Snap
  • Mama
  • Babyspullen

Blog 118: mijn favoriete feestdagen

De feestdagen zijn weer in aantocht, een maand vol gezelligheid. Maar wat zijn nou eigenlijk mijn favoriete feestdagen? Lees hier m'n top 5!

Er zijn vele feestdagen of feesten die ieder hun eigen reden hebben of vanuit een bepaalde (geloofs)overtuiging worden gevierd. Dit zijn mijn favoriete feestdagen, gewoon op datum..

1. Oud & Nieuw

Een oud jaar eindigt, een nieuw jaar begint. Je denkt na over wat je allemaal hebt meegemaakt het afgelopen jaar: wat waren hoogte- en dieptepunten? Wat wil ik aankomend jaar anders doen? Of misschien wel precies hetzelfde? ;)

Veel mensen gebruiken dit moment om hun goede voornemens (weer) op te pakken. Ik geloof daar niet in. Als je iets wilt veranderen dan moet je dat doen ongeacht het moment. Of het nou 1 januari is of 15 september.. 

Deze feestdag heb ik in het verleden een aantal keren met vrienden in de kroeg gevierd. Ik ben ongelooflijk dankbaar het nieuwe jaar nu thuis in te mogen luiden met de 3 mensen waarvan ik het allermeest houd: mijn man & kids. Een gezellig avondje voor de tv met wat lekkers & dan naar buiten kijken naar het prachtige vuurwerk. Laat een ander maar in de kou staan om het af te steken ;)

1 januari was altijd een extra bijzondere dag voor ons, omdat dit ook de verjaardag was van mijn lieve Opa die onlangs is overleden. De hele familie kwam dan altijd op zijn verjaardag bij elkaar (kater of niet).. Dit jaar zal ik oud & nieuw dus met gemengde gevoelens ervaren. Het zal best even raar zijn om Opa geen Whatsapp te kunnen sturen met 'Gelukkig Nieuwjaar en gefeliciteerd!'

2. Valentijnsdag

Sommige mensen vinden deze dag belachelijk of te commercieel. Ik ben dol op deze 'feestdag' waar de liefde weer even centraal staat. Noem mij een hopeloze romanticus. ;)

Ik vind het fijn om mijn dierbaren op deze dag te verwennen & te verrassen. Niet alleen mijn geweldige echtgenoot, maar ook mijn kids, ouders, schoonmoeder en/of grootouders. 

Het is fijn om te weten dat er mensen zijn die van je houden & juist voor die mensen wat extra's te doen op deze dag. We zouden eigenlijk iedere dag moeten zeggen wat & hoeveel bepaalde mensen voor ons betekenen, maar dat doen we niet dus deze dag is hier een mooi moment voor. Daar is niets mis mee, vind ik.

3. Sint Maarten

Als er één feestdag is waar ik dol op ben, dan is het wel Sint Maarten. Ik was dan ook enorm verbaasd toen ik een aantal jaren geleden leerde dat dit feest niet in heel Nederland wordt gevierd.

Nee, het is me op deze dag niet om het snoepgoed te doen. Deze dag draait voor mij maar om één ding: prachtige, sfeervolle lichtjes! Er is niets mooiers dan een trots kind met zijn of haar eigen gemaakte lampion. 

Ik kan me de eerste Sint Maarten viering van onze oudste nog heel goed herinneren. Ook al had hij zijn lampion niet zelf geknutseld (hij was destijds nog net geen 11 maanden, dus dat had Mama gedaan), de blik op zijn gezicht toen hij zijn lichtje zag was werkelijk onbetaalbaar! 

Dit jaar zal onze oudste voor het eerst met een eigen geknutselde lampion lopen & zal het tevens de eerste Sint Maarten zijn voor onze jongste. Ook al is hij nog maar 3 maanden oud, deze Mama heeft met enorm veel liefde zijn lampion (Nijntje) geknutseld. 

4. Sinterklaas

Ook al is dit feest de laatste jaren enorm in opspraak vanwege de 'Zwarte Piet', het blijft in mijn ogen nog steeds een feest van en voor kinderen. Waar volwassenen elkaar nog steeds 'zwart' proberen te maken, zijn kids een stuk toleranter. 

Het maakt die kleintjes écht niet uit hoe Piet eruit ziet. Dat is de magie van Sinterklaas: geloven in iets wat eigenlijk niet kan. En ik ben altijd weer blij om te merken dat ook ik ieder jaar weer even in Sinterklaas mag geloven, ook al ben ik degene bij ons thuis die al weken bezig is met de Sinterklaasinkopen... ;)

5. Kerst

Voor mij een moment van liefde & saamhorigheid. Een prachtig moment om weer even met de hele familie om de tafel te zitten, samen te eten & ook hier weer te genieten van prachtige lichtjes. Ditmaal in de kerstboom of in van die schattige huisjes of andere kersttaferelen.. 

Een moment van tradities wat in ons geval betekent dat we lekker gourmetten. Maar ook weer een moment van stil staan: de lege plek aan tafel of de extra stoeltjes die er aan mogen worden geschoven.

Ik ben dol op feestdagen & ik doe dan ook ieder jaar mijn best om er weer wat bijzonders van te maken. 

En jullie? Wat is jullie favoriete feest(dag) en hoe vieren jullie deze thuis? Ik ben benieuwd!