Snap
 • Mama
 • Gezond
 • afvallen
 • kracht
 • motivatie

Blijf gemotiveerd!

Motivatie is de drijvende kracht achter je afvalsuccessen. Gelukkig kun je overal een flinke dosis halen!

Gedrevenheid en motivatie Veel mensen die aan een nieuw project beginnen, beloven plechtig om zich er met veel enthousiasme op te storten en tot het bittere eind vol te houden. Inderdaad, gedrevenheid en motivatie vormen een dynamisch duo. Gedrevenheid stuwt ons in de goede richting en motivatie houdt ons op het goede pad.

Toch lijkt na de aanvankelijke inspiratie, onze motivatie aan kracht in te boeten. Dit is zeker het geval als je door moeilijke tijden van het 'rechte pad' afraakt. Het kan moeilijk zijn om vol te houden. Maar het is belangrijk dat je positief blijft. Zorg dat je gericht blijft op je doel. Deze 10 tips kunnen je daarbij helpen:

10 mentale opkikkers

 1. Vier het hier en nu. Kijk niet te ver vooruit. Zo lang als je je aan je plan houdt, zul je slagen want jij hebt zelf de regie over je leven.

 2. Wijzig je taalgebruik. Zeg niet: "Nee,ik kan het niet," of "Ik zal het proberen" maar: "Ja! Ik kan het" en "Het zal me lukken". Vergeet niet dat woorden krachtiger zijn dan daden. Maar foto's maken meer duidelijk dan woorden. Dus:

 3. Zorg voor visuele inspiratie. Neem een foto van jezelf voordat je aan je afvalplan begint. Hang deze op de koelkast, in de slaapkamer, aan de badkamerspiegel of aan de binnenkant van de provisiekast. Als je een nieuw doel hebt bereikt, neem je opnieuw foto's. Zie wat je bereikt hebt!

 4. Weeg jezelf. Weeg jezelf bij je wekelijkse cursus en houd een grafiek bij van de resultaten. Kijk naar je algehele voortgang en kijk iedere keer naar die grafiek als je geneigd bent te stoppen met het programma.

 5. Geloof in de kracht van vriendschap. Bewegen met vrienden is altijd leuker. Plan de dagen waarop je elkaar kunt ontmoeten en als één van jullie probeert zich eraan te onttrekken, gedraag je dan als zijn of haar geweten.

 6. Blijf uit de buurt van saboteurs. Blijf uit de buurt van mensen die grapjes over je afvalpogingen maken, of die je aanmoedigen om te veel te eten. Vaak voelen deze mensen zich bedreigd door je gewichtsverlies. Het kan ook gewoon jaloezie zijn.

 7. Stel kleine doelen, zoals het verliezen van 10 procent van je lichaamsgewicht. Door realistische doelen te stellen zul je ze waarschijnlijk verwezenlijken, je succesvol voelen en vanaf dat punt verder gaan. Met andere woorden, zorg dat je iedere dag je doel bereikt.

 8. Beloon jezelf. Als je een doel hebt bereikt (en vergeet niet: houd deze klein), verdien je een beloning. Koop nieuwe kleding, een klein sieraad, een boek of dagboek of ga naar een toneelstuk of de film.

 9. Houd het vol. Zet je fitnessapparatuur niet onder het bed. Loopbanden, fietsen, gewichten, zelfs sportschoenen en sportkleding moeten goed zichtbaar blijven. Op deze manier zul je je niet onttrekken aan het sporten. Als je het ziet, weet je dat je er niet onderuit komt.

 10. Lees Succesverhalen. Inspiratie komt vaak van het lezen over mensen die ook afvalprogramma's volgden en succes hadden. Denk: op een dag is dit mijn verhaal!