden van MS mee.

Ik vraag me dus af zal 3x is scheepsrecht hier ook op van toepassing zijn? Leuk is het niet, maar met MS is te leven daar heb ik 2 goede voorbeelden van. Al is MS voor iedereen natuurlijk anders. Ik ga proberen het positief te benaderen wat de uitslag ook is.

7 jaar geleden

Dankjewel voor je reactie.. Houden ze je broer wel nog onder controle op een bepaalde manier? Het lijkt mij best eng dat je alleen maar af kan wachten en niet weet wanneer het tot uiting komt namelijk. Mijn oma en moeder zijn inderdaad heel sterk en een groot voorbeeld. Ik hoop dat het in de gene zit ;-)